Despre prietenie

de | iul. 17, 2024

În cadrul ediției de astăzi vom vorbi despre relațiile cu prietenii.

Prietenia este foarte importantă. Prietenul adevărat zice Scriptura iubește oricum, iar în nenorocire îți ajunge ca un frate, iubește oricând prietenul bun. Prietenul adevărat nu te părăsește, îți dă sfaturi bune, este alături de tine la bine și la greu și împreună reușiți să treceți greutățile vieții acesteia. Probabil că fiecare dintre voi a legat până acum cel puțin o relație de prietenie și a experimentat acel sentiment plăcut că există o persoană sau un grup căruia îi poate împărtăși parte din grijile, secretele, neajunsurile, bucuriile și idealurile sale. Ținem la prietenii noștri și-i apreciem pentru că știu să ne fie alături la bine și la rău, pentru că ne acceptă așa cum suntem și ne ajută să ne cunoaștem mai bine pe noi înșine. V-ați gândit însă vreodată la faptul că relațiile de prietenie pe care le legați vă influențează modul de gândire, performanțele școlare, alegerile și felul de a fi. Timpul trece pe nesimțite și vă treziți că vă purtați asemenea prietenilor voștri, vă îmbrăcați la fel, vă preocupă aceleași lucruri și aveți aceleași obiceiuri, la urma urmei nu degeaba se spune că “cine se aseamănă se adună”. Așadar, haideți împreună să aflăm mai multe despre prietenie.

 Prietenia adevărată este Raiul pe pământ. “Spune-mi cu cine te însoțești ca să-ți spun cine ești”. Avem o vorbă deosebită, deși poate părea o chestiune simplă, alegerea prietenilor necesită multă, multă, foarte multă înțelepciune. Suntem tentați să ne împrietenim cu oamenii care ne plac și a căror personalitate ne atrage, fără să le cântărim prea mult caracterul și principiile după care se ghidează în viață. Evitați pe cei nesăbuiți, lipiți de principii, cu obiceiuri urâte și comportament nepotrivit. Alegeți-vă prieteni serioși, prieteni cuminți, prieteni ascultători și de încredere. Legați relații de prietenie cu băieți și cu fete care provin din familii integre, stabile, cu credință în Dumnezeu. Gândiți-vă bine dacă prietenia respectivă va fi o influență spre bine, spre binele vostru sau spre răul vostru. De aceea e bine cum ne alegem prietenii. Prietenul cel mai bun, avem o Priceasnă în biserica noastră: “Un prieten bun pe calea vieții mi-ai fost Iisuse preaiubit”. Prietenul bun al vieții noastre, dacă vreți, este Mântuitorul Iisus Hristos. Iar El ne spune “voi sunteți prietenii mei” și continuă “dacă faceți ceea ce vă poruncesc”, fiecare dintre oamenii pământului acestuia are loc în inima lui Dumnezeu. El, Mântuitorul Iisus Hristos bate la ușa fiecăruia dintre noi și așteaptă ca să-i deschidem Să-i fim prietenii lui, prietenii lui Dumnezeu, prietenii Mântuitorului Iisus Hristos.

În Apocalipsa capitolul 3 versetul 20 zice “iată”. Cine? Prietenul nostru cel mai bun, Mântuitorul Iisus Hristos bate la ușa inimii noastre “iată Eu stau la ușă și bat, de va auzi cineva (adică nu forțează pe nimeni) glasul meu și va deschide ușa, Voi intra la el, Voi cina cu el și el cu Mine”. Acesta este prietenul bun, acesta este Dumnezeu, aceasta este dragostea iubitoare și jertfelnică care vine în întâmpinarea noastră și dorește să se facă prietenul nostru. Dumnezeu vrea să fie prietenul nostru. Și ce bine este să-L alegem de prieten și cârmuitor al vieții noastre și apoi să ne facem prieteni cu oameni credincioși, cu oameni care-L urmează pe Dumnezeu, care-L slujesc pe Dumnezeu.

Învață să spui nu celor care nu sunt cu adevărat prieteni și învață să-ți spui da ție însuți. Dacă se întâmplă să vă aflați în mijlocul unui grup de copii care încep exercite presiuni asupra voastră, într-un grup care încearcă să exercite presiuni asupra dumneavoastră îndemnându-vă să faceți lucruri care nu se potrivesc cu educația și cu învățăturile primite în familie, dar mai presus de toate cu principiile duhovnicești frumoase, cu principiile lui Dumnezeu, refuzați ei cu fermitate. Nu vă temeți de ridicol sau de excluderea dintr-un astfel de grup, aveți curaj să spuneți cine sunteți și ce credeți, ignorați disprețul lor și explicațile motivele pentru care îi refuzați. S-ar putea să vă batjocorească în fața celorlalți pentru decizia voastră, dar în sinea lor să vă admire pentru curajul de a fi diferit și de a lua decizii corecte. Nu uitați că voi dețineți controlul asupra propriei vieți. Prin urmare nu ezita să stabiliți niște limite clare care să fie respectate de cei din jur.

