Doi ierarhi au resfințit biserica din Agriș, Protopopiatul Turda

de | aug. 14, 2017

În duminica a 10-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului alături de Înaltpreasfințitul Părinte Luca, Mitropolit de Zaporozhye şi Melitopol din Ucraina au oficiat slujba de resfințire a bisericii din parohia Agriș, Protopopiatul Turda.

Altarul ca să fie pietrele să ție/ Cer inima și viața zidite-n temelie, cu aceste versuri,Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, a concluzionat jertfa comunității din Agriș.

După ce, biserica a fost unsă cu Sfântul și Marele Mir, iar în piciorul Sfintei Mese s-au așezat Sfinte Moaște, Ierarhii și preoții au săvârsit Sfânta Liturghie în lăcașul de cult pus sub ocrotirea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe purtătorul de biruință.

Credincioșilor care au participat în număr mare la sărbătoarea satului, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei le-a vorbit în cuvântul de învățătură, despre educarea copiilor și a tinerilor, subliniind faptul că grija pentru ei este o prioritate:

De când sunt copii mici, din copilărie începe formarea lor, începe educarea lor. S-ar putea întâmpla că dacă la timpul potrivit nu suntem atenți cu copii noștrii, cu tinerii noștrii, mai târziu să nu mai putem face absolut nimic pentru ei. După ce sunt mari, după ce devin majori, și de mici nu au fost învățați să se roage, nu au fost învățați să meargă la biserică, mai târziu este foarte greu.

Iată de ce pentru educarea de timpuriu a tinerilor ar trebui să se conjuge preocupările părinților, a preoților și a dascălilor de la școală. De mici trebuie să le arătăm ce trebuie să facă: să se roage, să vină la biserică, să fie manierați, să fie cuminți. Și toate acestea trebuie făcute la timpul lor.

Înaltpreasfințitul Părinte Luca, Mitropolit de Zaporozhye şi Melitopol, în cuvântul de învățătură rostit la finalul Sfintei Liturghii, le-a spus membrilor comunității din Agriș, că sfințirea unei biserici este asemenea zilei de Înviere a Domnului:

Aș vrea să vă îndemn pe  fiecare locuitor al acestui sat, ca pe lângă probleme vieții de zi cu zi, să fiți asemeni Mariei, și să Îl ascultați de Hristos. Duhul Sfânt a pogorât astăzi în acest sfânt loc, și ne-a întărit fiecăruia credința. Să fim și noi demni de acest Izvor, de această minune dumnezeiască. Am fost astăzi martori, noi toți, la învierea credinței din aceste locuri. Hristos a înviat!

La final, pentru activitatea pastorală și misionară, Pr. Victor-Radu Varga a fost ridicat de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, la rangul de iconom cu dreptul de a purta brâu roșu. Membrilor cosnisiului parohial, și reprezentanților autorităților locale, ierarhul le-a acordat „Ordinul Sfântului Pahomie de la Gledin” și Diplome de aleasă cinstire, pentru implicarea lor în înfrumusețarea locașului de cult.

Biserica din Agriș s-a sfințit la 30 septembrie 1930 de către episcopul Nicolae Stroie de la Alba Iulia, episcopul Nicolae Ivan fiind bolnav. La sfințire au participat un mare numar de credincioși, din toate înprejurimile. Piatra de temelie s-a pus in anul 1926 iar din anul 2009 a început repictarea  bisericii  în tehnica tempera de către pictorul Dundev Adrian din Basarabia.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

A treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”

A treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”

Sâmbătă, 25 mai 2024, Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca a organizat cea de-a treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”. Evenimentul, desfășurat în prezența Preasfințitului Părinte Benedict...

Sfințirea Altarului de vară din Parohia Budești

Sfințirea Altarului de vară din Parohia Budești

Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat sâmbătă, 25 mai 2024, în mijlocul credincioșilor Parohiei „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Budești, județul Bistrița-Năsăud. Cu această...