„Două valori rămân esențiale pentru români: credința ortodoxă și țara reîntregită”, concluziile Simpozionului Internațional de Teologie, Istorie, Muzicologie și Artă

de | nov. 8, 2018

La sediul Facultății de Teologie Ortodoxă din Campusul Universitar „Nicolae Ivan” a avut loc închiderea lucrărilor științifice ale Simpozionului Internaţional de Teologie, Istorie, Muzicologie și Artă, intitulat „Unitate și Identitate. Ortodoxia românilor între comuniunea răsăriteană și dialogul cu Apusul”. Timp de două zile, peste 100 de de profesori, teologi și oameni de cultură din țară și din străinătate, alături de cinci ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, au dezbătut diferite teme și probleme de actualitate care se încadrează în tematica simpozionului.

Marți, 6 noiembrie 2018, de la ora 18:00, în Aula facultății, în prezența Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, au avut loc concluziile simpozionului prezentate de către pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu – decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, pr. lect. univ. dr. Cristian Sonea – prodecanul facultății, pr. prof. univ. dr. Ștefan Iloaie – șeful de departament al facultății și pr. prof. univ. dr. Viorel Ioniță, director de studii în Consiliul Bisericilor Europene de la Geneva.

Concluziile simpozionului, Concert festiv dedicat centenarului Marii Uniri

Simpozionul International "Unitate și identitate. Ortodoxia românilor între comuniunea răsăriteană și dialogul cu apusul" 4-6 noiembrie 2018

Publicată de UBB – Facultatea de Teologie Ortodoxă Cluj-Napoca pe Marţi, 6 noiembrie 2018

După prezentarea concluziilor, a avut loc un Concert festiv dedicat Centenarului Marii Uniri, cu participarea: Corului de cameră Psalmodia Transylvanica al Facultății de Teologie Ortodoxă, dirijat de pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu și a Cvartetului de coarde Cantabile format din Delia Rebrean – Vioară 1, Cosmina Salvan – Vioară 2, Andrada Călugăr – Violă și Diana Știr – Violoncel, care au bucurat auditoriul cu piese din repertoriul atât tradițional româneasc, cât și interanțional.

La final, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului a ținut un scurt cuvânt de învățătură în care a specificat că „Orice lucru serios îl întemeiem pe revelația scrisă în Sfânta Scriptură.”.

Potrivit organizatorilor, la Simpozionul Internațional „Unitate și identitate. Ortodoxia românilor între comuniunea răsăriteană și dialogul cu Apusul”, desfășurat la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca în perioada 4-6 noiembrie 2018, au fost susținute 108 referate ale unor participanți de pe aproape toate continentele. Mai exact, au avut loc luări de cuvânt ale unor teologi și profesori din: Coreea de Sud, Elveția, Anglia, Franța, Liban, Spania și Catalunia, India, Statele Unite, Olanda, Grecia, Germania, Columbia, pe lângă cei din țara gazdă.

Manifestarea științifică a fost deschisă luni, 5 noiembrie, prin luarea de cuvânt a Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, urmat de cei patru ierarhi invitați. În aceste alocuțiuni a fost subliniată importanța unității de credință și de neam, prin evidențierea faptului că unitatea spirituală a precedat unitatea națională a poporului român. S-a insistat asupra necesității  conștientizării, în anul centenar, că două valori rămân esențiale pentru români: credința ortodoxă și țara reîntregită. În acest sens, au fost aduse exemple ale experienței eclesiale din provinciile istorice ale României Mari.

Lucrările Simpozionului Internațional s-au desfășurat pe patru secțiuni: Teologie, Istorico-Practice, Muzicologie și Artă Sacră.

Sinteza tematică a Simpozionului:

  1. Biserica este una, unică, unitară şi unificatoare. Unitatea Bisericii are temei triadologic, hristologic şi pnevmatologic, reflectând unitatea treimică a lui Dumnezeu.
  2. Biserica Ortodoxă are nevoie în dialogul intercreștin și interorodox de o serie de criterii de orientare, în vederea exprimării sinodalității la nivel universal, mai ales în contextul delicat al relațiilor panortodoxe.
  3. Unitatea în cadrul Bisericii nu înseamnă suprimarea diversității legitime, care este o expresie a acestei unități. Raportul dintre unitate și diversitate poate fi urmărit la nivel dogmatic, la nivelul dialogurilor intercreștine, al expresiilor culturale, artistice și liturgice, al experienței ascetice și misiunii sociale.
  4. Identitatea națională și afirmarea ei trebuie exprimată în universalitatea creștinismului, care asumă și potențează această identitate. Universalitatea creștină nu duce la excluderea sau suprimarea identităților naționale, culturale și lingvistice. Biserica Ortodoxă este nevoită să respecte identitatea fiecăruia, dar să nu își piardă viziunea universală, care, nu trebuie să devină o armă a unui imperialism dominant, pregătit să sacrifice particularul în numele universalului.
  5. Realizarea unității naționale s-a făcut cu sprijinul unor personalități providențiale, atât din mediul politic, cât și bisericesc, a căror contribuție nu trebuie trecută cu vederea, pentru că sunt modele necesare în societatea contemporană.

De asemenea, în cadrul manifestării științifice, pe holul de la etajul I al Facultății a avut loc o expoziție de artă a profesorilor de la specializarea Artă Sacră a Facultății de Teologie Ortodoxă, intitulată: „Icoana, simbol al unității de credință românească”. Au expus prof. univ. dr. Marcel Muntean, conf. univ. dr. Marin Cotețiu, lect. univ. dr. Claudia Trif, lect. univ. dr. Alin Trifa, lect. univ. dr. Marius Dan Ghenescu și asist. univ. dr. Victoria Alina Grădinar.

Pentru buna desfășurare a evenimentului, alături de conducerea facultății și secretariatul instituției, reprezentat prin secretarul-șef, pr. Cosmin Trif, s-au implicat Voluntarii FTO, coordonați de prof. dr. Teodora-Ilinca Mureșanu.

Simpozionul face parte din suita de manifestări științifice ale facultății, proiectate pentru anul universitar 2018-2019 și se încadrează în seria de evenimente organizate cu prilejul proclamării de către Sfântul Sinod al Bisericii noastre, a anului 2018 ca „Anul omagial al unităţii de credinţă şi de neam şi Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918”, pe tot cuprinsul Patriarhiei Române, după cum a declarat conducerea instituției de învățământ superior teologic.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Liturghia Darurilor în Parohia Sângeorz-Băi III

Liturghia Darurilor în Parohia Sângeorz-Băi III

Vineri, 12 aprilie 2024, de la ora 16:00, la Biserica cu hramurile „Sfântul Proroc Ioan Botezătorul” și „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Sângeorz-Băi (Parohia Sângeorz-Băi III), județul Bistrița-Năsăud, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul,...