Despre provocările medicale și teologice, în contextul marilor epidemii, la Seminarul de Medicină și Teologie, ediția a XIX-a

de | mai 26, 2020

Seminarul internațional de Medicină și Teologie de la Bistrița, ajuns la ediția a XIX-a, s-a desfășurat anul acesta exclusiv online, în contextul pandemiei actuale, fiind organizat de Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Vadului, Feleacului şi Clujului, Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Asociația Medicală Română, filiala Bistrița-Năsăud, Centrul de Bioetică UBB Cluj-Napoca și Societatea Română de Bioetică.

Ediția din acest an, având în vedere situația generată de noul coronavirus, a avut ca temă: „Provocările medicale, teologice, sociale și culturale, întâlnite în contextul marilor epidemii”.

Evenimentul a debutat luni, 25 mai 2020, la ora 9:00, pe site-ul Facultății de Teologie Ortodoxă, în sala virtuală „A”, găzduită de platforma „Zoom meetings”, cu participarea online a Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, a Preasfințitului Părinte Benedict Bistrițeanul, a zeci de cadre universitare, medici, psihologi, studenți și public divers.

În deschidere, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a susținut o prelegere și i-a felicitat pe cei implicați în organizarea manifestării, pentru inițiativă, perseverență și tema actuală.

 

De asemenea, au mai luat cuvântul: rectorulul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, prof. univ. dr. psih. Daniel David, și rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, prof. univ. dr. Anca Dana Buzoianu.

Apoi, participanții au dezbătut probleme centrate pe tema „Pandemie și Cultură”. Printre aceștia, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a vorbit pe tema  „Problema fricii în vreme de pandemie. O perspectivă teologico-ascetică”.

 

Lucrările simpozionului, inițiat și coordonat de prof. univ. dr. Mircea Gelu Buta, au continuat cu luări de cuvânt în cadrul secțiunilor: Medicină Legală-Bioetică, Psihologie-Sociologie, Terapie Medicală și Spirituală, Istorie si Artă Sacră.

„Realitatea ne arată că problemele cu care se confruntă omenirea, lumea în care trăim, reclamă în mod obligatoriu recursul la etică și morală. Dacă primul factor îl constituie criza profundă pe care o traversează omenirea, cel de-al doilea reprezintă resurgența religiei la scară planetară. Nu în ultimul rând, este vorba de viața reală cu numeroasele ei probleme și aspecte, ce vizează guvernanța globală, ocrotirea mediului înconjurător, dar și comportamentul față de semeni, în diversele lui circumstanțe, precum cele medicale, politice, sau de afaceri. Și atunci putem admite că lumea are o problemă a îngrijirilor de sănătate, o problemă socială, o problemă ecologică, o problemă politică, o problemă de securitate globală și multe altele, iar soluționarea lor depinde în mare măsură de modeul în care este percepută problema morală, care în acest fel devine problema proeminentă a lumii noastre și care, trebuie să recuoaștem, depinde în mare măsură de problema spirituală.

Sigur, nu numai etica medicală se clatină din cauza hărțuirii științifice, tehnice și economice. Turbulențe etice datorate progresului sunt semnalate în aproape toate domeniile de activitate, iar vremurile pe care le trăim sunt marcate de criză – adică o situație de neclaritate și incertitudini în care totul depinde de puterea de a distinge și a judeca evenimentele și evoluția lor.”, spune prof. dr. Mircea Gelu Buta de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

„Un lucru este sigur: crizele nu pot fi evitate! A le nega, de frică sau revoltă, este o atitudine care nu ajută la nimic. Iată de ce o discuție mai largă pe această temă înseamnă atât o formă de recunoaștere a frământărilor oamenilor, cât și faptul că înțelepciunea umană este limitată și are nevoie să fie călăuzită de înțelepciunea lui Dumnezeu.”, a conchis inițiatorul și principalul organizator al simpozionului, prof. dr. Mircea Gelu Buta.

Evenimentul științific s-a bucurat de participarea unui număr mare de cadre didactice universitare, cercetători, cadre medicale și invitați din țară și din străinătate, printre care s-au numărat: arhim. prof. Teofil Tia (Cluj-Napoca), pr. prof. Ioan Chirilă (Cluj-Napoca), Vasile Astărăstoae (Iași), Adrian Opre (Cluj-Napoca), Huib Wursten (Olanda), Christi Degen (Germania), Divya Susan Varkey (Elveția), Rebeleanu Codrin (Bistrița), Daniel Buda (Sibiu) Mihaela Palade (București), Paulo Finuras (Portugalia)  și alții. Lista completă și temele abordate AICI

Lucrările prezentate vor fi publicate în volumul „Medicii și Biserica”.

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Sursa foto: captură  „Zoom meetings”

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

A treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”

A treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”

Sâmbătă, 25 mai 2024, Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca a organizat cea de-a treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”. Evenimentul, desfășurat în prezența Preasfințitului Părinte Benedict...

Sfințirea Altarului de vară din Parohia Budești

Sfințirea Altarului de vară din Parohia Budești

Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat sâmbătă, 25 mai 2024, în mijlocul credincioșilor Parohiei „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Budești, județul Bistrița-Năsăud. Cu această...