Duminica Pogorârii Sfântului Duh, prăznuită la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca

de | iun. 20, 2021 | Actualitatea religioasă

În Duminica Pogorârii Sfântului Duh (numită și a Cincizecimii sau a Rusaliilor), 20 iunie 2021, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca. La slujbă a participat și Preasfințitul Părinte Episcop emerit Vasile Flueraș.

Din sobor au făcut parte slujitori ai catedralei și părinți profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din municipiu, în frunte cu eclesiarhul catedralei, arhimandritul Simeon Pintea, și decanul facultății, arhimandritul Teofil Tia.

După citirea pericopei evanghelice, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Darurile Duhului Sfânt”. De asemenea, ierarhul le-a vorbit celor prezenți despre faptul că la Rusalii a fost întemeiată Biserica creștină.

 

La momentul rânduit din cadrul Sfintei Liturghii, ierarhul a hirotonit întru preot pe arhidiaconul Ioan-Nicușor Pop, pe seama Parohiei Ocna Dej I, Protopopiatul Dej. Acesta a fost arhidiacon chiriarhal al Episcopiei Sălajului, în perioada 2016-2020.

Răspunsurile liturgice au fost date de Corul Catedralei Mitropolitane, dirijat de pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu, directorul Școlii Doctorale „Isidor Todoran”.

La finalul slujbei, conform tradiției, Părintele Mitropolit Andrei a sfințit spicele de grâu și a rostit rugăciuni pentru roadele pământului.

Sfânta Liturghie arhierească a fost săvârșită începând cu ora 10:00, în fața Catedralei din Piața „Avram Iancu”, în prezența a numeroși credincioși clujeni. De asemenea, în cadrul slujbei, Mitropolitul Clujului s-a rugat pentru cei bolnavi, pentru personalul medical și pentru toți cei aflați în slujba aproapelui.

 

De la ora 18:00, tot în fața Catedralei, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, împreună cu Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, în sobor de clerici, vor oficia Vecernia plecării genunchilor.

Mai multe fotografii AICI

Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Ultimele articole

Credința, pe tabla de șah

Credința, pe tabla de șah

Dacă ar fi să-l „definesc” pe părintele Ovidiu Gavrea printr-un cuvânt (în măsura în care oamenii pot fi „definiți” prin unul sau mai multe cuvinte), i-aș spune „Părintele Bucurie”. Sau „Părintele Dragoste”. Sau „Părintele Prieten”. Și nu cred că este cineva, dintre...

Biserica din Poienile Zagrei, resfințită de Mitropolitul Clujului

Biserica din Poienile Zagrei, resfințită de Mitropolitul Clujului

În Duminica a 4-a după Paști (a vindecării slăbănogului de la Vitezda), 15 mai 2022,  Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă din...

Mitropolitul Andrei i-a binecuvântat pe românii din Londra

Mitropolitul Andrei i-a binecuvântat pe românii din Londra

În Duminica a 3-a după Paști (a Mironosițelor), 8 mai 2022, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul comunității ortodoxe române din Londra, Regatul...