Cu toții știm ce fel de prieteni vrem să avem, cum am vrea să se poarte ceilalți cu noi “ce ție nu-ți place altuia nu-i face”, ce să facă, ce să nu facă, așa mai departe. Dar v-ați întrebat vreodată ce fel de prieteni suntem noi cu ceilalți, ce fel de prieteni suntem noi pentru ceilalți. Se spune că prietenul adevărat nu merge înaintea ta ca să te conducă, nici în urma ta ca să-ți vadă toate greșelile și ezitările, ci întotdeauna lângă tine. Ce spuneți? Așa vă raportați și voi la cei mai buni prieteni ai voștri? Sau e loc de mai bine? Mântuitorul Iisus Hristos a spus “tot ce voiți să vă facă vouă oamenii, faceți-le și voi lor la fel”. Sinceritatea, respectarea promisiunilor, politețea, sfaturile oferite, capacitatea de a ierta, spiritul de sacrificiu, de jertfă reprezintă bazele pe care se poate construi o prietenie de durată. Egoismul, ironia, insultele, umilințele, șantajul și obrăznicia nu au ce căuta într-o relație de prietenie.

Fiecare dintre noi, eu, tu, toți, dragi ascultători să fim prieteni de nădejde, fii un prieten de nădejde, dorește-i binele prietenului tău și ai încredere în el, fii sincer cu el și spune-i întotdeauna adevărul. Uneori adevărul doare, dar spus pe un ton responsabil, cum zice scriptura lui Timotei, zice Sfântul Apostol Pavel “mustră dar cu blândețe” pe un ton rezonabil, într-o formă potrivită, această formă de prietenie poate face mult bine. Empatizează cu el, pune-te în locul lui. Ține minte o încurajare face de multe ori mult mai bine decât 100 de mustrări. Pune-te în locul prietenului tău și încearcă să-l înțelegi, ce simte și de ce procedează într-un anumit fel. Împărtășește cu el momentele fericite și sprijină la necaz, nu uita că bucuria împărtășită sporește, iar necazul împărtășit descrește. Ascultă-l și-l încurajează ori de câte ori are nevoie. Dacă îți mărturisește că este abuzat emoțional sau fizic convinge-l să ceară ajutor. Părinții, profesorii, autoritățile vor găsi varianta cea mai potrivită de a soluționa orice problemă. Și fiind credincioși și având încredere în Dumnezeu, nu putem să nu uităm că prietenul nostru cel adevărat care este Dumnezeu ne însoțește oriunde așa cum spune psalmistul David “Ridica voi ochii mei la ceruri de unde va veni ajutorul meu, ajutorul meu vine de la Domnul cel ce a făcut cerul și pământul”. Și când ajutorul vine de la Domnul putem înfrunta ca și prieteni buni, unul cu celălalt și prieteni buni cu Dumnezeu, putem înfrunta obstacolele acestei vieți cu încredere,  cu optimism, dacă vreți cu bărbăție sufletească, cu virtutea nădejdii, despre care Sfântul Pavel zice “acum dar rămân acestea trei: credința, nădejdea (care este foarte importantă) și dragostea“, iar mai mare dintre acestea este dragostea, dragostea lui Dumnezeu care se uită la nădejdea noastră, la nădejdea prieteniei noastre, la prietenia adevărată și prin care Dumnezeu lucrează în noi și văzând viața noastră și încrederea noastră, și puterea încrederii noastre, Dumnezeu ne va da biruință. Gândiți-vă la cei trei tineri în cuptorul cu foc, “chiar dacă Dumnezeu nu ne va ajuta noi nu vom renunța la credința noastră”, și Dumnezeu a trimis pe Îngerul său în cuptorul cu foc și a potolit focul, n-au pățit nimic pentru că se încredeau în Dumnezeu. Încredeți-vă cu adevărat în prietenia adevărată, încredeți-vă cu adevărat în Dumnezeu și Dumnezeu ne va da cu siguranță ajutorul și binecuvântarea.

Anton Pann marele poet al nostru, Anton Pann spunea așa de frumos “prieten adevărat e acela care te sfătuiește spre bine, nu acela care-ți laudă nebuniile”. Iar Sfânta Scriptură, aminteam și la început, spune că prietenul adevărat iubește oricând și în nenorocire, adică în greutate, ajunge ca un frate. Să fim atenți la aspectul acesta al prieteniei și să facem în jurul nostru roade vrednice de prietenia noastră.

Nu uitați: prietenul adevărat la nevoie se cunoaște! Doamne ajută!

ABC-ul bunelor maniere
ABC-ul bunelor maniere
Despre prietenie
Loading
/

DISTRIBUIE

Emisiuni recente

Taina nunții și familia creștină – partea a VIII-a

Taina nunții și familia creștină – partea a VIII-a

Vom discuta și în această emisiune (difuzată în data de 14 septembrie 2024) despre Taina nunții și familia creștină. Este o temă importantă pentru viața spirituală a creștinilor noștri, majoritatea lor fiind oameni căsătoriți. Prin taina cununiei ei pimesc un har care...