Deținuții politici anticomuniști, omagiați la Cluj-Napoca

de | mart. 9, 2022 | Actualitatea religioasă

Ziua Deținuților Politici Anticomuniști a fost comemorată prin rugăciune la Cluj-Napoca, miercuri, 9 martie 2022, la Monumentul Rezistenței Anticomuniste din Parcul Central „Simion Bărnuțiu”. Printre cei prezenți la manifestare s-au numărat Episcopul-vicar Benedict Bistrițeanul, foști deținuți politici, oficialități militare, locale și județene, istorici, oameni de cultură și elevi de la școlile clujene.

Cu acest prilej, în fața Monumentului Rezistenței Anticomuniste, după intonarea Imnului Național, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a oficiat slujba Parastasului pentru toți cei care, în timpul regimului comunist, și-au sacrificat viața în numele libertății și al credinței strămoșești.

La finalul slujbei religioase, ierarhul a rostit un cuvânt de învățătură, în cadrul căruia l-a evocat pe preotul martir Liviu Galaction Munteanu, pătimitor al temnițelor comuniste.

„Într-un timp și o atmosferă plină de echivoc și de instabilitate, la care se adaugă un conținut de imprevizibil și de teamă aferentă, este necesar și de maxim folos să privim atenți la istoria noastră recentă, din vremurile comuniste, manifestată prin fapte, dar, mai ales, prin biografii de personalități puternice. (…) Pentru exemplificare, voi face amintire la această comemorare de o personalitate de excepție din spațiul clujean, care a dovedit prin experiența vieții în libertate, dar și în captivitate, robustețe intelectuală și morală, concretizată într-o putere de rezistență, făcând din mărturisire un scop, aici pe pământ și până la cer. Este vorba de Părintele Liviu Galaction Munteanu, rector al Academiei Teologice din Cluj, și vicar al Episcopiei Vadului Feleacului și Clujului, propus pentru canonizare de către mitropolia noastră.  De la martiriul său s-au împlinit tocmai ieri 61 de ani. Vina lui «mare» a fost întocmirea, împreună cu părintele profesor Ioan Bunea, a unei programe de catehizație în biserici, socotită drept «atitudine dușmănoasă» de către regimul politic al vremii. În anul fatidic 1959, a fost condamnat la 17 ani temniță grea, iar după recurs, la 8 ani de închisoare corecțională și confiscarea totală a averii personale. A fost târât în beciurile securității din Cluj, apoi închisorile din Gherla și Aiud. Resursele fizice îl trădează și, lipsit de îngrijire medicală, sfârșește ca mulți alți martiri, în penitenciarul de la Aiud, la 8 martie 1961, la vârsta de 63 de ani neîmpliniți.”, a punctat PS Părinte Benedict.

„Suferința, chiar după multe experiențe, rămâne mereu nouă, nu se poate învăța. Așa o simțim și astăzi, ca a noastră, dar acum observând-o atent și pe cea a vecinilor de la nord, într-o solidaritate autentic evanghelică. Învățătura, atunci și acum, este una singură – Hristos este permanent de partea victimelor și niciodată a atacatorilor, și, în al doilea rând, crucea înseamnă chemare la rugăciune pentru cei nedreptățiți, care suferă, dar și pentru cei care greșesc mult, pe modelul: «Doamne, iartă-le că nu știu ce fac!» (…) Ne rugăm lui Dumnezeu să-i odihnească pe toți cei plecați în eternitate dintre deținuții politici, iar celor în viață să le dea sănătate, tihnă și motive de bucurie. Și-L mai rugăm ca, acolo unde omul din răutate sau neștiință, sădește tulburare și moarte, El, ca un Dumnezeu al milei ce este, să aducă semne de pace și viață din belșug”, a conchis ierarhul.

 

Alocuțiuni au rostit prefectul județului Cluj, Irina Munteanu, care a citit mesajul premieului Nicolae Ciucă, primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, prof. univ. dr. Virgiliu Ţârău, din partea Universităţii Babeş-Bolyai, care a vorbit despre semnificaţia istorică a zilei, precum și domnul Leontin Iuhas, reprezentantul Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici – filiala Cluj. De asemenea, două eleve de la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” au recitat câte o poezie tematică.

La finalul comemorării, conform tradiției, a avut loc ceremonia de depunere de coroane și flori.

La eveniment au fost prezenți  și elevi de la Colegiul Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan” din municipiu, precum și inspectorul de religie al județului Cluj, pr. prof. Marian Sidon.

Manifestarea a fost organizată de Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca, în parteneriat cu Asociația Foștilor Deținuți Politici din România, în contextul comemorării Zilei Deținuților Politici Anticomuniști din perioada 1944-1989, sărbătorită anual la data de 9 martie.

Comemorarea Deținuților Politici Anticomuniști, în ziua de pomenire a Sfinților 40 de Mucenici, a fost fixată prin lege, de Parlamentul României, în anul 2011.

La propunerea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Anul 2017 a fost dedicat ca „An comemorativ al Patriarhului Justinian şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului”.


Miercuri dimineața, 9 martie, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a oficiat Liturghia Darurilor mai înainte sfințite, numită și a Sfântului Grigorie Dialogul, la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca. În cadrul slujbei, ierarhul s-a rugat pentru pacea lumii, precum și pentru sufletele deținuților politici anticomuniști și a celor care au murit în urma războiului din Ucraina.


Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Ionuț Chifa

Ultimele articole

Nicu Alifantis la Bistrița Folk 20

Nicu Alifantis la Bistrița Folk 20

Vineri 18 noiembrie 2022, începând cu ora 12.00, Clubul Cultural CoșBook al Bibliotecii Județene „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud va fi gazda unei noi ediții a programului „Poezia muzicii, muzica poeziei”, invitat fiind maestrul Nicu Alifantis. Vor fi lansate cu acest...

Conferință preoțească de toamnă în Protopopiatul Beclean

Conferință preoțească de toamnă în Protopopiatul Beclean

În perioada 4 octombrie – 15 noiembrie 2022, în cele nouă protopopiate ale Eparhiei Clujului, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, au avut loc...

De astăzi începe Postul Crăciunului

De astăzi începe Postul Crăciunului

În Biserica Ortodoxă începe astăzi, marți, 15 noiembrie 2022, Postul Crăciunului, care ține până în ziua de Ajun a Crăciunului, 24 decembrie inclusiv (zi de post aspru). Ziua din Ajunul Crăciunului este o zi de post aspru spre deosebire de celelalte zile ale Postului...