Doi ani de la întronizarea Preasfinţitului Părinte Iustin ca Episcop al Maramureşului şi Sătmarului

de | dec. 27, 2018

Joi, 27 decembrie 2018, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, împreună cu Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-Vicar, au oficiat Sfânta Liturghie Arhierească la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, cu ocazia împlinirii a doi ani de la întronizarea ca Episcop al Maramureşului şi Sătmarului şi a Zilei Tinerilor Ortodocşi din Eparhie.

Sfânta Liturghie Arhierească

Un sobor ales, alcătuit din 22 de preoţi şi 12 diaconi, a slujit cu această ocazie.

Şi pentru că a fost ziua tinerilor, Apostolul a fost citit de tânărul Iustin Mitraşca, îmbrăcat într-un frumos costum popular de Bârsana, elev în clasa a V-a, într-o dicţie perfectă şi fără emoţii, încât a impresionat pe preoţi şi pe toţi credincioşii din Catedrală.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de tinerii din ASCOR Baia Mare şi din Asociaţia Tinerilor Ortodocşi de pe lângă Catedrala Episcopală Maramureşeană (ATOCEM), dirijaţi de Arhid. Ionuţ Pleş.

La încheierea Sfintei Liturghii a fost oficiat un Te-Deum de mulţumire lui Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin în cei doi ani de slujire ca Întâistătător al Eparhiei Maramureşului şi Sătmarului şi asupra tinerilor din Eparhie a căror zi a fost sărbătorită.

Credincioşi din toate protoieriile au umplut Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare până la refuz, între ei aflându-se primarul Cătălin Cherecheş al Băii Mari, un sprijinitor al tinerilor din eparhie şi susţinător al întâlnirilor tinerilor ortodocşi care au avut loc în Baia Mare, preoţii coordonatori ai activităţilor cu tinerii din cele 8 protopopiate, grupuri de tineri, membri ai asociaţiilor tinerilor ortodocşi din protopopiatele Eparhiei, credincioşi de pe tot cuprinsul Eparhiei, credincioşi băimăreni.

Cuvântul de învăţătură

Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a vorbit cuprinzător despre Sfântul Întâiul Mucenic şi Arhidiacon Ştefan a cărui viaţă a fost dedicată în întregime lui Hristos, un model de urmat pentru tinerii de azi.

„Astăzi este o mare sărbătoare, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin. Este mare pentru că sărbătorim un Sfânt foarte mare şi anume Întâiul Mucenic creştin, pe Sfântul Arhidiacon Ştefan, care a fost primul ce şi-a dat viaţa propovăduind pe Mântuitorul şi mărturisindu-L că este Fiul lui Dumnezeu Cel făgăduit, pe Care poporul iudeu L-a osândit la moarte, L-a Răstignit, L-a omorât, însă a Înviat a treia zi şi S-a înălţat la Ceruri. Sfântul Arhidiacon Ştefan a văzut Cerurile deschise şi pe Fiul lui Dumnezeu stând de-a dreapta Tatălui. Este o zi mare şi sfântă pentru că este ziua tinerilor ortodocşi din Episcopia Maramureşului şi Sătmarului, pe care Dumnezeu ne-a inspirat, Mântuitorul ne-a ajutat şi Sfântul ne-a îndemnat să-l luăm drept ocrotitor şi să-l dăruim tinerilor din Episcopia Maramureşului şi Sătmarului ca model de mărturisitor tânăr, foarte bine pregătit, foarte curajos, dispus să-şi sacrifice viaţa pentru un ideal. Acesta este Sfântul Arhidiacon Ştefan, pentru idealul şi dreptatea lui Dumnezeu şi pentru adevărul că Iisus este Fiul lui Dumnezeu Mântuitorul lumii. În 2014, în 27 decembrie, Dumnezeu ne-a ajutat să proclamăm pe acest Sfânt ca Sfânt ocrotitor al tinerilor. Sfântul Arhidiacon Ştefan este Întâiul între diaconii Bisericii lui Hristos”, a explicat tinerilor Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin.

Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul a adus mulţumiri Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin pentru jertfelnicia slujirii arhiereşti în cei doi ani de când a fost ales şi instalat în această demnitate ca părinte duhovnicesc al ortodocşilor din această Eparhie.

