Doi ierarhi au resfințit biserica veche a Parohiei Bădăcin, ce datează de la începutul secolului XVIII

de | aug. 27, 2018 | Actualitatea religioasă

Înaltpreasfințitul Părinte Serafim, Mitropolitul Germaniei, Europei Centrale și de Nord, și Preasfinţitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, au resfințit duminică biserica veche a Parohiei Bădăcin, ce datează de la începutul secolului al XVIII-lea.

Slujba de resfințire a fost urmată de Sfânta Liturghie oficiată pe esplanada din apropierea bisericii.

Cuvântul a fost rostit de Mitropolitul Serafim care s-a axat pe învățăturile ce pot fi asimilate din textul biblic.

În semn de recunoștință pentru eforturile depuse la renovarea lăcașului de cult, Episcopul Petroniu i-a acordat Părintelui paroh Dumitru Blaga o diplomă de apreciere.

De asemenea, au mai fost acordate diplome de recunoștință membrilor Consiliului parohial și tuturor celor care s-au implicat în activitățile de finalizare a lucrărilor efectuate la această biserică.

Satul Bădăcin este așezat în partea de vest a judeţului Sălaj, la poalele Măgurii Şimleului și aparține, din punct de vedere administrativ, de Comuna Pericei.

Prima atestare documentară a localităţii datează din anul 1213, însă conform tabelului statistic, privind descoperirile dacice din vestul României, în Bădăcin s-au descoperit o aşezare cu un complex de locuinţe și o cetate fortificată, care ar fi existat de prin secolul I î. Hr. sau de prin secolul I d. Hr.

În ceea ce privește viața bisericească din acest sat, între anii 1705-1711, în timpul păstoririi preotului Petru, s-a edificat o biserică din piatră, în stil baroc, având turnul din lemn, care dăinuie până în ziua de astăzi, lăcașul de cult numărându-se printre cele mai vechi din Protopopiatul Şimleu Silvaniei.

De-alungul timpului, biserica a fost reparată de mai multe ori, însă niciodată nu au fost efectuate reparaţii capitale.

 

Foto Credit: Episcopia Sălajului

Ultimele articole

Mărturisiţi-vă Domnului că este bun!

Mărturisiţi-vă Domnului că este bun!

Vremurile pe care le trăim sunt grele. Parcă toate rânduielile s-au dat peste cap şi nimeni nu ştie ce să facă. Cele rele nu se mai pot îndrepta şi cele ce lipsesc nu se mai pot număra. Priveliştea pe care ţi-o oferă societatea de consum te duce cu gândul la cetatea...