După 15 ani de muncă, biserica din cartierul Grigorescu, sfințită de IPS Andrei

de | aug. 23, 2015 | Actualitatea religioasă

Peste 20 de preoți au participat în duminica a 12-a după Rusalii alături de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei la sfințirea Bisericii „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din cartierul clujean Grigorescu. Locașul a fost târnosit după mai bine de 15 ani de la începerea lucrărilor de construcție.

Cu acest prilej, credincioșii participanți la slujbă au putut intra în Sfântul Altar pentru a se închina Sfintei Mese, așa cum este tradiția specifică. Slujba de sfințire a fost urmată de Sfânta Liturghie, care s-a încheiat cu felicitarea tuturor celor implicați în edificarea noii biserici. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Andrei i-a acordat părintelui paroh Petru Varga Crucea Transilvană și diplome de aleasă cinstire altor oameni care au ajutat la construcția locașului de cult.

Două căi prin care omul se poate mântui

În cadrul Sfintei Liturghii, Mitropolitul Clujului le-a vorbit credincioșilor despre cele două căi prin care omul se poate mântui.

Cuvântul de învățătură a pornit de la tema pericopei evanghelice, a tânărului bogat citită astăzi în biserici și mănăstiri: „Sunt două căi spre mântuire. Întrebarea esențială pe care și-o pune orice om rațional este cea pe care și-a pus-o și tânărul din Sfânta Evanghelie, Doamne ce să fac ca să mă mântuiesc? Și Mântuitorul i-a zis, păzește-le acestea și vei fi viu! Evanghelia adaugă însă că el, după ce l-a întrebat toate acestea, a stăruit cu întrebările în continuare. Și atunci Domnul Hristos i-a arătat pe lângă calea acesta comună pe care trebuie să mergem toți înspre Împărăția lui Dumnezeu, i-a arătat a doua cale, calea specială a sfaturilor evanghelice și a zis, dacă vrei să fii desăvârșit, vinde tot ce ai, împarte săracilor, urmează-mi Mie și vei avea comoară în Cer. I-a dat cele trei sfaturi evanghelice pe care pe care le respectă călugării: fecioria, ascultarea și sărăcia”.

Atracția spre plăcere și bani ne abat de la calea mântuirii

Ierarhul a vorbit și despre lucrurile care îl împiedică pe omul contemporan de la calea mântuirii: „Întrebarea pe care poate ne-o punem este care sunt piedicile în calea mântuirii. Ori că mergem pe calea comună a păzirii poruncilor lui Dumnezeu ori că mergem pe calea specială a sfaturilor evanghelice. Subliniez două piedici. Prima dintre ele este iubirea de plăcere și a doua este iubirea de avere. Veacul nostru este unul în care iubirea de plăcere este ridicată la rang de preocupare zilnică. O lume dornică de plăcere. Indiferent de care ar fi ele, plăcerea trupului, fie că-i desfrânare, fie că e băutură, fumat sau consum de droguri, toate ajung să-l stăpânească pe om. Omul devine dependent de aceste patimi care constituie o piedică în calea mântuirii”.

 

„După ani de muncă, ne-a dat Dumnezeu această zi plină de lumină”.

Construcția Bisericii „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din cartierul clujean Grigorescu a început în anul 1999 și s-a finalizat în anul 2012. Lucrările de pictură au fost realizate între anii 2008-2012.

La finalul Sfintei Liturghii, părintele paroh Petru Varga a vorbit despre aceasta zi și a mulțumit tuturor celor care au sprijinit biserica pentru ca aceasta să poată fi astăzi sfințită: „După ani de zile de muncă și de trudă ne-a dat Dumnezeu astăzi o zi plină de lumină, prin frumusețea Sfintei Liturghii, prin slujba sfințirii bisericii, care este o slujbă unică în istoria unei biserici. În primul rând mulțumesc bunului Dumnezeu pentru această zi minunată pe care ne-a dat-o, îi mulțumesc pentru că ne-a ajutat în cursul celor 15 ani să ducem la bun sfârșit această sarcină care ne-a fost încredințată, mulțumesc Înaltpresfințitului Părinte Andrei și bunilor credincioși fără de care nu era posibilă ridicarea acestei biserici”.

Părintele Petru Varga le-a mulțumit și corurilor din localitățile Botiza și Victoria pentru răspunsurile date astăzi la slujbă.

Ultimele articole

Părinții deșertului

Părinții deșertului

În conduita lor părinții deșertului au excelat prin multe singularități, au fost asceți aspri și mari mistici au trăit uneori ca niște fiare, uneori ca niște îngeri au făcut minuni și au gravat pe demoni. Toate acestea sunt adevărate, dar secundare și nu aceasta este...

13 mai – Sf. Mc. Glicheria; Sf. Serghie Mărturisitorul

13 mai – Sf. Mc. Glicheria; Sf. Serghie Mărturisitorul

1. Sfânta Muceniță Glicheria (+ 141) – S-a născut la Roma într-o familie bogată. Tatăl ei era prefect și senator în cadrul Imperiului Roman. Întreaga familie s-a mutat în Tracia, în orașul Traianopolis, unde, nu după mult timp, ambii părinți ai sfintei mucenițe au...

Conferință preoțească de primăvară în Protopopiatul Huedin

Conferință preoțească de primăvară în Protopopiatul Huedin

Clericii din Protopopiatul Ortodox Huedin s-au reunit vineri, 12 mai 2023, în cadrul conferinței preoțești de primăvară. Întâlnirea a fost precedată de un Te Deum, săvârșit în Paraclisul „Sfinții Trei Ierarhi” din incinta protopopiatului, în prezența Preasfințitului...

Sfințirea capelei mortuare din Gârbău

Sfințirea capelei mortuare din Gârbău

Joi, 11 mai 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă din Gârbău, județul Cluj. Cu acest prilej, de la ora 12:00, Părintele...

Conferință preoțească de primăvară în Protopopiatul Beclean

Conferință preoțească de primăvară în Protopopiatul Beclean

Clericii din Protopopiatul Ortodox Beclean s-au reunit joi, 11 mai 2023, în cadrul conferinței preoțești de primăvară. Întâlnirea a fost precedată de un Te Deum, fiind săvârşit la Biserica cu hramurile „Sfântul Apostol Andrei” și „Sfinții Martiri Brâncoveni”,...