Cea despre care vom vorbi astăzi a fost o mare actriță a teatrului și filmului românesc. Cu un palmares impresionant, dânsa a reușit să aducă zâmbete pe chipurile multora dintre dumneavoastră și v-a făcut să iubiți cinematografia de pe aceste meleaguri. Este vorba despre regretata Draga Olteanu Matei.
S-a născut la 24 octombrie 1933 la București. A absolvit, în anul 1956, Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” din București. Tot în acel an, în luna septembrie, a debutat pe scena Teatrului Național în piesa „Ziariștii” de Alexandru Mirodan. Debutul va marca altminteri o viață dedicată actoriei. În decursul vieții sale, actrița a jucat, după unele surse în peste 90 de filme și 50 de piese de treatru și a avut peste 100 de roluri în televiziune. De asemenea, a scris scenariile a două filme, respectiv Patima, unde a avut și rolul principal și Dumbrava minunată.
Pe scenă, s-a remarcat prin intermediul unor roluri aparte, precum cel din Adam și Eva, Azilul de noapte (adaptare după Maxim Gorki), Avarul, Caleașca de Aur, Căruța cu paiațe, Căsătoria, Coana Chirița, Domnișoara Nastasia, Hagi Tudose, Înșir’te mărgărite, Mușcata din fereastră, Omul care a văzut moartea, Tartuffe, Visul unei nopți de iarnă sau Valea Cucului.
În televiziune, a avut o carieră memorabilă, cu roluri de neuitat în filme precum: Baltagul, Cavalerul Tristei figuri (1971), Un surâs în plină vară (1963), Răscoala (1965), Haiducii (1966), Astă seară dansăm în familie (1972), Frații Jderi (1974), Patima (1975), Iarna bobocilor (1977), Acțiunea „Autobuzul” (1978), Nea Mărin miliardar (1979), Buletin de București (1983), Cucoana Chirița (1987), Chirița în Iași (1988), sau Pistruiatul (1973). Fie ca a jucat într-un film istoric, într-o dramă sau într-o comedie, actrița a reușit să se impună datorită prezenței sale aparte și a spontaneității. Cu certitudine, multora dintre dumneavoastră le răsună și astăzi în urechi replici celebre din Toamna bobocilor, Iarna bobocilor, Cucoana Chirița sau alte filme în care a apărut. Remarcabile sunt și rolurile jucate în filme istorice. Draga Olteanu Matei s-a numărat, prin ceea ce a făcut în acest sens, între cei care au avut o contribuție aparte la imortalizarea chipurilor și moștenirii unor personalități de prim rang ale culturii române.
Geniul marii actrițe este de asemenea dat de interesantul scenariu dedicat filmului Patima, din anul 1975, unde a avut de asemenea rolul principal. Drama femeii sărace ce se străduiește să intre în casta înavuțiților, indiferent de riscuri și cerințe, e frumos creionată, iar profilul psihologic al personajului principal este ilustrat într-o manieră superbă de către cea care a gândit în cel mai mic detaliu ecranizarea. Deși a fost folosit în epocă cu scopuri propagandistice de către regimul comunist, filmul are deopotrivă valoare cinematografică și mesaj social și psihologic. Merită văzut, atât pentru valoarea lui în acest sens, cât și pentru dimensiunea etnografică, căci regizorul s-a străduit să imortalizeze și anumite aspecte ce țin de cultura populară a locurilor în care s-a filmat.
Pentru prodigioasa activitate desfășurată, Draga Olteanu Matei a primit, în decursul vremii numeroase premii. Între cele recente, se cuvine cu certitudine menționat cel primit la 30 mai 2002, când, alături de alți mari actori a fost decorată cu Ordinul Național Steaua României în grad de Cavaler, și cel de la 23 octombrie 2014, când, la Castelul Peleș a primit, cu ocazia celei de-a nouăzeci și treia aniversări a Regelui Mihai, „Ordinul Coroana României în grad de Ofițer”. De asemenea, a fost, în anul 2004, câștigătoarea premiul UNITER pentru întreaga activitate, iar în anul 2010, i s-a acordat premiul Gopo pentru întreaga carieră.
În anul 2007, după pensionarea de la Teatrul Național, s-a retras la Piatra Neamț, unde a înființat compania teatrală „Teatrul Vostru”. S-a stins din viață la data de 18 noiembrie 2020, ca urmare a unei hemoragii digestive superioare, la Spitalul Clinic Județean de Urgență din Iași.