Duminica a V-a din Postul Mare, la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca

de | apr. 5, 2020

În Duminica a V-a din Postul Mare (5 aprilie 2020), închinată Sfintei Cuvioase Maria Egipteanca, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, în sobor restrâns de preoți și diaconi.

Din soborul slujitor au făcut parte: eclesiarhul Catedralei, protosinghelul Simeon Pintea, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu, pr. prof. univ. dr. Stelian Tofană și pr. conf. univ. dr. Ioan Bizău.

După citirea pericopei evanghelice duminicale, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat: „Duhul iubirii de stăpânire prăbușește, iar duhul smerit al pocăinței înalță omul”. În această perioadă, ierarhul i-a îndemnat pe credincioşi la rugăciune smerită și la o viaţă duhovnicească intensă.

„A îngăduit Dumnezeu ca în aceste zile să fie încercată toată omenirea de această pandemie ce provoacă multă suferință. Bieții de noi, oamenii, crezându-ne mari și tari, iată că trebuie să ne oprim puțin din drumul nostru și să realizăm cât de slabi suntem, și să ne dăm seama că numai smerindu-ne ne înălțăm.

Le dorim sănătate doctorilor și tuturor celor ce au grijă de cei bolnavi, tuturor celor ce au grijă de noi ca să putem depăși această etapă. Ne rugăm lui Dumnezeu ca pe toți să ne ajute să tragem învățămintele folositoare din această încercare. Cel ce se smerește pe sine, se va înălța.”

 

În cadrul Liturghiei, Mitropolitul Clujului s-a rugat pentru cei bolnavi, pentru personalul medical și pentru toți cei aflați în slujba aproapelui. Totodată, a citit rugăciunea specială pentru încetarea noii epidemii.

Sfânta Liturghie a fost săvârșită cu ușile închise, fără accesul credincioșilor, cu respectarea regulilor impuse de autorităţi, ca urmare a măsurilor de prevenție şi limitare a răspândirii coronavirusului. Astfel, slujba a putut fi urmărită, în direct, pe pagina de facebook a Mitropoliei Clujului și a Radio Renașterea, precum și ascultată pe frecvențele Radio Renașterea: 91 MHz la Cluj, 99.1 MHz la Huedin și 102 MHz la Bistrița.

Mai multe fotografii AICI 

Text și foto: Darius Echim / mitropolia-clujului.ro

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Sfințirea capelei mortuare din Panticeu

Sfințirea capelei mortuare din Panticeu

Joi, 22 februarie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă din Panticeu, județul Cluj, cu prilejul sfințirii capelei mortuare din...