Din suflet pentru satul românesc – Parohii din Cluj-Napoca, Nimigea de Sus și Mireș

de | dec. 3, 2019

Duminică 1 decembrie 2019, Parohiile ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Cluj-Napoca, ,,Sfântul Nicolae” din Nimigea de Sus și ,,Sfântul Nicolae” din Mireș, au desfășurat împreună mai multe activități duhovnicești, culturale și artistice. Evenimentele au fost prilejuite de sărbătoarea Zilei Naționale a României și s-au desfășurat în contextul ,,Anului omagial al satului românesc în Patriarhia Română”.

Cele trei parohii amintite, începând din acest an au devenit partenere în cadrul Proiectului ,,Din suflet pentru satul românesc” inițiat de către Protopopiatul Ortodox Cluj II. Dintre obiectivele proiectului se cuvin amintite: facilitarea comunicării între parohiile din mediul rural și cele din mediul urban în baza unui schimb de experiență între preoți și credincioși și sprijinirea comunităților parohiale care au un număr mic de credincioși și posibilități materiale reduse prin susținerea activității pastoral-misionare și înzestrarea bisericilor cu obiecte de cult și veșminte liturgice. Scopul proiectului este acela de a redescoperi credincioșilor implicați satul românesc și a conștientiza și reafirma valorile care s-au creat și păstrat în sat precum și promovarea acestuia în mediul urban. De asemenea, parteneriatul prevede și identificarea și susținerea materială a copiilor din familii defavorizate și a persoanelor aflate în situații de dificultate.

În prima parte a zilei, activitățile s-au desfășurat în satul Nimigea de Sus din județul Bistrița-Năsăud, ocazie cu care a fost prăznuit și hramul bisericii. De la ora 10.00, în biserica parohială ocrotită de ,,Sfântul Nicolae”, a fost săvârșită Sfânta Liturghie la care au slujit părintele protopop Alexandru Ciui și părintele Mihai Pop, preoții parohiei clujene ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, părintele Cornel Coprean, parohul bisericii gazdă și părintele arhidiacon Daniel Frumos, administratorul Seminarului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca. După încheierea slujbei, copiii și tinerii din Nimigea de Sus, coordonați de părintele Coprean, au susținut un program cultural-artistic în cadrul căruia au interpretat cântece patriotice și câteva colinde tradiționale, motiv pentru care parohia le-a oferit cadouri în anticiparea zilei Sfântului Nicolae. În continuare, la monumentul eroilor din curtea bisericii, a fost săvârșită slujba Tedeumului cu ocazia Zilei Naționale.

La toate acestea au participat credincioșii din sat îmbrăcați în frumoasele costume tradiționale dar și un grup de 50 de credincioși ai parohiei clujene partenere format din membrii Consiliului și ai Comitetului Parohial, reprezentanți ai corului și ai grupului de tineret, în calitate de invitați și participanți la proiectul amintit. Sărbătoarea s-a încheiat cu o agapă la care au participat atât credincioșii gazdă cât și invitații, ocazie cu care au colindat împreună și și-au împărtășit unii altora din experiența traiului la sat și la oraș, conștienți fiind de faptul că dreapta credință și dragostea de biserică, de popor și de țară sunt elemente care i-au ținut împreună pe români indiferent de locul și timpul în care au trăit.

În partea a doua a zilei, preoții și credincioșii clujeni au participat la slujba Vecerniei săvârșită în biserica ortodoxă din satul Mireș din județul Bistrița-Năsăud. Au fost întâmpinați cu multă bucurie de către parohul comunității, preotul Mircea Bățan și de puținii credincioși care mai locuiesc în sat. Au mai slujit cu această ocazie și preoții Cornel Coprean de la Nimigea de Sus și Ovidiu Tofan de la Telcișor. După încheierea slujbei și rostirea cuvântului de învățătură, preotul Bățan le-a expus invitaților situația grea din punct de vedere demografic dar și pastoral-misionar a parohiei pe care o păstorește. În prezent, în Parohia Mireș mai trăiesc doar 84 de credincioși ortodocși, o mare parte dintre aceștia fiind oameni în vârstă. Prin eforturile comune ale acestora și prin sprijinul unor oameni binevoitori, în ultimii ani biserica a fost înfrumusețată cu pictură și dotată cu mobilier bisericesc. De asemenea, s-au executat și lucrări de refațadizare, de reamenajare a curții exterioare și de reparare a acoperișului. În prezent se lucrează la iconostas, însă lucrările stagnează datorită posibilităților materiale reduse. În acest context, în calitate de comunitate înfrățită, Parohia ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Cluj-Napoca prin implicarea preoților și a organismelor parohiale au hotărât să susțină activitatea pastoral-misionară și gospodărească a acestei parohii. Un prim pas în acest sens, pe lângă împreună-slujirea și celelalte evenimente organizate în comun, parohia clujeană a oferit cu această ocazie un ajutor material pentru continuarea lucrărilor la iconostas. Totodată, vizita credincioșilor clujeni i-a încurajat pe locuitorii satului ca să-și trăiască dreapta credință conștienți fiind de importanța moșteniri lor spirituale, culturale și identitare.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Hramul Parohiei Dej 3 – Dealul Florilor

Hramul Parohiei Dej 3 – Dealul Florilor

Marți, 30 ianuarie 2024, în ziua de prăznuire a Sfinților Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur, Parohia Dej 3 - Dealul Florilor și-a prăznuit hramul. Din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei,...

Final de campanie „De Crăciun, dăruiește și fii bun!”

Final de campanie „De Crăciun, dăruiește și fii bun!”

  În urma campaniei filantropice „De Crăciun, dăruiește și fii bun!”, inițiată de Serviciul de Asistență Comunitară, din cadrul Protopopiatului Ortodox Român Gherla, a fost adusă bucurie și speranță copiilor care provin din familii defavorizate, cu risc de...

Ziua Natională a Romaniei la Dej

Ziua Natională a Romaniei la Dej

Ziua Natională a Romaniei a fost marcată la Dej prin momente solemne, depuneri de coroane, retragerea cu torțe a militarilor, defilarea și prezentarea tehnicii de luptă în Piața Bobâlna. Manifestările au debutat cu prezentarea onorului, intonarea Imnului Național și...