Deschiderea Simpozionului internațional dedicat doctoranzilor „Liturghie, Filantropie, Dăruire. Tradiție și actualitate în pastorația și îngrijirea bolnavilor, ca mărturie creștină”

de | iun. 4, 2024

Școala Doctorală de Teologie „Isidor Todoran” de la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, în perioada 4-5 iunie 2024, găzduiește Simpozionul internațional dedicat doctoranzilor, cu tema generală „Liturghie, Filantropie, Dăruire. Tradiție și actualitate în pastorația și îngrijirea bolnavilor, ca mărturie creștină”. Manifestarea este încadrată în seria de manifestări dedicate Centenarului învățământului teologic ortodox universitar clujean (1924-2024), iar tema aleasă este dedicată anului omagial 2024, proclamat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ca „An omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor” și „An comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți”.

Ediția din acest an se desfășoară în format hibrid, atât în format fizic, cât și online. Astfel, timp de două zile, peste 50 de doctoranzi din țară și străinătate, împreună cu îndrumătorii și profesorii lor, vor prezenta și dezbate diferite teme și probleme de actualitate care se încadrează în tematica manifestării științifice.

Deschiderea oficială a simpozionului a avut loc marți, 4 iunie, de la ora 9:00, la sediul facultății din Campusul Universitar „Nicolae Ivan”, în sala de muzică „Vasile Petrașcu”, în prezența  conducerii instituției de învățământ teologic clujean, a doctoranzilor participanți, a studenților facultății și a altor invitați.

În partea inaugurală a manifestării științifice, alocuțiuni au rostit directorul Școlii Doctorale de Teologie „Isidor Todoran”, pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu, și decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, arhim. prof. univ. dr. Teofil Tia. De asemenea, a fost transmis mesajul de binecuvântare al Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului.

„După cum se poate observa din tematica simpozionului, avem trei cuvinte cheie: Liturghie, Filantropie, Dăruire. Liturghia, ca spațiu sacru și Taină a Împărăției, deschide perspectiva unei pastorații animate de dragostea față de aproapele, pentru că Liturghia este a Bisericii, a comunității și ea se consumă în comuniune; ori comuniunea nu se poate realiza decât în iubirea reciprocă a creștinilor. Doar aceasta este garanția că Hristos Cel ce se jertfește în Liturghie ne cere ca să ne iubim unii pe alții, ca într-un gând să mărturisim pe Tatăl, pe Fiul și pe Sfântul Duh, Treimea cea deoființă și nedespărțită. Iubirea intratrinitară este izvorul și fundamentul iubirii între oameni, între creștini, între păstor și păstoriți”, a spus pr. prof. Vasile Stanciu.

De asemenea, acesta a mai afirmat că „filantropia este și o șansă a noastră de a ne pune în lucrare credința, dar nu oricum, ci cu totală dăruirea. În smerenie și modestie și anonimat, fără emfază, fără dorința de a ieși cu orice preț în față, o dăruire similară iubirii mamei față de copilul ei, similară iubirii Sfinților față de păcătos, o dăruire jertfelnică, făcută cu empatie, cu căldură, ce să inspire speranță și vindecare. Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, preocupat constant de această dimensiune de slujire a Bisericii, spunea: «Îngrijirea celor bolnavi reprezintă nu numai o datorie morală a creștinului ca manifestare a dragostei față de aproapele, așa cum ne învață Mântuitorul Iisus Hristos în pilda Samarineanului milostiv, ci și o componentă a misiunii sociale a Bisericii». Ori această misiune presupune instituții speciale patronate de Biserică, în care personalul să fie bine instruit, cu finalitate precisă. Doar așa se justifică prezența în structura facultăților de teologie a specializării Asistența socială”.

„Vocația slujirii și a îngrijirii bolnavilor a fost o preocupare constantă a Bisericii, iar Sfinții tămăduitori fără de arginți, precum: Cosma și Damian, Chir și Ioan, Pantelimon și Ermolae, Samson și Diomid, Mochie și Anichit, Talaleu și Trifon, pomeniți în rugăciunea Bisericii de la sfințirea Apei mici, reprezintă argumentul de netăgăduit că Biserica este și spital duhovnicesc și spital trupesc, iar slujitorii ei, urmând exemplul Sfinților tămăduitori, reactivează această lucrare în contemporaneitate, în ciuda faptului că societatea devine tot mai secularizată și mai îndepărtată de valorile creștine autentice. Simpozionul nostru, potrivit temelor de cercetare ce se regăsesc în program, abordează cu mult curaj și notorietate această problematică atât de actuală și atât de necesară pentru viitorul teologiei, ca laborator în care se caută diagnosticul cel mai relevant al bolii, de orice natură ar fi, dar și pârghiile pastorale prin care Biserica mijlocește vindecarea trupească și sufletească”, a conchis directorul școlii doctorale, în cuvântul de deschidere a lucrărilor Simpozionului.

În cele două zile, lucrările simpozionului se desfășoară pe patru secțiuni (teologie-istorie, teologie sistematică, teologie biblică și teologie practică), fiind moderate de profesori ai Facultății de Teologie din Cluj-Napoca, având alături câte un doctorand. Programul detaliat AICI

Concluziile vor fi prezentate miercuri, 5 iunie, de la ora 18:00, de către pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu, directorul Școlii Doctorale de Teologie „Isidor Todoran” și gazda simpozionului, în prezența Preasfințitului Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, și a doctoranzilor participanți.

Cu acceptul coordonatorilor științifici, lucrările prezentate vor fi publicate în Studia Theologica Orthodoxa Doctoralia Napocensia, revista de specialitate a Școlii Doctorale de Teologie „Isidor Todoran” din Cluj-Napoca.

Mai multe fotografii AICI

Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Sfințirea capelei mortuare din Coplean

Sfințirea capelei mortuare din Coplean

Sâmbătă, 7 septembrie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă din Coplean, Protopopiatul Dej, județul Cluj, cu prilejul sfințirii...

Binecuvântare arhierească în Parohia Ortodoxă Câțcău

Binecuvântare arhierească în Parohia Ortodoxă Câțcău

În Duminica a 10-a după Rusalii (a vindecării lunaticului; începutul anului bisericesc), 1 septembrie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul...

Procesiunea Bucuriei: Un moment de comuniune la ITO Bistrița

Procesiunea Bucuriei: Un moment de comuniune la ITO Bistrița

Unul dintre momentele speciale din cadrul Întâlnirii Tinerilor Ortodocși (ITO) din Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului, desfășurată la Bistrița, a fost Procesiunea Bucuriei. Concepută ca o sărbătoare a comuniunii în Hristos, procesiunea a pornit de pe...