Doi arhierei au slujit la Ciumarca comunei Godeanu | PS Benedict Bistrițeanul, cetățean de onoare al comunei Godeanu

de | mai 27, 2022

Credincioşii mehedinţeni din comuna Godeanu, județul  Mehedinți, au prăznuit vineri, 27 mai 2022, Ciumarca, o sărbătoare instituită de însuşi Sfântul Nicodim de la Tismana, ocrotitorul Eparhiei Severinului și Strehaiei.Cu acest prilej, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârşită după tradiţie pe dealul Chiciora, de Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, şi Preasfinţitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului Feleacului și Clujului, alături de un sobor de preoți și diaconi. 

Răspunsurile liturgice au fost date de protopsalții Catedralei Episcopale din Drobeta-Turnu Severin.

În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a hirotonit întru diacon, pe seama parohiei Dudașul Schelei din Protopopiatul Drobeta Turnu Severin, pe tânărul teolog Andrei Roșu.

În cuvântul de învăţătură, PS Părinte Benedict a felicitat pe Preasfinţitul Părinte Nicodim pentru faptul că s-a preocupat de reluarea acestei rânduieli lăsate de Sfântul Nicodim, atât în satul natal, cât şi în alte localităţi din zona de munte a judeţului Mehedinţi, făcând-o să devină tradiţie. Ierarhul a vorbit, de asemenea, despre iubirea ce o are Dumnezeu pentru om, tâlcuind pericopa evanghelică ce înfățișează pe Păstorul cel Bun, pericopă citită în această zi la Sfânta Liturghie.

 

După cuvântul Preasfințitului Părinte Benedict, Preasfințitul Părinte Nicodim a pus la inimile credincioșilor prezenți cuvânt de mulțumire pentru că au lăsat grijile lumești și au venit aici pe acest deal pentru a fi în comuniune, la rugăciune. În finalul slujbei, cei doi ierarhi au citit rugăciunile rânduite de Sfântul Nicodim spre a fi citite la Ciumarcă, dar și câteva rugăciuni de dezlegare.

La slujba Sfintei Liturghii de pe dealul Chiciora a fost prezent și părintele Ioan Vesa, tatăl Preasfințitului Părinte Benedict Bistrițeanul, care a primit din partea Episcopiei Severinului și a Preasfințitului Părinte Nicodim, distincția „Crucea Mehedințeană”. Gramata episcopală de acordare a crucii Mehedințene a fost citită de părintele Adrian Olarean, consilierul Administrativ al Episcopiei Severinului și Strehaiei. După acest moment, părintele Ilie Cristian Cioabă, de la Parohia Marga, a fost hirotesit duhovnic.

PS Benedict, cetățean de onoare al comunei Godeanu

În încheiere, doamna Sabina Gheorgheci, primar al comunei Godeanu, a acordat Preasfințitului Părinte Benedict Bistrițeanul titlul de „Cetățean de onoare al Comunei Godeanu”, ca semn de aleasă preţuire. De asemenea, din partea Primăriei Godeanui și a Consiliului local Godeanu, a acordat părintelui Ionuț Ștefan, inspector bisericesc al Episcopiei Severinului și Strehaiei, părintelui Gheorghe Popescu, Protoiereu al Protoieriei Strehaia și părintelui Nicolae Oproiu, consilierul Social al Episcopiei Severinului și Strehaiei, câte o Diplomă de recunoștință.

 

****

Ciumarca reprezintă o zi specială ce se sărbătorea pentru apărarea de ciumă. Sfântul Nicodim de la Tismana, ajungând în satele Mehedinţiului, a constatat că acestea erau bântuite de ciumă, o boală molipsitoare care a decimat populaţia Europei în secolul al 14-lea.Sfântul mergea astfel prin sate, în zilele de vineri, și făcea rugăciuni împreună cu toţi locuitorii ca molima să ia sfârşit. Rânduiala se păstrează şi astăzi. Astfel, în fiecare sat de deal şi de munte din Mehedinţi se prăznuieşte această sărbătoare denumită Ciumarcă, la data stabilită pentru fiecare zonă. La Godeanu, Ciumarca se ţine în prima vineri după sărbătoarea Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena.

În timp ce majoritatea zilelor de prăznuire de peste an sunt aghiocentrice, având în mijloc imaginea unuia sau mai multor sfinţi, Ciumarca şi-a croit o altă cale către celebrarea religioasă. Actul constitutiv al sărbătorii locale îl reprezintă o minune de amploare, a cărei puternică impresie a reverberat şi a făcut posibilă transmiterea anamnetică a ei până în contemporaneitate. Credincioşii au simţit nevoia să îi confere şi un plus de legitimitate, poate tocmai de aceea ea este aşezată între alte două mari sărbători: Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena şi Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul.

Mai multe fotografii AICI 

Text și foto: Pr. Marian Alin Gigină / Episcopia Severinului și Strehaiei

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Noaptea Muzeelor 2024 la Muzeul Mitropoliei Clujului

Noaptea Muzeelor 2024 la Muzeul Mitropoliei Clujului

A fost o nouă Noapte a Muzeelor memorabilă pentru instituția noastră, a douăzecea pe plan european și național și a zecea de când, într-un număr atât de mare, ne treceți pragul. Și în seara zilei de 18 mai 2024, peste 900 de vizitatori au dorit să descopere un spațiu...