Elevii bistrițeni de etnie romă, îndemnați să culeagă povești de acasă

de | oct. 31, 2019 | Cultură

Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud a lansat miercuri, 30 octombrie, concursul „Povești de acasă”, adresat elevilor de etnie romă, aflați în clasele V-VIII, în școlile din județ. Gazda evenimentului a fost Liceul Tehnologic Lechința, unde au  fost prezenți zeci de elevi de etnie romă, alături de profesori.

Directorul Bibliotecii Județene „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud, scriitorul Ioan Pintea, i-a provocat pe tineri să se înscrie în noul concurs de creație.

„Este un concurs de scris povești. Am descoperit anul trecut câțiva elevi din comunitățile rome, foarte buni, care citeau mult și care, apoi, au povestit foarte frumos despre ceea ce au citit. Ceva semănător vrem sa facem și acum, să vă provocăm să culegeți povești, întâmplări din familiile voastre, pe care să le așterneți pe hârtie. Toți cei care vor prezenta o asemenea lucrare vor primi câte un premiu din partea noastră”, a spus Ioan Pintea.

Potrivit unui comunicat remis presei, proiectul a fost conceput de bibliotecarii Gabriela Molnar, Isabela Andronesi și Florin Săsărman. Elevii care doresc să se înscrie, sunt îndemnați să culeagă din familiile sau din satele lor întâmplări și povești legate de memoria și tradițiile comunităților rome, pe care să le aștearnă în scris sub forma unor scurte povestiri. Toți cei care vor prezenta una sau mai multe asemenea lucrări, vor fi răsplătiți cu o carte, oferită de Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud, și anume „Diamantul din șatră”, a scriitorului Nelu Sorin Stancu, apariție editorială de excepție, inspirată din viața șatrelor țigănești de odinioară. Lucrările elevilor vor fi adunate, citite și jurizate la sediul Bibliotecii. De asemenea, cele mai frumoase povești din comunitățile rome, aduse la lumină în lucrările elevilor, vor fi publicate în revista „Ipostaze” a instituției de cultură.

„Proiectul „Povești de acasă” este derulat de Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean BN și cu Asociația Partida Romilor Pro Europa, filiala Bistrița-Năsăud,  în perioada 30 octombrie – 10 decembrie.

sursa foto: http://stiri.tvr.ro

Ultimele articole

15 ianuarie – Sf. Cuv. Pavel Tebeul și Ioan Colibașul

15 ianuarie – Sf. Cuv. Pavel Tebeul și Ioan Colibașul

Sf. Cuv. Pavel Tebeul Sfântul Cuvios Pavel Tebeul s-a născut în Tebaida (Egipt). Părinții lui au fost creștini cu o situație materială bună. Pavel a fost crescut în frica lui Dumnezeu, primind și o educație profană aleasă. La vârsta de 15 ani a rămas orfan. În acel...

Mai multe din Cultură
„Tatăl nostru”, darul Operei din Cluj pentru români, de 1 Decembrie

„Tatăl nostru”, darul Operei din Cluj pentru români, de 1 Decembrie

Într-o perioadă care ne îndeamnă la regăsire interioară și deschidere sufletească, Opera Națională Română din Cluj-Napoca alături de partenerii săi ne oferă o surpriză muzicală de o spiritualitate aparte: rugăciunea „Tatăl nostru”, aranjată pe note de...

Colinde tradiționale din satele clujene, prezentate în online

Colinde tradiționale din satele clujene, prezentate în online

Dintotdeauna, în satele românești, colindatul a fost un impresionant spectacol, care a dat mereu o deosebită solemnitate Crăciunului și tuturor sărbătorilor iernii. În județul Cluj acest obicei se păstrează încă în multe localități. Centrul Județean pentru Conservarea...