Duminica a 6-a după Rusalii, la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca

de | iul. 19, 2020 | Actualitatea religioasă

În Duminica a 6-a după Rusalii (a Vindecării  slăbănogului din Capernaum), 19 iulie 2020, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca.

Din sobor au făcut parte: protosinghelul Simeon Pintea, eclesiarhul Catedralei Mitropolitane, și pr. prof. univ. dr. Stelian Tofană, profesor de Noul Testament la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

După citirea pericopei evanghelice, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a rostit un cuvânt de învățătură.

„Cuvântul pe care i-l spune Domnul Hristos paraliticului, ni-l spune și nouă, mi-l spune mie, ți-l spune ție, fiecăruia dintre noi: copilul meu, îndrăznește, iertate sunt păcatele tale. În felul acesta, El ne decoperă taina Bisericii. Taina Bisericii este aceasta: că Hristos le-a dat puterea apostolilor, episcopilor și preoților de a ierta păcatele, lucrul neînțeles de ceilalți. Și în zilele noastre sunt atât de multe voci care spun că nu mai e nevoie de Biserică, ce să facă Biserica?! Biserica poate să dea ceea ce nicio altă instituție, nicio altă realitate din această lume nu poate să dea, iertarea păcatelor. Ni se cere să facem filantropie, să facem spitale, să facem școli, și le vom face pe toate, dar mai înainte de orice, Bisericii i se cere să aducă ceea ce îi este specific, și anume iertarea păcatelor, ceea ce nimeni în această lume nu poate să facă.”

„Dacă ar fi să pun o diagnoză societății de astăzi, aș zice că se află într-o paralizie socială. Parcă atât de mult suntem manipulați încât nu mai reușim să privim înspre cer, nu mai reușim să avem încredere în Dumnezeu, pentru că ispita, ca și la început, la fel și astăzi, ispita diavolului aceasta este: să sădească neîncredere în Dumnezeu, neîncredere în Biserică. Astăzi, Domnul Hristos ne spune și nouă, la nivel individual, dar și la nivel social, comunitar: scoală-te și umblă! Nu mai e nevoie să cultivăm o cultură a fricii și, în consecință, nu mai e nevoie să proclamăm un om, ci având conștiința că Dumnezeul nostru este Tată și că ne poartă de grijă, ne ridicăm și umblăm privind spre El, de unde vine tot binele și adevărul”, a spus Preasfinția Sa.

În cadrul slujbei, ierarhul a hirotonit întru diacon pe teologul Ovidiu Joldeș. De asemenea, s-a rugat pentru încetarea noii pandemii, pentru cei bolnavi, pentru personalul medical și pentru toți cei aflați în slujba aproapelui.

Răspunsurile liturgice au fost date de Corul Catedralei Mitropolitane, dirijat de pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu, directorul Școlii Doctorale „Isidor Todoran” din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

Slujba a fost oficiată în fața Catedralei, cu respectarea îndrumărilor bisericești și a regulilor impuse de autorităţi în perioada stării de alertă, ca urmare a măsurilor de prevenție şi limitare a răspândirii coronavirusului.

Mai multe fotografii AICI 

În Duminica a 6-a după Rusalii (a Vindecării slăbănogului din Capernaum), 19 iulie 2020, Preasfințitul Părinte…

Publicată de Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului pe Duminică, 19 iulie 2020

Foto credit: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Ultimele articole

25 iunie – Sfânta Mare Muceniță Fevronia

25 iunie – Sfânta Mare Muceniță Fevronia

Soldații împăratului Dioclețian (284-305) erau conduși de guvernatorul Selin, ajutat de nepotul său Lisimah și urmăreau creștinii aflați la granița imperiului cu Persia. Pe cât de aprig era Selin, pe atât de bun era Lisimah față de creștini. El îi anunța înainte ca să...

Episcopul-vicar Benedict, la hramul bisericii din Iliuța Bozghii

Episcopul-vicar Benedict, la hramul bisericii din Iliuța Bozghii

În a treia zi de Rusalii, marți, 22 iunie 2021, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a slujit la Biserica „Pogorârea Sfântului Duh” din localitatea Iliuța Bozghii, comuna Tiha Bârgăului,...

Hramul Mănăstirii „Sfânta Treime” de la Soporu de Câmpie

Hramul Mănăstirii „Sfânta Treime” de la Soporu de Câmpie

În a doua zi de Rusalii, luni, 21 iunie 2021, Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a slujit la Mănăstirea „Sfânta Treime” de la Soporu de Câmpie, județul Cluj, cu...

Vecernia plecării genunchilor | Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca

Vecernia plecării genunchilor | Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca

În Duminica Rusaliilor, 20 iunie 2021, în faţa Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca, de la ora 18:00, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, și Preasfințitul Părinte...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com