Duminica a IV-a din Postul Mare, la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca

de | mart. 29, 2020

În Duminica a IV-a din Postul Mare (a Sfântului Ioan Scărarul), 29 martie 2020, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, în sobor restrâns de preoți și diaconi.

Din soborul slujitor au făcut parte: exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Clujului, arhimandritul Dumitru Cobzaru, și decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu.

După citirea pericopei evanghelice, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a rostit un cuvânt de învățătură, vorbind despre puterea credinței.

„În aceste timpuri speciale suntem chemați la conștientizarea credinței noastre, suntem chemați să facem un exercițiu lucid asupra a cine suntem și care este locul nostru în această lume. Suntem chemați să ne recalculăm ierarhiile noastre, uneori prea omenești, în favoarea lucrurilor esențiale.”

„Dacă cineva este în stare să creadă, atunci totul este cu putință. Hristos este Cel care lucrează în mine. De aceea, prin orice mijloace, mai ales în aceste vremuri, e nevoie să Îl aducem pe Hristos în noi, să intre odată cu respirația noastră, cu mâncarea pe care o consumăm, cu imaginile pe care le vedem, cu lectura pe care o avem, cu cuvintele pe care le rostim, cu comportamentele pe care le facem… Hristos să fie piatra cea din capul unghiului, pe care ne construim orice edificiu, pe care ne așezăm siguranța noastră în aceste vremuri mișcătoare, nesigure. Evanghelia de astăzi ne arată acest lucru.”, a spus PS Benedict.

 

În cadrul omiliei, Episcopul-vicar a afirmat că răul nu poate fi vindecat decât prin prezența lui Hristos.

„Acum, mai mult ca oricând, lumea are nevoie de Hristos. Evanghelia ne învață acest lucru astăzi: că răul nu poate fi vindecat decât prin prezența lui Hristos. Postul capătă această semnificație: ca așteptare, chemarea lui Hristos; iar rugăciunea ca și chemare neîncetată a numelui lui Hristos.”

 „Hristos ne pune în față acest exercițiu al credinței, iar noi stăm înaintea lui Hristos cu vulnerabilitățile noastre și ne rugăm Lui având această încredere, fie ea și șubredă, că El este Cel care ne poate scoate din aceste vremuri de restriște.”, a adăugat Preasfințitul Benedict.

Răspunsurile liturgice au fost date de cântăreții Catedralei Mitropolitane.

La finalul slujbei, ierarhul a citit rugăciunea specială pentru încetarea noii pandemii.

Sfânta Liturghie a fost săvârșită cu ușile închise, fără accesul credincioșilor, ca urmare a măsurilor de prevenție şi limitare a răspândirii coronavirusului. Astfel, slujba a putut fi urmărită, în direct, pe pagina de facebook a Mitropoliei Clujului și a Radio Renașterea, precum și ascultată pe frecvențele Radio Renașterea: 91 MHz Cluj, 99.1 MHz Huedin și 102 MHz Bistrița.

Transmisiune directă – Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca

Transmisiune directă – Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca

Publicată de Radio Renașterea pe Sâmbătă, 28 martie 2020

 

Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca – primul edificiu monumental, în stil românesc, construit după Marea Unire de la 1 decembrie 1918

Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, este unul dintre cele mai importante monumente de artă românească din Ardeal.

Construită în stil neobizantin, cu elemente româneşti, între anii 1923-1933, din iniţiativa şi sub supravegherea vrednicului de pomenire Episcopul Nicolae Ivan, acestei catedrale i s-a acordat, încă de la început, o importanţă naţională, ea fiind primul edificiu monumental, în stil românesc, construit după Marea Unire de la 1 decembrie 1918. La sfinţirea ei, în data de 5 noiembrie 1933, au fost de faţă Patriarhul Miron Cristea, Regele Carol al II-lea, Marele Voievod Mihai, Principele Nicolae, Primul-ministru Alexandru Vaida-Voevod, membri ai guvernului şi mari demnitari ai Statului Român.

Mai multe fotografii AICI 

Foto credit: Darius Echim / mitropolia-clujului.ro

În Duminica a IV-a din Postul Mare (a Sfântului Ioan Scărarul), 29 martie 2020, Preasfințitul Părinte Benedict…

Publicată de Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului pe Duminică, 29 martie 2020

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Sfințirea capelei mortuare din Panticeu

Sfințirea capelei mortuare din Panticeu

Joi, 22 februarie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă din Panticeu, județul Cluj, cu prilejul sfințirii capelei mortuare din...