Duminica Rusaliilor, prăznuită la Catedrala Mitropolitană | IPS Andrei a premiat elevii participanți la trei olimpiade naționale

de | iun. 4, 2023

În Duminica Pogorârii Sfântului Duh (numită și a Cincizecimii sau a Rusaliilor), 4 iunie 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca. La finalul slujbei, ierarhul i-a premiat pe elevii olimpici din județul Cluj care au obținut rezultate excepționale la faza județeană și națională a Olimpiadei de Religie, precum și la Olimpiada interdisciplinară limba și literatura română și religie ,,Cultură și spiritualitate românească” și la Olimpiada Națională a Seminariilor și Liceelor Teologice Ortodoxe.

După citirea pericopei evanghelice, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a rostit un cuvânt de învățătură în cadrul căruia a vorbit despre Darurile Duhului Sfânt. De asemenea, ierarhul le-a vorbit celor prezenți despre faptul că la Rusalii a fost întemeiată Biserica creștină.

 

Răspunsurile liturgice au fost date de Corul Catedralei Mitropolitane, dirijat de pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu, directorul Școlii Doctorale „Isidor Todoran”.

În cadrul slujbei, conform tradiției, Părintele Mitropolit Andrei a sfințit spicele de grâu și a rostit rugăciuni pentru roadele pământului.

Premierea celor 35 de elevi participanți la trei olimpiade naționale în anul școlar 2022-2023

La finalul Liturghiei, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei i-a felicitat și premiat pe cei 35 de elevi olimpici din județul Cluj care au obținut rezultate excepționale la faza județeană și națională a Olimpiadei de Religie, precum și la Olimpiada interdisciplinară limba și literatura română și religie ,,Cultură și spiritualitate românească” și la Olimpiada Națională a Seminariilor și Liceelor Teologice Ortodoxe. Nu au fost uitați nici profesorii care s-au ocupat de pregătirea lor.

În semn de apreciere pentru munca și efortul depus în promovarea educației religioase, din partea Părintelui Mitropolit Andrei, fiecare elev olimpic și profesor coordonator a primit o diplomă de apreciere și o carte de rugăciuni, iar elevii au primit și premii în bani.

A devenit deja o tradiție ca Arhiepiscopia Clujului să îi gratuleze în mod festiv pe elevii merituoși, din cadrul eparhiei, care au avut rezultate de excepţie la învăţătură, atât ca o formă de recunoaştere a performanţelor lor, cât și pentru a sublinia grija Bisericii pentru soarta tinerilor și pentru educaţia viitoarelor generaţii.

 

De la ora 17:00, în fața Catedralei, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei și Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, în sobor de clerici, vor oficia Vecernia plecării genunchilor, urmată de tradiționala Procesiune de Rusalii prin centrul municipiului Cluj-Napoca. Evenimentul, inițiat în anul 2011 de Mitropolitul Andrei, continuă o veche tradiţie din Ardeal ce are în centrul ei rugăciunea pentru roadele pământului şi pentru mediul încojurător, la sărbătoarea Pogorârii Duhului Sfânt.

Mai multe fotografii AICI

Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

A treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”

A treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”

Sâmbătă, 25 mai 2024, Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca a organizat cea de-a treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”. Evenimentul, desfășurat în prezența Preasfințitului Părinte Benedict...

Sfințirea Altarului de vară din Parohia Budești

Sfințirea Altarului de vară din Parohia Budești

Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat sâmbătă, 25 mai 2024, în mijlocul credincioșilor Parohiei „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Budești, județul Bistrița-Năsăud. Cu această...