Deschiderea cursurilor de îndrumare duhovnicească destinate preoților din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului

de | mart. 6, 2023 | Actualitatea religioasă

Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului organizează și-n acest an două serii de cursuri de duhovnicie pentru clericii din cele nouă protopopiate din cuprinsul Eparhiei. Cursurile se vor desfășura sub forma unor colocvii, cu tematică practică și formativă. Prima serie a cursurilor de îndrumare duhovnicească are loc în perioada 6-9 martie 2023, la Mănăstirea Nicula, județul Cluj, iar a doua serie se va desfășura în perioada 3-6 aprilie, la Mănăstirea Rebra-Parva, județul Bistrița-Năsăud.

Luni, 6 martie, la Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” de la Nicula, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a fost deschisă prima serie a cursurilor de îndrumare duhovnicească. Cursurile au început cu o slujbă de Te Deum, în biserica nouă a așezământului monahal.

Apoi, în aula Centrului de Conferințe și Studii Patristice „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare” din cadrul mănăstirii, Părintele Mitropolit Andrei le-a adresat clericilor prezenți un cuvânt de învățătură pe tema „Părintele duhovnicesc și rolul lui în tămăduirea societății secolului XXI devenită tributară patimilor”. De asemenea, ierarhul le-a oferit câteva sfaturi și îndemnuri duhovnicești.

La întâlnirea duhovnicească au mai fost prezenți și au luat cuvântul: consilierul administrativ bisericesc al Arhiepiscopiei Clujului – preotul Cristian Baciu, starețul Mănăstirii Nicula – arhimandritul Nicolae Moldovan și protopopul de Gherla – preotul Paul Iulian Isip.

În cele patru zile de curs, cei 20 de preoți participă la întregul program liturgic al mănăstirii, vor discuta pe diferite subiecte, precum: Spovedania în contextul religios actual, Spovedania și duhovnicia în cazuri speciale din punct de vedere religios-moral și psihic, Moduri de abordare a penitentului, în funcție de categoriile social-morale: tânăr, bătrân, familist, șomer, împătimit etc; în același timp, participând și la discuțiile practice pe care le vor avea cu părinții duhovnici și cu ceilalți invitați.

Miercuri, 8 martie, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, va fi prezent în mijlocul clericilor și le va adresa sfaturi duhovnicești și îndemnuri pastorale. Totodată, comunicări vor susține și următorii invitați: exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului – arhimandritul Dumitru Cobzaru, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca – arhim. prof. univ. dr. Teofil Tia, duhovnicul Colegiului Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan” din Cluj-Napoca – arhim. prof. Samuel Cristea și decanul Facultății de Psihologie și Științe ale Educației – prof. univ. dr. Adrian Opre.

Scopul cursurilor de duhovnicie este să construiască un dialog între duhovnici și preoții cursanți pe subiecte de mare importanță pentru misiunea pastorală.

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: protos. Calinic Stupinean / Mănăstirea Nicula

Ultimele articole

18 mai – Sf. Mc. Petru, Dionisie și Paulin

18 mai – Sf. Mc. Petru, Dionisie și Paulin

În timpul persecuţiei împotriva creştinilor a împăratului păgân Deciu (249-251), un tânăr cu numele Petru a fost prins în Lampsac, o cetate aflată în Helespont. Petru a fost adus la dregătorul Optimus şi silit să jertfească zeiţei Afrodita. Dar nu a vrut să se supună...

Misionari și misionarism

Misionari și misionarism

Înainte de înălțarea la cer, Domnul Hristos le-a zis ucenicilor: „mergând, învățați toate neamurile, botezându-le în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh, învățându-le să păzească toate câte v-am poruncit vouă. Și iată, Eu cu voi sunt în toate zilele, până...

Conferință preoțească de primăvară în Protopopiatul Bistrița

Conferință preoțească de primăvară în Protopopiatul Bistrița

Clericii din Protopopiatul Ortodox Bistrița s-au reunit luni, 15 mai 2023, în cadrul conferinței preoțești semestriale de primăvară. Întâlnirea a fost precedată de un Te Deum, fiind săvârşit în Biserica de la Coroana, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Andrei,...