EIC BIGALPS – O revoluție verde în stabilizarea alunecărilor de teren și a eroziunii

de | oct. 3, 2023

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) anunță lansarea unui proiect de tip EIC Transition, care are ca scop revoluționarea domeniului stabilizării pământului.

Finanțat de European Innovation Council (EIC) and SMEs Executive Agency, proiectul BIGALPS, primul proiect de acest tip câștigat în România, este coordonat de UTCN, în parteneriat cu două institute de cercetare de prestigiu din Elveția și Franța: EPFL – École Polytechnique Fédérale de Lausanne (Elveția) și INRAE – l’Institut National de Recherche pour l’Agriculture, l’Alimentation et l’Environnement (Franța). Proiectul se va desfășura pe parcursul a trei ani și beneficiază de un buget de aproape 3 milioane de euro. Director de proiect este Iulia Prodan, lector la Facultatea de Construcții, Departamentul Structuri, in cadrul UTCN.

„Este o realizare deosebită pentru Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca și oferă o oportunitate unică de a contribui activ, prin inovație și transfer tehnologic, la atingerea obiectivelor stabilite atât la nivel național, cât și european, în ceea ce privește reducerea amprentei de CO2 și crearea unui mediu mai sigur și sănătos pentru societatea noastră”, spune rectorul UTCN, prof. dr. ing. Vasile Țopa.

„Proiectul BIGALPS revoluționează domeniul stabilizării solului prin introducerea unei tehnologii inovatoare de tratare a pământului, o soluție complet prietenoasă cu mediul, cu capacitatea de a rezolva unele dintre cele mai critice probleme legate de stabilitatea pământului, cum ar fi alunecările de teren, eroziunea și terenul dificil de fundare pentru construcții. Proiectul BIGALPS duce mai departe rezultatele obținute în urma a doua proiecte de tip ERC (European Research Council), BIOGEOS și CEBREWA, coordonate de partenerii UTCN din Elveția, EPFL. La baza proiectului se află tehnica de îmbunătățire a pământului cunoscută sub numele de bio-cimentare, tehnică ce se bazează pe activitatea metabolică a microorganismelor pentru a produce carbonat de calciu, care leagă particulele de pământ, creând un nou material cu rezistență sporită.” – precizează reprezentanții universității clujene.

Potrivit acestora, obiectivul principal al proiectului BIGALPS este „maturizarea și validarea acestei tehnologii revoluționare în mediul real, în conformitate cu normele existente și standardele industriei”. Astfel, vor fi implementate trei proiecte pilot, câte unul pentru fiecare din cele trei probleme de stabilitate urmărite. Două dintre ele – cel pentru alunecări de teren și cel pentru terenul de fundare, vor fi implementate la Cluj iar cel de-al treilea, pentru eroziune, va fi implementat în Franța.

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Mai multe din Societate
TRASEE DEVIATE CU OCAZIA MARATONULUI INTERNATIONAL CLUJ-NAPOCA

TRASEE DEVIATE CU OCAZIA MARATONULUI INTERNATIONAL CLUJ-NAPOCA

Cu ocazia Maratonului International Cluj-Napoca – editia a XIII –a, duminica 14 aprilie 2024 in intervalul orar 05:00 – 15:00, sunt impuse restrictii de circulatie in zona centrala. Liniile de transport in comun afectate vor circula pe trasee deviate, dupa cum...