Muzeul de Artă Cluj-Napoca (MACN), instituție publică de cultură care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, vă invită să vizitați, în perioada 28 februarie – 17 martie 2024, expoziția personală a artistei Adriana Șoit, „Dialog lăuntric”. Vernisajul va avea loc miercuri, 28 februarie 2024, de la ora 17:00, în prezența artistei și a invitaților săi, prof. univ. dr. Dorel Găină și Demostene Șofron, jurnalist cultural. Evenimentul va fi urmat de un moment artistic, asigurat de membrii Corului Napoca Viva.

Absolventă a Universității de Artă și Design Cluj-Napoca (promoția 2004), Adriana Șoit a fost prezentă în spațiul artistic cu diverse lucrări și activități adiacente creației artistice, prin care s-a remarcat nu numai în domeniul artelor plastice, ci și în domeniul decorațiunilor și designului interior. Pe lângă acestea, încă din anul 1997, îi putem găsi ilustrațiile pe paginile mai multor cărți pentru copii, unde, prin talentul ei și efervescența artistică, marcată de dinamism și energie pozitivă, a definit și încărcat aceste pagini nu numai cu simple creații, ci și cu desene umplute cu suflet. A colaborat cu diverse edituri, precum: Dacia, Europontic, Universul copiilor. Pe parcursul carierei profesionale, Adriana Șoit a dus la bun sfârșit mai multe proiecte de amenajări interioare, unde puterea creatoare și echilibrul cromatico-structural al ideilor s-au regăsit și s-au aliniat spațiului, oferind privitorului o ambianță armonioasă, colorată și echilibrată spiritual. În anul 2007 a obținut un atestat în pictură narativă – icoane pe sticlă. Lucrările artistei s-au regăsit în mai multe expoziții personale (cele mai recente fiind Primăvara din Iarnă la Galeria de artă Cluj Art, în luna februarie 2021; Portal către suflet în aprilie-mai 2021, respectiv SUM – Simfonia Universului Meu în februarie 2023, la Casino Centru de Cultură Urbană, Cluj-Napoca) sau de grup (Arta plastică contemporană din România, deschisă în Marktrodach, Germania, în februarie 2020 și itinerată mai apoi prin orașe din România în același an; Salonul anual de artă, organizat în cadrul Muzeului de Artă Cluj-Napoca, în anii 2021 și 2022), unde publicul le-a apreciat pentru sinceritatea expresiei și dinamismul ideilor transpuse pe suprafața de lucru. Din 2009 Adriana Șoit este membru al Filialei Cluj a Uniunii Artiștilor Plastici din România.

„Dialogul meu lăuntric este despre tumultul din mine, despre starea de contemplare asupra vieții și a lumii în care trăim, contrastând cu stări de meditare asupra lucrurilor care mă atrag (sugestii de flori, peisaje sugerate în lumină). Abordarea este predominant abstractă, o curgere din lăuntrul meu, fără un proiect clar stabilit de la început. După această deversare furtunoasă, unele lucrări tind spre contemplare figurativă. Lucrările sunt privite din perspectiva mea ca observator al lucrurilor care ne înconjoară.” (Adriana Șoit)

Prezenta expoziție, găzduită pe simezele Muzeului de Artă din Cluj-Napoca, este o prezentare a spiritului artistic și a expresiei de idei, prin care artista încearcă și reușește să ofere o incursiune în lumea ei și a creațiilor marcate de un profund sentiment de vitalitate și structuri armonice, care redau ideile sub forma unor lucrări echilibrate și estetice. Printre acestea, se numără câteva creații artistice care ne duc cu gândul spre o lume unde jocul culorilor și a formelor se desprinde de universul înconjurător și crează o lume paralelă, solidă și armonioasă.