Deschiderea anului universitar 2020-2021, la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca

de | sept. 28, 2020

Studenții Facultății de Teologie Ortodoxă, din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, au participat luni, 28 septembrie 2020, alături de profesorii lor, la deschiderea festivă a cursurilor, în condiții speciale, cu respectarea îndrumărilor bisericești și a regulilor impuse de autorităţi în perioada stării de alertă, ca urmare a măsurilor de prevenție şi limitare a răspândirii coronavirusului.

De la ora 10:00, în paraclisul facultății, din Campusul Universitar „Nicolae Ivan”, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți profesori și diaconi.

După citirea pericopei evanghelice, Preasfințitul. lect. univ. dr. Benedict Bistrițeanul, cadru universitar al facultății, le-a adresat studenților un cuvânt de învățătură, vorbindu-le despre echilibrul pe care trebuie să-l aibă între studiu și viața duhovnicească. Totodată, le-a atras atenția asupra faptului că „Teologia nu este o glumă, este cel mai important domeniu din această lume deoarece ne vorbește despre viața veșnică”.

Răspunsurile liturgice au fost date de Corul de Cameră „Psalmodia Transylvanica” al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, dirijat de pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu, directorul Școlii Doctorale „Isidor Todoran”.

La finalul Sfintei Liturghii, PS Episcop-vicar Benedict Bistriteanul a săvârșit o slujbă de Te Deum, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a reprezentanților Universității Babeș-Bolyai, a profesorilor și a studenților instituției de învățământ teologic.

Slujba de Te Deum a fost urmată de inaugurarea și binecuvântarea noii cafetării de la parterul facultății și a sălii de sport de la demisol, dotată cu aparate de fitness izokinetice. Slujba de sfeștanie a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, care a apreciat cele două lucrări și l-a felicitat pentru idee și inițiativă pe decanul facultății, arhim. prof. univ. dr. Teofil Tia, precum și pe consilierul economic al Arhiepiscopiei Clujului, domnul Sorin Câlea.

Evenimentul a continuat de la ora 13:00, în aula facultății, cu o prelegere inaugurală, susținută de pr. conf. univ. dr. Grigore Dinu Moș, având ca temă „Fundamentele arhetipale ale Tainei Căsătoriei și primirea harului de către soți”.

Prezent la deschiderea festivă, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, le-a adresat studenților un cuvânt de învățătură, vorbindu-le despre legătura dintre cult și cultură, și le-a urat succes în noul an universitar.

De asemenea, au rostit alocuțiuni prorectorul Universității Babeș-Bolyai, prof. univ. dr. Adrian Petrușel, și decanul Facultății de Teologie Ortodoxă, arhim. prof. univ. dr. Teofil Tia.

Istoricul instituției de învățământ

Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca îşi are începuturile în anul 1924, prin înfiinţarea Institutului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca, de către vrednicul de pomenire Episcopul Nicolae Ivan.

După o istorie frământată, în care activitatea institutului a fost chiar sistată (între 1952-1990), potrivit protocoalelor încheiate între Ministerul Învăţământului şi Patriarhia Română, începând din anul universitar 1992-1993, Institutul Teologic din Cluj, reînființat în 1990, a fost integrat în Universitatea Babeş-Bolyai, primind numele de Facultatea de Teologie Ortodoxă Cluj-Napoca.

Din luna decembrie a anului 2013, Facultatea de Teologie Orodoxă își desfășoară activitatea în Campusul Universitar „Nicolae Ivan”, situat pe strada Episcop Nicolae Ivan, în cartierul Mărăști.

Piatra de temelie la Campusului a fost pusă pe 23 mai 2011. Clădirea noului sediu al Facultăţii de Teologie Ortodoxă este la ora actuală cea mai modernă din ţară, cu săli de curs, bibliotecă, capelă, laboratoare de restaurare și pictură, amfiteatre, o aulă modernă, cu peste 350 de locuri, și birouri pentru corpul profesoral.

Campusul este ridicat pe un teren de circa 5.000 de metri pătraţi oferit de Primăria Cluj-Napoca şi Consiliul Local Cluj-Napoca în memoria Episcopui Nicolae Ivan, ctitorul Eparhiei Clujului, după Unirea din 1918 şi a primei Academii Teologice Ortodoxe. Alături de noul sediu al Facultăţii de Teologie este construit un cămin pentru studenţi, cu o capacitate de 100 de locuri, inaugurat în anul 2016. În viitorul apropiat urmează a se construi un al doilea cămin.

Construcția întregului edificiu universitar a fost realizată prin implicarea directă și jertfelnică a Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei.

Astăzi, Facultatea oferă 4 specializări la nivel licență: Teologie Pastorală, Teologie Didactică, Teologie Asistență Socială și Artă sacră; 4 specializări la nivel master: Artă Sacră – conservarea, restaurarea şi crearea bunurilor culturale, Bioetica – Morală, Etică şi Deontologie, Consiliere Pastorală şi Asistenţă Psihosocială, Istoria religiilor – Geopolitica religiilor monoteiste (creștinism, iudaism, islam); 10 specializări la nivel doctorat: Spiritualitate Ortodoxă, Muzică bisericească și Ritual, Teologia Vechiului Testament, cu elemente de arheologie biblică și limbă ebraică, Studiul biblic și exegetic al Noului Testament, Istoria Bisericii Ortodoxe Române, cu noțiuni de paleografie, Misiologie și Ecumenism, Istorie Bisericească Universală, Morală Creștină, Teologie Pastorală și Drept Canonic Ortodox.

Mai multe fotografii AICI 

Studenții Facultății de Teologie Ortodoxă, din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, au participat luni, 28…

Publicată de Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului pe Luni, 28 septembrie 2020

Foto credit: Darius Echim / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Binecuvântare arhierească în Parohia Ortodoxă Arșița

Binecuvântare arhierească în Parohia Ortodoxă Arșița

Sâmbătă, 15 iunie 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din satul Arșița, comuna Măgura Ilvei, județul Bistrița-Năsăud, cu prilejul sfințirii capelei...