Duminica Floriilor, sărbătorită la Parohia clujeană Florești, în prezența ÎPS Andrei

de | apr. 21, 2019 | Actualitatea religioasă

La sărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul comunității ortodoxe din localitatea Florești, județul Cluj, cu prilejul hramului bisericii parohiale.

De la ora 10:00, în Biserica Parohială „Intrarea Domnului în Ierusalim”, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Din sobor au făcut parte vicarul eparhial, pr. Iustin Tira, consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhid. Claudiu Grama, protopopul de Cluj I, pr. Dan Hognogi, preotul paroh Sebastian Rusu , alături de alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Biruitorul morții”, vorbindu-le credincioșilor prezenți despre semnificația Sâmbetei lui Lazăr și a Duminicii Floriilor, sărbători premergătoare Săptămânii Patimilor.

Răspunsurile liturgice au fost date de corul parohiei, împreună cu un grup de studenți de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca. De asemenea, interpretele de muzică populară: Livia Popa și Eugenia Corpodean Ciceu, la momentul împărtășirii, au interpretat mai multe pricesne specifice perioadei prepascale.

La finalul slujbei, părintele paroh Sebastian Rusu a mulțumit Ierarhului pentru prezență și pentru binecuvântarea credincioșilor floreșteni, oferindu-i în dar o icoană cu Maica Domnului.

Pentru întreaga activitate desfășurată în parohie, ÎPS Părinte Andrei i-a acordat părintelui paroh Sebastian Rusu – Ordinul „Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin”. De asemenea, au fost distinși cu diplome de aleasă cinstire: părintele Mihai Ranta, donatorul iconostasului si domnul Vasile Cistian, enoriaș al parohiei. Totodată, toți copii prezenți au primit cărți de rugăciune din partea Ierarhului.

La Sfânta Liturghie au fost prezente oficialități locale și județene, alături de numeroși localnici și tineri îmbrăcați în straie populare.

Parohia „Intrarea Domnului în Ierusalim” din Florești a fost înființată în anul 2013, desprinzându-se din Parohia „Sfântul Dumitru”, datorită creșterii numărului de credincioși. În prezent, biserica, situată pe strada Cloșca, este pregătită pentru a fi pictată.

Comuna Florești din județul Cluj, aflată la doar 3 km de municipiul Cluj-Napoca, a avut cea mai mare creștere a populației din toată România, fiind totodată cea mai mare comună. În ultimii 10 ani, populația a crescut de la 7.600 de locuitori (în 2007), la peste 33.000 în 2017, iar până în prezent se preconizează a fi peste 50.000 de locuitori.

Mai multe fotografii găsiți AICI 

La sărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și…

Publicată de Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului pe Duminică, 21 aprilie 2019

Ultimele articole

16 octombrie – Sfântul Mucenic Longhin Sutașul

16 octombrie – Sfântul Mucenic Longhin Sutașul

Domnul nostru Iisus Hristos, prin negrăita Lui milă, a binevoit să ne mântuiască de la pierzare cu patima Sa cea de voie, prin Cruce, prin moarte și prin înviere, dându-Se spre chinuri, ca să se rănească pentru păcatele noastre. Atunci un sutaș, anume Longhin, de neam...

Maica Gavrilia Papaiannis și ecumenismul spiritual

Maica Gavrilia Papaiannis și ecumenismul spiritual

La întrebarea pe care Maica Gavrilia o primea adeseori despre popoarele „țărilor dinainte de Hristos”: „De ce îi considerați pe indieni sau pe musulmani sau evrei ca fiind de-ai dumneavoastră?”, răspundea la modul cel mai firesc și simplu: „Pentru că Îl văd pe Hristos...

Agenda ierarhilor în Duminica a 21-a după Rusalii

Agenda ierarhilor în Duminica a 21-a după Rusalii

În Duminica a 21-a după Rusalii (Pilda semănătorului - a Sfinților Părinți de la Sinodul al VII-lea Ecumenic), 17 octombrie 2021, ierarhii din Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului vor sluji după următorul program: Înaltpreasfințitul Părinte ANDREI,...

Conferință preoțească de toamnă în Protopopiatul Bistrița

Conferință preoțească de toamnă în Protopopiatul Bistrița

Clericii din Protopopiatul Ortodox Bistrița s-au reunit marți, 12 octombrie 2021, în cadrul conferinței preoțești de toamnă, în prezența ierarhilor Arhiepiscopiei Clujului. Întâlnirea s-a desfășurat la Mănăstirea Piatra Fântânele și a fost precedată de o slujbă de Te...