Doi Ierarhi la hramul Mănăstirii Moisei

de | feb. 5, 2023 | Episcopia Maramureșului și Sătmarului

Joi, 2 februarie 2023, praznicul împărătesc Întâmpinarea Domnului, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat, împreună cu Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-Vicar, Sfânta Liturghie Arhierească la Mănăstirea Moisei, cu ocazia hramului de iarnă al sfântului locaş de închinare.

„Este praznicul împărătesc al Întâmpinării Domnului, care se sărbătoreşte întotdeauna în data de 2 februarie, şi am revenit împreună cu Preasfiţitul Părinte Timotei Sătmăreanul ca să cinstim hramul de iarnă al Mănăstirii Moisei”, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin.

În Maramureş, Dumnezeu face parte din familie

„Mănăstirea Moisei este una din cele mai vechi mănăstiri, cu o existenţă neîntreruptă de peste patru secole, mult iubită de credincioşii din această localitate foarte importantă în istoria acestui ţinut, dacă ne gândim la martirii de la Moisei din Al Doilea Război Mondial şi la dreapta credinţă a acestor ţinuturi, mult iubită de credincioşii din această localitate şi din întreg Maramureşul, iar la 15 august este al doilea cel mai mare pelerinaj din Transilvania după Mănăstirea Nicula. Hramul de iarnă l-am statornicit în ultimul deceniu, de când Părintele Arhimandrit Teofil a venit la această mănăstire ca întâistătător şi care a început modernizarea şi rectitorirea acesteia, care se va finaliza cu o nouă biserică de zid, catedrala acestei vetre monahale, şi pe care Părintele Arhimandrit, împreună cu credincioşii care cercetează şi iubesc mult această mănăstire, cu obştea monahală o să o închine lui Dumnezeu şi Maicii Domnului. Ne bucurăm pentru frumuseţea prezenţei credincioşilor.  Ei întotdeauna sunt în număr foarte mare şi vin toţi, pentru că în Maramureş, Dumnezeu face parte din familie. Şi aici vine la biserică întreaga familie, mama, tata şi pruncuţii, şi bunicii deopotrivă, şi de aceea, frumuseţea credinţei lor este exprimată nu doar prin mărturisirea ei, ci prin afirmarea ei, prin prezenţa lor la sfintele slujbe în duminici şi sărbători. Slavă lui Dumnezeu pentru toate.”

Sfânta Liturghie Arhierească

Doi Ierarhi la hramul Mănăstirii Moisei  „Sfânta Liturghie Arhierească a fost oficiată de un sobor ales de preoţi şi diaconi, din care au făcut parte Arhim. Dr. Casian Filip, vicar eparhial administrativ, Arhim. Dr. Macarie Motogna, exarhul mănăstirilor şi schiturilor şi stareţul Mănăstirii Rohia, Arhim. Teofil Pop, stareţul sfântului locaş de închinare, Pr. Mihai Chira, protopopul de Vişeu, Pr. Ioan Socolan, protopopul de Satu Mare, alţi preoţi invitaţi din parohii din Borşa, de pe Valea Izei şi Valea Vişeului, Arhid. Teodosie Bud, consilier eparhial economic, Arhid. Vlad Verdeş, inspector eparhial pentru catehizarea tineretului, Arhid. Lucian Burnar, secretar eparhial, Arhid. Dr. Nifon Motogna, administratorul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” Baia Mare, Arhid. Dumitru Botiş, inspector eparhial social, Arhid. Gherasim Nap, şeful de cabinet al Arhiereului-Vicar, Diac. Ioan Onuţ Păcurar, referent secretariat, Ipod. Vasile Pop. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul Psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, dirijat de Florian Vois. Între credincioşi s-au aflat primarul comunei Moisei, Grigore Tomoiagă, Ing. Mircea Leţiu, care a efectuat lucrările de restaurare la biserica de lemn din curtea mănăstirii, monument istoric, oficialităţi locale.

Maica Domnului şi sfinţenia ei

Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a vorbit în cuvântul de învățătură despre tainele sărbătorii Întâmpinarea Domnului.

„Maica Domnului şi bătrânul Iosif, conform rânduielii strămoşeşti şi a Legii lui Moise, la 40 de zile L-au adus pe Mântuitorul la templu. Din Betleem, unde S-a Născut, au mers la Ierusalim ca să îl prezinte la templu şi să facă cele după obiceiul Legii. Legea prevedea că tot cel întâi născut de parte bărbătească să fie afierosit sau închinat, sau dăruit, Domnului şi să se aducă pentru el ofrande: două turturele sau doi pui de porumbel. Aceasta era rânduiala, iar la 40 de zile era, propriu-zis, şi vremea curăţirii mamei după naştere. Nici Mântuitorul n-a avut nevoie să fie închinat Domnului, că era Domnul Însuşi. Era Cel Veşnic şi nici Maica Domnului cea Preacurată nu avea nevoie de curăţie, pentru că Maica Domnului a Născut în chip suprafiresc sau supranatural de la Duhul Sfânt. Şi toate s-au petrecut cu Maica Domnului, care a devenit transparentă Duhului Sfânt. Ce înseamnă transparenţa? Ce se petrece cu sticla, prin care trec razele soarelui pur şi simplu, pătrund prin sticlă, merg mai departe, iar sticla nu este afectată. Aşa a pătruns raza Duhului Sfânt în trupul transparent al Sfintei Fecioare Maria şi aşa s-au petrecut toate minunile oricare au urmat. Şi Naşterea, de aceea o numim pe Fecioara Maria Pururea Fecioară, Fecioară înainte de Naştere, în Naştere şi după Naştere. Ea n-a cunoscut bărbat şi n-a născut după legile firii. Şi a născut fără durere. Maica Domnului n-a avut dureri, pentru că durerea vine din instinctul procreerii”, a spus Preasfințitul Părinte Episcop Iustin.

Cuvântul duhovnicesc a fost ascultat în continuare cu mare atenţie şi multă răbdare de toţi credincioşii prezenţi în biserica Mănăstirii Moisei în această zi de hram, în care Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin le-a făcut o cuprinzătoare cateheză despre Maica Domnului şi sfinţenia ei. După cuvântul de învăţătură şi otpust, părinte stareţ Teofil Pop a mulţumit Ierarhilor pentru slujire, întregului sobor de preoți și diaconi, Grupului Psaltic „Theologos”, credincioşilor prezenţi la biserică şi tuturor celor care s-au ostenit ca hramul acesta să fie unul deosebit, iar în semn de mulţumire a dăruit celor doi Ierarhi câte o icoană a Maicii Domnului cu Mântuitorul în braţe.

Andrei Fărcaş, redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”

Mai multe poze aici:

 

Ultimele articole

Sfânta Liturghie de hram la biserica Buna Vestire, Satu Mare

Sfânta Liturghie de hram la biserica Buna Vestire, Satu Mare

Duminică, 19 martie 2023, a Sfintei Cruci, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat, anticipat, Sfânta Liturghie de hram la biserica „Buna Vestire” din parohia cu acelaşi nume din Satu Mare, în fruntea unui sobor de preoţi şi...

Procesiunea de la Baia Mare pentru celebrarea vieţii

Procesiunea de la Baia Mare pentru celebrarea vieţii

Sâmbătă, 18 martie 2023, după amiază, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a luat parte, alături de mulţimea de tineri şi credincioşi din municipiul şi Protopopiatul Baia Mare, la Procesiunea pentru viaţă, desfăşurată în Baia Mare....

Sfânta Liturghie în Catedrala din Negreşti Oaş

Sfânta Liturghie în Catedrala din Negreşti Oaş

Duminică, 12 martie 2023, a doua din Postul Sfintelor Paşti, a Sfântului Grigorie Palama, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie în Catedrala „Duminica Tuturor Sfinţilor” din Negreşti Oaş....

Duminica Ortodoxiei la catedrala Episcopală Sfânta Treime din Baia Mare

Duminica Ortodoxiei la catedrala Episcopală Sfânta Treime din Baia Mare

Duminică, 5 martie 2023, Duminica Ortodoxiei, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, în mijlocul unui frumos sobor de preoţi şi...