Duminica Ortodoxiei, sărbătorită în Parohia „Adormirea Maicii Domnului” din Câmpia Turzii

de | mart. 13, 2022

În Duminica întâi din Post (a Ortodoxiei), 13 martie 2022, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, i-a binecuvântat pe credincioșii Parohiei „Adormirea Maicii Domnului” din Câmpia Turzii.

Cu acest prilej, în biserica parohială, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici. Din sobor au făcut parte: protopopul de Turda, preotul Alexandru Rus, secretarul de cabinet al ierarhului, arhidiaconul Sergiu-Iustin Pop, starețul Mănăstirii Pantocrator, protos. Luca Gheberta, preotul paroh Virgil Cerceş, preotul coslujitor Marcel Gheberta, precum și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice duminicale, Părintele Episcop-vicar Benedict a rostit un cuvânt de învățătură, în cadrul căruia a arătat cum trebuie să ne raportăm la semeni.

 

Răspunsurile liturgice au fost date de corul parohiei, dirijat de doamna Simona Sălăjan.

La finalul Liturghiei, preotul paroh Virgil Cerceș a citit Pastorala Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române la Duminica Ortodoxiei din anul mântuirii 2022 și a amintit de colecta pentru Fondul Central Misionar. La finalul textului pastoral, credincioșii au fost îndemnați să fie darnici și milostivi cu aproapele lor și să sprijine activitățile Bisericii prin contribuţia lor la colecta pentru Fondul Central Misionar. Sumele vor fi destinate activităților misionare și social-filantropice ale Bisericii Ortodoxe Române, precum și sprijinirii parohiilor izolate, în care locuiesc doar oameni în vârstă, a mănăstirilor sărace şi a eparhiilor din ţară şi din diaspora, cu posibilităţi financiare precare.

De asemenea, părintele paroh i-a mulțumit ierarhului pentru prezență și binecuvântare. Totodată, în semn de prețuire și recunoștință, i-a oferit o icoană cu Mântuitorul Hristos și l-a felicitat, în numele comunității, cu ocazia prăznuirii sfântului ocrotitor, Sfântul Benedict de Nursia, sărbătorit luni, 14 martie.

Slujba a fost oficiată în prezența a numeroși credincioși și a oficialităților locale. În cadrul Sfintei Liturghii, PS Benedict s-a rugat pentru pacea lumii și, în special, pentru cei care suferă din cauza războiului din Ucraina.

Scurt istoric

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” a Parohiei Câmpia Turzii I, situată pe strada Andrei Mureşanu, nr. 17, este cel mai vechi lăcaș de cult ortodox din oraș.

Biserica a fost construită între anii 1910-1920, inițial în formă de navă, actualmente având formă de cruce, fiind extinsă între anii 1957-1958.

Lăcașul de rugăciune a fost sfinţit în anul 1958, de vrednicul de pomenire Arhiepiscopul Teofil Herineanu, iar în anul 1983, după ce a fost împodobit cu pictură în tehnica frescă, a fost resfinţit de către acelaşi ierarh.

În prezent, biserica parohială este păstorită de preotul paroh Virgil Cerceş, alături pe preotul coslujitor Marcel Gheberta, doctorand al Școlii Doctorale „Isidor Todoran” din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

În cadrul Parohiei Câmpia Turzii 1 funcţionează Liga Tineretului Creştin Ortodox, filiala Câmpia Turzii. Astfel, an de an, parohia și liga organizează tabere duhovniceşti la Valea Vadului.

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Ionuț Chifa

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

A treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”

A treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”

Sâmbătă, 25 mai 2024, Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca a organizat cea de-a treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”. Evenimentul, desfășurat în prezența Preasfințitului Părinte Benedict...

Sfințirea Altarului de vară din Parohia Budești

Sfințirea Altarului de vară din Parohia Budești

Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat sâmbătă, 25 mai 2024, în mijlocul credincioșilor Parohiei „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Budești, județul Bistrița-Năsăud. Cu această...