Dimitri Mendeleev – stâlpul tabelului periodic al elementelor

Unul dintre cei mai însemnaţi chimişti,autorul legii periodicității și al tabelului periodic al elementelor. Acesta a fost Dimitri Mendeleev.

S-a născut la 8 februarie 1834 în Tobolsk, fiind ultimul dintre cei 14 copii ai lui Ivan Pavlovici Mendeleev și Mariei Mendeleeva. Tatăl său a fost profesor, iar mama sa a deschis o fabrică de sticlă care a funcţionat doar până când Dmitri a împlinit vârsta de 15 ani.

La vârsta de 14 ani, după moartea tatălui său, Mendeleev a urmat gimnaziul în Tobolsk.

La 16 ani, Dmitri Mendeleev s-a mutat la Sankt Petersburg, unde a învăţat la Institutul Pedagogic Principal. A absolvit primul în promoţia sa, în ciuda faptului că se confrunta cu tuberculoza.

De la vărsta de 20 de ani, el a început să publice lucrări de cercetare.

După absolvire, Mendeleev și-a continuat timp de doi ani cercetările la Paris şi Heidelberg. După ce s-a întors la St. Petersburg, acesta a publicat lucrarea de 500 de pagini ”Chimia Organică”, care i-a adus premiul Domidov şi l-a propulsat în fruntea educaţiei în domeniul chimiei din Rusia. A devenit profesor de chimie generală, în 1867.

Mendeleev a susținut faptul că proprietăţile elementelor sunt deosebit de importante și de aceea a notat cele 65 de elemente cunoscute, până la acel moment, pe nişte bucăţi de hârtie asemănătoare cărţilor de joc, după care a notat proprietăţile fundamentale ale fiecărui element în parte, inclusiv greutatea atomică.

Acesta și-a organizat materialul pentru lucrare iar cât timp s-a aflat în Germania, Mendeleev a aflat despre masele atomice ale lui Cannizzaro şi le-a utilizat pentru a aranja elementele în ordine crescătoare.

La data de 6 martie 1869, Mendeleev a prezentat Societății Ruse de Chimie o lucrare denumită ”Dependența între proprietățile masei atomice a elementelor” , care propunea folosirea masei și a valenței pentru a descrie elementele.

Cu toate că acesta a fost onorat de foarte multe organizaţii ştiinţifice din întreaga Europă, acasă, în Rusia, chimistul a fost privit cu îngrijorare, ceea ce a dus la demisia sa de la catedra Universităţii din Sankt Petersburg în ziua de 17 august 1890.

Printre contribuţiile sale mai târzii, se numără studierea câmpurilor petrolifere din Rusia şi contribuţia sa semnificativă la crearea primelor rafinării ruseşti.

Mendeleev a murit de gripă, la 73 de ani, la Sankt Petersburg.

Pentru a fi onorat numele său, elementul chimic numărul 101 a fost denumit mendeleviu.

Radio Renasterea
Radio Renasterea
Dimitri Mendeleev – stâlpul tabelului periodic al elementelor
Loading
/
Efectele Aghesmei Mari şi întrebuinţarea ei

Efectele Aghesmei Mari şi întrebuinţarea ei

Cuvântul agheasmă în limba greacă înseamnă apă sfințită. După importanţa şi modul ei de întrebuinţare, agheasma este de două feluri: Agheasmă Mare şi Agheasmă Mică. În Biserica Ortodoxă, în ajunul şi în ziua sărbătorii Botezului Domnu­lui (5 şi 6 ianuarie), se...

Elena Farago (29 martie 1878 – 4 ianuarie 1954)

Elena Farago (29 martie 1878 – 4 ianuarie 1954)

Elena Farago vine pe lume într-o familie înstărită de origine greacă, binecuvântă de Dumnezeu cu șapte copii. Elena, născută Paximade, vede lumina zilei la data de 29 martie 1878 în Bârlad. Deși conform acestor câteva date biografice am putea spune că poeta a avut o...

Viața Arhimandritului Cleopa Ilie

Viața Arhimandritului Cleopa Ilie

Părintele Cleopa Ilie a fost unul dintre marii duhovnici ai Moldovei, care, mânat de dorința de a face bine, și-a dedicat întreaga viață rugăciunii și pocăinței, ajutând și pe alții să dobândească harul primit de la Dumnezeu. Părintele Patriarh Daniel l-a numit „dar...

PĂRINTELE IOANICHIE BĂLAN (10 februarie 1930 – 22 noiembrie 2007)

PĂRINTELE IOANICHIE BĂLAN (10 februarie 1930 – 22 noiembrie 2007)

Părintele Ioanichie Bălan este unul dintre cei mai cunoscuți călugări-cărturari din întreaga țară, un impresionant număr de creații proprii ale acestuia văzând lumina tiparului între anii 1980 și 2008. Părintele Ioanichie Bălan s-a născut la data de 10 februarie 1930...