Duminica a 26-a după Rusalii, la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca | PS Benedict Bistrițeanul a liturghisit și a predicat

de | nov. 22, 2020

În Duminica a 26-a după Rusalii (a bogatului căruia i-a rodit țarina), 22 noiembrie 2020, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca.

După citirea pericopei evanghelice, Părintele Episcop Benedict Bistrițeanul a rostit un cuvânt de învățătură, atrăgându-le atenția credincioșilor prezenți asupra faptului că „este vremea să ne înțelepțim”.

„De la un capăt la altul, atât Apostolul, cât și Evanghelia ne atenționează: «Nu fiți fără de minte, ci înțelegeți care este voia lui Dumnezeu! Răscumpărați vremea, căci zilele sunt rele».

(…)Este nevoie să avem gândul la moarte, nu ca să ne înfricoșăm, ci ca să ne înțelepțim, pentru că gândul la moarte ne ajută să evaluăm corect viața. Viața este un dar! Viața este de dimineața până seara. Viața nu este nici ieri, nici mâine. Dimineața mă nasc, seara mor, și îi mulțumesc lui Dumnezeu înainte de a muri pentru ziua ca dar, pe care El ne-a dat-o, și Îi mai cer viață în continuare; dar nu uit acest lucru, că în orice moment Dumnezeu mă va chema la El. Dacă am în vedere că în orice moment Dumnezeu mă poate chema la El, filtrez corect lucrurile și momentele care se întâmplă în viața mea, fac foarte bine diferența între ceea ce este esențial și neesențial. Cum ne-am comporta dacă mâine am ști că am muri? Cred că am face doar lucrurile importante și, bineînțeles, nu am face nimic din ceea ce este rău”, a afirmat PS Benedict.

„Belșugul nostru este rodul darului lui Dumnezeu”, a mai spus Preasfinția Sa, în cadrul omiliei, și a prevenit: „darul neîmpărtășit împietrește, întunecă mintea, schilodește înțelegerea vieții, înțelegerea lumii. În schimb, darul împărtășit cu ceilalți sfințește, împodobește omul și îi aduce multă bucurie”.

Răspunsurile liturgice au fost date de Corul Catedralei Mitropolitane, dirijat de pr. prof. Vasile Stanciu, directorul Școlii Doctorale „Isidor Todoran”, din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

Slujba a fost oficiată în fața Catedralei din Piața Avram Iancu, în prezența credincioșilor clujeni, cu respectarea îndrumărilor bisericești și a regulilor impuse de autorităţi în perioada stării de alertă, ca urmare a măsurilor de prevenție şi limitare a răspândirii coronavirusului. În cadrul slujbei, ierarhul s-a rugat și pentru cei bolnavi, pentru personalul medical și pentru toți cei aflați în slujba aproapelui.

Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, este unul dintre cele mai importante monumente de artă românească din Ardeal. Este primul edificiu monumental edificat după Marea Unire de la 1 decembrie 1918. A fost construit în stil neobizantin, cu elemente româneşti, între anii 1923-1933, din iniţiativa şi sub supravegherea vrednicului de pomenire Episcop Nicolae Ivan. La sfinţirea Catedralei, în data de 5 noiembrie 1933, au fost de faţă Patriarhul Miron Cristea, Regele Carol al II-lea, Marele Voievod Mihai, Principele Nicolae, Primul-ministru Alexandru Vaida-Voevod, membri ai Guvernului şi mari demnitari ai Statului Român.

Mai multe fotografii AICI 

Foto credit: Ionuț Chifa

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA