Despre Săptămâna lăsatului sec de brânză

de | mart. 3, 2022

Săptămâna de antrenament în asceza celor 40 de zile ale Postului Mare, Săptămâna lăsatului sec de brânză este potrivită de imnografi drept Înainte-prăznuire a Postului și introducere în Postul cel Mare. Este numită în imnele liturgice „ușă de intrare în stadionul înfrânării”, „poartă de intrare” sau „ușă dinaintea postului și a luptelor celor duhovnicești”. Într-o altă cântare a Triodului cu specificație la săptămâna brânzei, citim: „Răsărit-a primăvara postului și floarea pocăinței, deci să ne curățim pe noi, fraților, de toată întinăciunea!”

Universul liturgic al Ortodoxiei
Universul liturgic al Ortodoxiei
Despre Săptămâna lăsatului sec de brânză
Loading
/

DISTRIBUIE

<a href="https://radiorenasterea.ro/author/simeonpintea/" target="_self">Arhim. Simeon Pintea</a>

Arhim. Simeon Pintea

Eclesiarhul Catedralei Mitropolitane și cadru didactul la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, specialitatea „Liturgică”. Realizator al emisiunii „Universul liturgic al Ortodoxiei” la Radio Renașterea.

Emisiuni recente

Perioada Triodului

Perioada Triodului

Perioada Trodului este un timp de rugăciune mai intensă, de ascultare mai atentă a Sfintelor Scripturi, o perioadă de pocăință și de înmulțire a faptelor bune, în special a milosteniei arătată față de cei în nevoie, față de cei săraci. Triodul ne cheamă la pocăință și...