Despre noi

Radio Renaşterea este un instrument de misiune a Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, în a cărei grilă se regăsesc, întâi de toate emisiuni cu caracter teologic şi religios, dar şi programe culturale, sociale, muzicale şi informative. Emisiunile nu neglijează nicio categorie de vârstă, chiar dacă există programe dedicate anumitor categorii, cum ar fi adolescenţi, studenţi, persoane cu nevoi speciale sau copii. Pe lângă informaţie şi divertisment, mass-media în general şi radioul în particular, pot servi edificării spirituale a omului. Acesta este şi obiectivul principal al postului nostru de radio: de a aduce în peisajul radiofonic o nuanţă nouă, aceea a spiritualităţii creştine.

Aflat sub patronajul Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Vadului, Feleacului şi Clujului, Radio Renaşterea a început să emită la 1 mai 1999, pe frecvenţa 91 MHz, 24 de ore din 24, în municipiul Cluj-Napoca şi împrejurimi. De la 1 mai 2004 poate fi recepţionat on line pe internet la adresa www.radiorenasterea.ro, iar de la 1 mai 2005 emite şi la Bistriţa, al doilea oraş ca importanţă din Arhiepiscopia noastră, pe frecvenţa 102 MHz. Din anul 2019 programele postului nostru de radio pot fi ascultate și în zona Huedinului și în împrejurimi, până în județul Sălaj, pe frecvența 99.1 MHz.

 

Programele promovează şi prelungesc misiunea Bisericii în dubla sa dimensiune: religioasă şi culturală.

* Grila de programe cuprinde emisiuni cu caracter religios, cultural, social, muzical şi informativ, emisiuni ce se doresc a fi spaţii de întâlnire dintre Evanghelie şi sensibilităţile omului contemporan. Se adaugă teme specifice fiecărei perioade liturgice a anului bisericesc, fiecărui post de peste an, fiecărei sărbători.

* Se promovează o muzică selectă: simfonică, religioasă, ambientală dar nu sunt uitate nici tradiţiile şi muzica populară. Muzica bisericească alternează cu cea clasică şi modernă, într-o sinteză ce individualizează postul nostru în peisajul radiofonic local.

* Se adresează tuturor categoriilor de vârstă. Unele emisiuni sunt cu adresă specială pe grupe de vârste (copii, adolescenţi, studenţi) în care pe lângă teme specifice se încearcă promovarea valorilor moralei creştine.

* În fiecare duminică şi sărbătoare se transmite Sfânta Liturghie din Catedrala Mitropolitană. 

Transmiterea în direct a slujbelor este o formă de diaconie, de slujire a acelor credincioşi, destul de mulţi, care din diferite pricini (bolnavi în spitale sau acasă, bătrâni) nu pot merge la Biserică. Liturghia transmisă prin radio nu o poate înlocui pe cea oficiată în sfintele lui Dumnezeu locaşuri. În faţa aparatului de radio creştinul asistă, în faţa altarului participă.

* Redacţia cuprinde patru departamente: teologic, social, cultural, informativ şi tehnic, în care lucrează 12 de redactori. Colectivul redacţional este format, din oameni tineri şi foarte tineri, cu studii diferite: teologie în cea mai mare parte dar şi muzicologie, filologie, filozofie, teatru, jurnalism.

* Avem o strânsă colaborare cu preoţii profesori de la Facultatea de Teologie şi Seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca

* Activitatea noastră este susţinută de numeroşi colaboratori: teologi, scriitori, profesori, medici, jurişti, folclorişti, muzicologi, artişti, profesori, copii, elevi, studenţi, funcţionari publici, cărora le mulţumim.