Dublă lansare de carte a Editurii Renașterea, la Festivalul de Carte TRANSILVANIA

de | oct. 8, 2016 | Actualitatea religioasă

„Chiriacodromion contemporan” este titlul celui mai nou volum de predici și cuvinte de învățătură, semnat de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei. Cartea, apărută la Editura Renașterea, a Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a fost lansată vineri, 7 octombrie 2016, în cadrul celei de-a patra ediții a Festivalului Internațional de Carte Transilvania de la Cluj-Napoca. Lucrarea cuprinde o serie de omilii și predici rostite de Înaltpreasfinția Sa cu diferite ocazii, în duminicile de peste an. Alături de această carte, Editura Renașterea a lansat și o lucrare dedicată vieții și activității Sfântului Siluan Athonitul, cu prilejul împlinirii a 150 de ani de la naşterea acestui sfânt important al Răsăritului creştin. Volumul intitulat „Fratele nostru este viaţa noastră” cuprinde mai multe studii şi articole a mai multor  autori ortodocşi, catolici și protestanţi, ce au în centru învățătura duhovnicească a Sfântului Siluan.

Lansarea celor două volume de învățătură și spiritualitate creștin ortodoxă a trezit un mare interes, atât din partea preoților Eparhiei, cât și din partea oamenilor de cultură și a publicului larg, prezenți la eveniment. Întreaga întâlnire a fost moderată de părintele Cătălin Pălimaru, directorul Editurii Renașterea, iar despre cele două cărți au vorbit Pr. Liviu Vidican Manci, directorul Seminarului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca, Pr. Prof. Ioan Bizau de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din municipiu și Lect. Univ. Dr. Eugenia Bojoga de la Facultatea de Litere din Cluj. Cu acest prilej, au fost evocate mari personalități ale culturii și spiritualității românești, printre care Ioan Alexandru, Ion Agârbiceanu, Nichifor Crainic, Dumitru Stăniloaie și mulți alții.

Cele două volume se constitue într-o hrană spirituală necesară omului modern, grăbit, obosit și stresat de problemele lumii contemporane. Primul dintre acestea, „Chiriacodromion contemporan”, scris de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, se dorește a fi un răspuns la frământările fiecărui om, confruntat cu greutățile vieții, după cum însăși autorul a declarat Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei într-un scurt inverviu acordat postului de radio Renașterea:

Cartea „Fratele nostru este viaţa noastră” este o mărturie a impactului pe care Sfântul Siluan l-a avut și îl are în lume. Volumul, care cuprinde optsprezece studii, aduce în atenția cititorilor actualitatea și modernitatea învățăturii lăsate de Sfântul Siluan Athonitul, după cum a afirmat în cadrul lansării, Lect. Univ. Dr. Eugenia Bojoga de la Facultatea de Litere din Cluj-Napoca:

La finalul evenimentului Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a stat de vorbă cu cititorii și a oferit autografe.

Ultimele articole

Memoria spațiului sacru

Memoria spațiului sacru

Într-o conferință pe care a prezentat-o în 1951, Martin Heidegger spunea: „Muritorii locuiesc în măsura în care salvează pământul. Salvarea nu smulge doar dintr-un pericol. A salva înseamnă propriu-zis, a eliberat ceva întru esența sa proprie. A salva pământul este...

Cinstirea Icoanelor. Ce ne spune textul biblic ? P3

Cinstirea Icoanelor. Ce ne spune textul biblic ? P3

Programul de aprofundare a învățăturii biblice „Să învățăm și să citim împreună Sfânta Scriptură” susținut de Pr. Prof. Univ. Dr. Stelian Tofană este difuzat la Radio Renașterea în fiecare zi de marți de la ora 19.00.20.

Hramul Parohiei „Sf. Ap. Toma” din cartierul clujean Mărăști

Hramul Parohiei „Sf. Ap. Toma” din cartierul clujean Mărăști

În Duminica a 19-a după Rusalii (Predica de pe munte – Iubirea vrăjmașilor), 2 octombrie 2022, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor...

Biserica Parohiei Turda Nouă II, târnosită de ÎPS Părinte Andrei

Biserica Parohiei Turda Nouă II, târnosită de ÎPS Părinte Andrei

La sărbătoarea Acoperământului Maicii Domnului, sâmbătă, 1 octombrie 2022, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă a Parohiei Turda Nouă...