Despre Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul

de | apr. 14, 2021

În săptămâna a cinea a Postului Mare, Biserica a rânduit să se oficieze Denia Canonului cel Mare al Sfântului Andrei, Arhiepiscopul Cretei. Aceasta este slujba utreniei zilei de joi, săvârșită în seara din ajun.

Prin cuvântul denie înțelegem priveghere, slujbă nocturnă.

De asemenea, Canonul Sfântului Andrei Criteanul este, ca și deniile, o alcătuire specifică Postului Mare. În prima săptămână a postului se citește împărțit în patru părți, în primele zile, în cadrul Pavecerniței Mari. În seara de miercuri din săptămâna a cinea din Postul Mare, acesta se citește integral.

Universul liturgic al Ortodoxiei
Universul liturgic al Ortodoxiei
Despre Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul
Loading
/

DISTRIBUIE

<a href="https://radiorenasterea.ro/author/simeonpintea/" target="_self">Arhim. Simeon Pintea</a>

Arhim. Simeon Pintea

Eclesiarhul Catedralei Mitropolitane și cadru didactul la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, specialitatea „Liturgică”. Realizator al emisiunii „Universul liturgic al Ortodoxiei” la Radio Renașterea.

Emisiuni recente

Evanghelia lui Hristos – Cuvântul Vieții

Evanghelia lui Hristos – Cuvântul Vieții

Viața Mântuitorului Iisus Hristos ne este împărtășită de Biserică, iar învățătura Lui și crâmpeie din parcursul Său pământesc ne sunt cunoscute din Evanghelie. Citindu-se Evanghelia în biserică, într-un fel ne împărtășim de Hristos, în calitate de Cuvânt al lui...

Icoana

Icoana

Pentru această reîntâlnire a noastră, vă propun să ne reamintim o temă din Teologia și Arta Icoanei. Mai bine zis, aș dori să învățăm împreună despre ceea ce înseamnă funcția sau vocația sacramentală a artei liturgice în general și, în special, cea a icoanei. Când...