Duminica Floriilor, sărbătorită la Mănăstirea Florești, în prezența Mitropolitului Andrei

de | apr. 12, 2020

La Praznicul Intrării Domnului în Ierusalim (Duminica Floriilor), 12 aprilie 2020, Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a liturghisit și a predicat la Mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului” din localitatea clujeană Floreşti.

Slujba a fost oficiată în sobor restrâns de preoți și diaconi, doar în prezența obștii monahale, fără accesul credincioșilor, ca urmare a măsurilor de prevenție şi limitare a răspândirii coronavirusului.

După citirea pericopei evanghelice, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, în cadrul căruia a vorbit despre sărbătoarea Floriilor, ca anticipare a Învierii. Totodată, a amintit de slujirea aproapelui, evidențiind eroismul medicilor din această perioadă de grea încercare.

„Domnul Hristos, Împăratul Împăraților și Domnul Domnilor, întră astăzi, triumfal, în Ierusalim, intră victorios, pentru că biruise pe cel mai mare vrășmaș al omenirii: moartea. Nădăjduim ca Domnul Hristos, care intră astăzi în Ierusalim, să ne ajute să biruim și epidemia care este acum în lume, să le dea sănătate celor bolnavi, să aibă grijă de doctorii care sunt niște eroi în zilele acestea, purtându-le de grijă celor din spital și celor de acasă. Să aibă El grijă de tot neamul omenesc care este acum în suferință!”

 

În cadrul Sfintei Liturghii, ierarhul s-a rugat pentru încetarea noii pandemii.

La final, conform tradiției, Înaltpreasfințitul Andrei a sfințit ramurile de salcie.

Mănăstirea Floresti a aniversat anul trecut 25 de ani de existență.

Aşezământul monahal, cu hramul „Acoperământul Maicii Domnului”, este situat în comuna Florești, județul Cluj. Piatra de temelie a fost pusă de vrednicul de pomenire Mitropolitul Bartolomeu, în 20 noiembrie 1994. Complexul monahal cuprinde o biserică în stil bizantin, sfinţită în data de 18 aprilie 2010, un corp de chilii şi o trapeză. În prezent, se află în construcție altarul de vară, precum și alte anexe.

La Mănăstirea Floreşti viețuiesc 20 de maici, îndrumate de stareţa mănăstirii, stavrofora Teodora Câmpan, şi de părinții duhovnici: protosinghelul Visarion Paşca şi protosinghelul Anastasie Berbecel.

Activitatea filantropică a mănăstirii

În apropierea mănăstirii de la Floreşti se află Aşezământul Social „Sfântul Onufrie cel Mare”, destinat îngrijirii copiilor lipsiţi temporar sau definitiv de ocrotirea părinţilor. Piatra de temelie a fost pusă de Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul şi Mitropolitul Clujului, în data de 12 iunie 2013.

Aşezământul Social „Sfântul Onufrie cel Mare” a fost acreditat în anul 2015 și cuprinde patru case de tip familial, așezământul fiind destinat ocrotirii, îngrijirii și asigurării unei dezvoltări armonioase a copiilor separați, temporar sau definitiv de familia lor. Serviciile oferite în cele patru case de tip familial sunt: servicii de găzduire; servicii de îngrijire: hrană, igienizare; servicii educative: educaţie informală, extracurriculară; dezvoltarea deprinderilor de viaţă şi sprijin în efectuarea temelor; servicii de consiliere socială a copilului şi a familiei; medierea relaţiei dintre copil şi membrii familiei acestuia; reprezentare şi mediere în relaţia cu autorităţile; sprijin material ocazional, în funcţie de nevoi.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA