Duminica Pogorârii Sfântului Duh, prăznuită la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca

de | iun. 12, 2022

În Duminica Pogorârii Sfântului Duh (numită și a Cincizecimii sau a Rusaliilor), 12 iunie 2022, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca.

Din sobor au făcut parte slujitori ai lăcașului de cult și părinți profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din municipiu, în frunte cu eclesiarhul catedralei, arhimandritul Simeon Pintea.

După citirea pericopei evanghelice, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Darurile Duhului Sfânt”. De asemenea, ierarhul le-a vorbit celor prezenți despre faptul că la Rusalii a fost întemeiată Biserica creștină.

„Sunt multe darurile Duhului Sfânt care se pogoară în lumea aceasta păcătoasă. (…) La Pogorârea Duhului Sfânt s-a întemeiat Biserica și în Biserică noi înșine am fost botezați în numele Sfintei Treimi. Noi înșine am fost miruiți cu Sfântul și Marele Mir, care aduce în ființa noastră toate darurile Duhului Sfânt. În Epistola către Galateni, Sfântul Apostol Pavel ne zice că roada Duhului Sfânt este dragostea, bucuria, pacea, îndelungă rabdarea, bunătatea, facerea de bine, credința, blândețea, înfrânarea, curăția. Mulți oameni sfinți au zăbovit asupra darurilor Duhului Sfânt, daruri pe care le primim și noi atunci când ne botezăm, când devenim creștini”.

 

Răspunsurile liturgice au fost date de Corul Catedralei Mitropolitane, dirijat de pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu, directorul Școlii Doctorale „Isidor Todoran”.

La finalul slujbei, conform tradiției, Părintele Mitropolit Andrei a sfințit spicele de grâu și a rostit rugăciuni pentru roadele pământului.

 

De la ora 17:00, în fața Catedralei, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei și Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, în sobor de clerici, au oficiat Vecernia plecării genunchilor, urmată de tradiționala Procesiune de Rusalii, organizată pentru prima dată în anul 2011, dar care a fost anulată în ultimii doi ani din cauza pandemiei.

Mai multe fotografii AICI

Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Hramul Bisericii „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Sângeorz-Băi

Hramul Bisericii „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Sângeorz-Băi

La sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință, marți, 23 aprilie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a slujit la Biserica „Sfântul Mare...