Doi ierarhi au resfințit biserica din Agriș, Protopopiatul Turda

de | aug. 14, 2017 | Actualitatea religioasă

În duminica a 10-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului alături de Înaltpreasfințitul Părinte Luca, Mitropolit de Zaporozhye şi Melitopol din Ucraina au oficiat slujba de resfințire a bisericii din parohia Agriș, Protopopiatul Turda.

Altarul ca să fie pietrele să ție/ Cer inima și viața zidite-n temelie, cu aceste versuri,Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, a concluzionat jertfa comunității din Agriș.

După ce, biserica a fost unsă cu Sfântul și Marele Mir, iar în piciorul Sfintei Mese s-au așezat Sfinte Moaște, Ierarhii și preoții au săvârsit Sfânta Liturghie în lăcașul de cult pus sub ocrotirea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe purtătorul de biruință.

Credincioșilor care au participat în număr mare la sărbătoarea satului, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei le-a vorbit în cuvântul de învățătură, despre educarea copiilor și a tinerilor, subliniind faptul că grija pentru ei este o prioritate:

De când sunt copii mici, din copilărie începe formarea lor, începe educarea lor. S-ar putea întâmpla că dacă la timpul potrivit nu suntem atenți cu copii noștrii, cu tinerii noștrii, mai târziu să nu mai putem face absolut nimic pentru ei. După ce sunt mari, după ce devin majori, și de mici nu au fost învățați să se roage, nu au fost învățați să meargă la biserică, mai târziu este foarte greu.

Iată de ce pentru educarea de timpuriu a tinerilor ar trebui să se conjuge preocupările părinților, a preoților și a dascălilor de la școală. De mici trebuie să le arătăm ce trebuie să facă: să se roage, să vină la biserică, să fie manierați, să fie cuminți. Și toate acestea trebuie făcute la timpul lor.

Înaltpreasfințitul Părinte Luca, Mitropolit de Zaporozhye şi Melitopol, în cuvântul de învățătură rostit la finalul Sfintei Liturghii, le-a spus membrilor comunității din Agriș, că sfințirea unei biserici este asemenea zilei de Înviere a Domnului:

Aș vrea să vă îndemn pe  fiecare locuitor al acestui sat, ca pe lângă probleme vieții de zi cu zi, să fiți asemeni Mariei, și să Îl ascultați de Hristos. Duhul Sfânt a pogorât astăzi în acest sfânt loc, și ne-a întărit fiecăruia credința. Să fim și noi demni de acest Izvor, de această minune dumnezeiască. Am fost astăzi martori, noi toți, la învierea credinței din aceste locuri. Hristos a înviat!

La final, pentru activitatea pastorală și misionară, Pr. Victor-Radu Varga a fost ridicat de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, la rangul de iconom cu dreptul de a purta brâu roșu. Membrilor cosnisiului parohial, și reprezentanților autorităților locale, ierarhul le-a acordat „Ordinul Sfântului Pahomie de la Gledin” și Diplome de aleasă cinstire, pentru implicarea lor în înfrumusețarea locașului de cult.

Biserica din Agriș s-a sfințit la 30 septembrie 1930 de către episcopul Nicolae Stroie de la Alba Iulia, episcopul Nicolae Ivan fiind bolnav. La sfințire au participat un mare numar de credincioși, din toate înprejurimile. Piatra de temelie s-a pus in anul 1926 iar din anul 2009 a început repictarea  bisericii  în tehnica tempera de către pictorul Dundev Adrian din Basarabia.

Ultimele articole

Părinții deșertului

Părinții deșertului

În conduita lor părinții deșertului au excelat prin multe singularități, au fost asceți aspri și mari mistici au trăit uneori ca niște fiare, uneori ca niște îngeri au făcut minuni și au gravat pe demoni. Toate acestea sunt adevărate, dar secundare și nu aceasta este...

Programul CTP cu ocazia evenimentului „Noaptea Muzeelor”

Programul CTP cu ocazia evenimentului „Noaptea Muzeelor”

Cu ocazia evenimentului „Noaptea Muzeelor”, care se celebrează și anul acesta în 27 de spații expoziționale din municipiul Cluj-Napoca, C.T.P. Cluj-Napoca S.A. prelungeste programul de transport in comun pana la ora 01:00, in data de 13.05.2023, pe liniile care...

Conferință preoțească de primăvară în Protopopiatul Huedin

Conferință preoțească de primăvară în Protopopiatul Huedin

Clericii din Protopopiatul Ortodox Huedin s-au reunit vineri, 12 mai 2023, în cadrul conferinței preoțești de primăvară. Întâlnirea a fost precedată de un Te Deum, săvârșit în Paraclisul „Sfinții Trei Ierarhi” din incinta protopopiatului, în prezența Preasfințitului...

Sfințirea capelei mortuare din Gârbău

Sfințirea capelei mortuare din Gârbău

Joi, 11 mai 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă din Gârbău, județul Cluj. Cu acest prilej, de la ora 12:00, Părintele...

Conferință preoțească de primăvară în Protopopiatul Beclean

Conferință preoțească de primăvară în Protopopiatul Beclean

Clericii din Protopopiatul Ortodox Beclean s-au reunit joi, 11 mai 2023, în cadrul conferinței preoțești de primăvară. Întâlnirea a fost precedată de un Te Deum, fiind săvârşit la Biserica cu hramurile „Sfântul Apostol Andrei” și „Sfinții Martiri Brâncoveni”,...