Duminica Floriilor, prăznuită la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca

de | apr. 17, 2022 | Actualitatea religioasă

La Praznicul Intrării Domnului în Ierusalim (Duminica Floriilor), 17 aprilie 2022, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, la Catedrala Mitropolitană „Adormirea Maicii Domnului” din Cluj-Napoca.

Din sobor au făcut parte slujitori ai Catedralei și părinți profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din municipiu, în frunte cu eclesiarhul Catedralei, arhimandritul lect. univ. dr. Simeon Pintea.

După citirea pericopei evanghelice, Părintele Episcop Benedict Bistrițeanul a rostit un cuvânt de învățătură, în cadrul căruia a spus că forma evanghelică de a-i învinge pe vrăjmași este să-i iubim până la jertfă, până la capăt, asemenea lui Hristos.

 

La finalul slujbei, conform tradiției din Duminica Floriilor, Preasfinția Sa a citit rugăciunea de binecuvântare a stâlpărilor.

De asemenea, ierarhul le-a urat sărbători cu pace creștinilor romano-catolici și protestanților care prăznuiesc astăzi Învierea Domnului. Totodată, pe creștinii ortodocși, care intră în Săptămâna Sfintelor Pătimiri, i-a îndemnat să petreacă aceste zile în post și rugăciune.

Preasfințitul Părinte Benedict a mai spus că deși pentru unii ziua de astăzi este o sărbătoare a bucuriei, nu putem să-i uităm pe frații ucraineni care trec prin mari încercări și pentru care suntem îndemnați să ne rugăm, ca Bunul Dumnezeu să le dea pace și liniște sufletească în săptămâna ce urmează, explicând că crucea și suferința aduc în final bucurie, bucuria Învierii.

Răspunsurile liturgice au fost date de Corul Catedralei Mitropolitane, dirijat de pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu.

La Sfânta Liturghie au participat numeroși tineri și credincioși clujeni, iar o parte din cei prezenți au asistat la slujbă în fața Catedralei din Piața Avram Iancu, rugându-se alături de ierarh pentru cei aflați în necazuri și suferințe, pentru pacea lumii și pentru încetarea războiului din Ucraina.

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Ionuț Chifa

Ultimele articole

Mărturisiţi-vă Domnului că este bun!

Mărturisiţi-vă Domnului că este bun!

Vremurile pe care le trăim sunt grele. Parcă toate rânduielile s-au dat peste cap şi nimeni nu ştie ce să facă. Cele rele nu se mai pot îndrepta şi cele ce lipsesc nu se mai pot număra. Priveliştea pe care ţi-o oferă societatea de consum te duce cu gândul la cetatea...