Deschiderea Simpozionului internațional „Maramureș – promotor al culturii și identității românești în lume”

de | sept. 3, 2021 | Actualitatea religioasă

Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a participat la Simpozionul internațional „Maramureș – promotor al culturii și identității românești în lume”, organizat în perioada 3-5 septembrie 2021, de Episcopia Ortodoxă a Maramureșului și Sătmarului, Consiliul Județean Maramureș, Asociația de Turism, Consultanță și Implementarea Proiectelor Europene și Gazeta de Maramureș, sub egida Academiei Române, filiala Cluj.

Deschiderea simpozionului a avut loc vineri, 3 septembrie 2021, de la ora 14:00, în Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare. Manifestarea a fost precedată de o slujbă de Te Deum, fiind oficiată de Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereul-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, în prezența Mitropolitului Andrei al Clujului, a Episcopului Iustin al Maramureșului și Sătmarului, precum și a celorlalți invitați la simpozion.

Preasfințitul Părinte Iustin a afirmat, în deschiderea simpozionului, că „Maramureșul a fost leagănul unei culturi străvechi ce a stat la baza apariției limbii literare române”.

În prelegerea susținută cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a vorbit pe tema „Cultura și identitatea românească din nord-vestul țării reprezentată cu cinste de părintele Vasile Lucaciu”.

 

Evenimentul a continuat cu prelegeri susținute de mai mulți academicieni, profesori universitari și oameni de cultură, printre care președintele de onoare al Academiei Române, filiala Cluj, acad. Emil Burzo și pr. prof. univ. Ioan Chirilă, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

Sâmbătă, 4 septembrie, lucrările se vor desfășura în Sala de conferințe a Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței din Sighetu Marmației, iar duminică, 5 septembrie, la Mănăstirea Bârsana.

Simpozionul internațional se înscrie în programa proiectului „Maramureș-promotor al culturii și identității românești în lume”, iar tematica a fost aleasă în contextul declarării anului 2021 ca fiind „Anul Omagial al pastorației românilor din afara României” în Patriarhia Română.

În cadrul acestui proiect a fost realizat și un volum, coordonat de academicianul Emil Burzo, care are peste 300 de pagini și cuprinde lucrări scrise de personalități ale culturii românești: academicieni, rectori, profesori universitari. Volumul este prefațat de Episcopul Iustin și, conform Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, „va fi distribuit gratuit primăriilor și bibliotecilor din județul Maramureș, instituțiilor partenere în proiect, principalelor universități din țară și instituțiilor aflate sub egida Academiei Române”.

Manifestarea științifică poate fi vizionată, integral, AICI, iar programul poate fi consultat AICI

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Episcopia Maramureșului și Sătmarului

Ultimele articole

Programul CTP cu ocazia evenimentului „Noaptea Muzeelor”

Programul CTP cu ocazia evenimentului „Noaptea Muzeelor”

Cu ocazia evenimentului „Noaptea Muzeelor”, care se celebrează și anul acesta în 27 de spații expoziționale din municipiul Cluj-Napoca, C.T.P. Cluj-Napoca S.A. prelungeste programul de transport in comun pana la ora 01:00, in data de 13.05.2023, pe liniile care...

Noaptea Muzeelor 2023 la Cluj si Bistrița (audio)

Noaptea Muzeelor 2023 la Cluj si Bistrița (audio)

Dedicăm agenda culturală a acestui sfârșit de săptâmână, evenimentului ce va domina atât prin multitudinea și varietatea manifestărilor, cât și prin interesul deosebit de care se bucură de ani buni – Noaptea Muzeelor, manifestare desfășurată în perioada 13-14 mai....

Conferință preoțească de primăvară în Protopopiatul Huedin

Conferință preoțească de primăvară în Protopopiatul Huedin

Clericii din Protopopiatul Ortodox Huedin s-au reunit vineri, 12 mai 2023, în cadrul conferinței preoțești de primăvară. Întâlnirea a fost precedată de un Te Deum, săvârșit în Paraclisul „Sfinții Trei Ierarhi” din incinta protopopiatului, în prezența Preasfințitului...

Sfințirea capelei mortuare din Gârbău

Sfințirea capelei mortuare din Gârbău

Joi, 11 mai 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă din Gârbău, județul Cluj. Cu acest prilej, de la ora 12:00, Părintele...

Conferință preoțească de primăvară în Protopopiatul Beclean

Conferință preoțească de primăvară în Protopopiatul Beclean

Clericii din Protopopiatul Ortodox Beclean s-au reunit joi, 11 mai 2023, în cadrul conferinței preoțești de primăvară. Întâlnirea a fost precedată de un Te Deum, fiind săvârşit la Biserica cu hramurile „Sfântul Apostol Andrei” și „Sfinții Martiri Brâncoveni”,...