„Este o sărbătoare cu profunde valenţe duhovniceşti şi teologice. În primul şi în primul rând este vorba de comuniunea liturgică în care ne-am găsit toţi, în frunte cu Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin. Este o zi foarte importantă pentru Episcopia Maramureşului şi Sătmarului, pentru că, aşa cum ştim cu toţii, în 2014, la propunerea Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin, a fost proclamat Sfântul Arhidiacon Ştefan ca protector duhovnicesc al tinerilor creştini ortodocşi din Eparhie. Pe data de 16 decembrie 2016, Sfântul Sinod, sub protia Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, a fost ales urmaşul Înaltpreasfinţitului Părinte Episcop Justinian, în persoana Preasfinţitului Părinte Iustin, ucenicul cel iubit şi ascultător, care timp de 22 de ani a slujit în calitate de Arhiereu-Vicar această Sfântă Episcopie, ridicându-o în rând cu celelalte episcopii istorice din cadrul Patriarhiei Române, iar întronizarea a avut loc în această catedrală de suflet a Preasfinţiei Sale în urmă cu exact doi ani de zile, în a treia zi de Crăciun, când îl sărbătorim pe Sfântul Arhidiacon Ştefan, când este Ziua Tinerilor Creştini Ortodocşi din Episcopie. Îi mulţumim lui Dumnezeu pentru toate darurile revărsate asupra Bisericii din Maramureş şi Sătmar, asupra Preasfinţiei Voastre şi asupra colaboratorilor, apropiaţilor, ostenitorilor, asupra preoţilor şi credincioşilor din Episcopia Maramureşului şi Sătmarului. În numele lor, al meu personal, al părinţilor şi ostenitorilor Centrului Eparhial al Episcopiei noastre, în numele părinţilor slujitori ai Catedralei Episcopale, al protoiereilor, al conducătorilor şcolilor teologice, al tuturor părinţilor, al tinerilor creştin ortodocşi şi al tuturor credincioşilor din Eparhia Maramureşului şi Sătmarului, vă mulţumim din suflet şi vă urăm întru mulţi şi fericiţi ani!”

Preasfinţitul Părinte Timotei a oferit Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin un frumos coş cu flori.

Distincţii

Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a ridicat în rang de Arhidiacon pe seama Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare pe diaconul Vlad Verdeş, inspector eparhial pentru catehizarea tineretului „În semn de înaltă apreciere şi multă preţuire pentru activitatea remarcabilă desfășurată cu tinerii din Episcopia Ortodoxă a Maramureşului şi Sătmarului, în calitate de preşedinte al A.S.C.O.R. Baia Mare; pentru implicarea şi dăruirea în organizarea celor două Reuniuni ale Tinerilor din Eparhie; pentru organizarea de tabere şi şcoli de vară, în calitate de Inspector Eparhial pentru Catehizarea Tineretului.”

De asemenea, a oferit Gramata Episcopală pentru Dorin Alexandru Gelu Hotea din Buciumi, elev la Seminarul Teologic Liceal Teologic „Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare, „în semn de înaltă apreciere şi preţuire pentru întreaga activitate muzical-bisericească şi pentru obţinerea premiului al III-lea la

Festivalul-Concurs Naţional de Muzică Bisericească „Lăudaţi pe Domnul! ”, ediţia a XI-a, organizat în Patriarhia Română, în anul 2018.”

Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a oferit Diplome de apreciere Asociaţiilor Tinerilor Ortodocşi din cele 8 protopopiate şi preoţilor coordonatori ai acestora, ATOCEM şi preşedintelui Arhidiacon Ionuţ Pleş, ASCOR Baia Mare şi preşedintei Maria Chertiţie, preotului Vasile Botiş, duhovnicul tinerilor din ASCOR şi ATOCEM, Arhid. Adrian Morar, colaborator al Biroului de Tineret din cadrul Eparhiei, Arhid. Adrian Dobreanu, pentru activitatea corală desfăşurată cu tinerii din cadrul Catedralei Episcopale şi din Eparhie, Părinţilor Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare, pentru sprijinul pe care îl acordă activităţilor cu tineretul.

Ziua s-a încheiat cu o comuniune frăţească în cadrul unei agape creştine.

 

Andrei Fărcaş,

redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Liturghie arhierească și sfințirea capelei mortuare din Monor

Liturghie arhierească și sfințirea capelei mortuare din Monor

În Duminica a 33-a după Rusalii (a Vameșului și a Fariseului), 25 februarie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul comunității din Parohia...

Slujire arhierească și sfințirea capelei mortuare din Pata

Slujire arhierească și sfințirea capelei mortuare din Pata

În Duminica a 33-a după Rusalii (a Vameșului și a Fariseului), 25 februarie 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a slujit în Parohia Pata, județul Cluj, cu prilejul sfințirii capelei...

Sfințirea capelei mortuare din Panticeu

Sfințirea capelei mortuare din Panticeu

Joi, 22 februarie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă din Panticeu, județul Cluj, cu prilejul sfințirii capelei mortuare din...