Duminica Ortodoxiei, sărbătorită la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca

de | mart. 17, 2019

În prima duminică din Postul Sfintelor Paști, numită și „Duminica Ortodoxiei”, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a oficiat Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare, în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, în prezența a mii de credincioși.

Ierarhul a fost înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, printre care exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, arhim. Dumitru Cobzaru, starețul Mănăstirii Nicula, arhim. Nicolae Moldovan, președintele Senatului Universității Babeș-Bolyai, pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă, directorul Școlii Doctorale „Isidor Todoran” din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă, arhim. prof. univ. dr. Teofil Tia, alți părinți profesori și invitați.

După citirea evangheliei duminicale, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a dat citire Pastoralei Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, la Duminica Ortodoxiei, anul mântuirii 2019.

Începând cu anul 843, prima Duminică din Postul Mare a devenit pentru întreaga Biserică Ortodoxă ziua de amintire a victoriei credinţei ortodoxe asupra iconoclasmului și, în general, asupra tuturor ereziilor.

„După o săptămână de post şi rugăciune intensă, Biserica ne oferă prilejul binecuvântat de a medita asupra semnificaţiilor pe care le cuprinde duminica de astăzi, numită a Ortodoxiei. Este duminica în care suntem chemaţi să conştientizăm, în chip smerit şi demn, identitatea, unitatea şi actualitatea credinţei noastre.

A fi ortodox nu înseamnă numai apartenența formală la o instituție religioasă, ci înseamnă mai ales un mod de viaţă întrupat în tradiţia dogmatică, liturgică și filantropică a Bisericii Ortodoxe. Înseamnă dreaptă credință, dreaptă viețuire și dreaptă făptuire. Ortodoxia este acea frumuseţe despre care vorbeşte unul dintre importanţii teologi ai veacului 20 în următoarele cuvinte: «Da, există o frumuseţe deosebită, spirituală, care, neputând fi prinsă în formule logice, este în acelaşi timp singura cale adevărată care ne permite să definim ce este şi ce nu este orthodox.», se arată în Pastorala la Duminica Ortodoxiei.

De asemenea, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române atrage atenția asupra faptului că imaginile și rețelele de socializare de azi pot deveni ușor idoli. Astfel, să fim cu luare aminte și să nu lăsăm „să se nască idolatria”.

„Din păcate, nu reuşim întotdeauna să respectăm pe semenii noştri ca fiind și ei «după chipul lui Dumnezeu», adică sunt icoane vii ale lui Hristos. De ce? Pentru că suntem captivi, fără niciun simţ critic, civilizaţiei vizualului artificial, considerând că imaginea exprimă adevărul. Putem constata foarte uşor că trăim în era videocraţiei, când «cuvântul e detronat de imagine».

Cu cât suntem astăzi invadaţi de mai multe imagini trecătoare, fugitive, cu atât sărăceşte conţinutul comunicării, al comuniunii dintre oameni. Totul devine imagine a materialului limitat și efemer, adică ne «informăm văzând», fără să mai realizăm că «imaginile pot înşela mai mult decât cuvintele» şi că «pentru omul văzător (şi numai atât) nevăzutul nu există».

De aceea, o imagine proprie, o fotografie a sinelui devine pentru mine un idol: o postez pe toate reţelele de socializare, aştept cu nerăbdare să fie cât mai distribuită şi mai apreciată, ceea ce coincide cu faptul de a mă afirma între ceilalți. Postez cât mai multe fotografii, deci exist. Important este să fiu văzut de către alţii, nu să fiu privit în mod personal de ochii celorlalţi. De aici începe să se nască idolatria: îmi place să fiu adulat, apreciat în funcţie de imaginile pe care vreau eu să le selectez și să le livrez în spaţiul public şi care s-ar putea să nu exprime de fapt cine sunt eu cu adevărat dincolo de imaginea exterioară.”, se mai arată în Pastorală.

La finalul textului pastoral, credincioșii au fost îndemnați să fie darnici și milostivi cu aproapele lor și să sprijine activitățile Bisericii prin contribuţia lor la colecta pentru Fondul Central Misionar. Sumele vor fi destinate activităților misionare și social-filantropice ale Bisericii Ortodoxe Române, precum și sprijinirii parohiilor izolate, în care locuiesc doar oameni în vârstă, a mănăstirilor sărace şi a eparhiilor din ţară şi din diaspora, cu posibilităţi financiare precare.

În cadrul Sfintei Liturghii, ierarhul a hirotonit întru preot pe diaconul Laurian Cosmin Rus, pe seama Parohiei Șomcutu Mic, Protopopiatul Dej, județul Cluj.

Răspunsurile liturgice au fost date de Corul Catedralei Mitropolitane, dirijat de pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

La final, Părintele Mitropolit Andrei a adresat un scurt cuvânt de învățătură, evidențiind faptul că ziua de azi e sărbătoarea onomastică a Bisericii noastre, ziua ortodoxiei, a tuturor creștinilor ortodocși.

„Astăzi este sărbătoarea onomastică a Bisericii, zi importantă, ziua ortodoxiei. Ortodoxie – cuvânt compus din două alte cuvinte: «ortho» şi «doxa», adică dreaptă mărire, dreaptă credință. În câteva cuvinte nu putem sublinia importanța ortodoxiei pentru noi, dar să știți că ea este mântuitoare. Ortodoxia este Biserica Domnului Iisus Hristos care ne duce la viața veșnică fericită. Sigur că, așa cum ați auzit din Pastorală, de-a lungul vremurilor au fost și erezii care au luptat împotriva bisericii și a icoanelor. Icoana nu e altceva decât locul unei prezențe harice și în ziua aceasta, a ortodoxiei, a triumfat credința adevărată și cultul icoanelor.”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului.

Mai multe fotografii găsiți AICI

În prima duminică din Postul Sfintelor Paști, numită și „Duminica Ortodoxiei”, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei,…

Publicată de Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului pe Duminică, 17 martie 2019

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Binecuvântare arhierească în Parohia Ortodoxă Arșița

Binecuvântare arhierească în Parohia Ortodoxă Arșița

Sâmbătă, 15 iunie 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din satul Arșița, comuna Măgura Ilvei, județul Bistrița-Năsăud, cu prilejul sfințirii capelei...