Elevii români din lumea largă promovează prin artă frumusețea locurilor natale

de | ian. 25, 2016 | Activități parohiale

Peste 300 de elevi din România și din străinătate au ales să promoveze prin artă frumusețea locurilor natale. Lucrările realizate de ei au fost adunate într-o expoziție, ce a fost vernisată duminică, 24 ianuarie 2016, de Ziua Unirii Principatelor Române, în biserica parohiei „Sfântul Dimitrie cel Nou” din cartierul Gheorgheni.

La vernisaj au fost prezenți și au luat cuvântul, directorul Colegiului Național Pedagogic „Gheorghe Lazăr”, prof. dr. Mircea Bertea și specialiști din cadrul Centrului Județean pentru Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, precum și reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Cluj.

Expoziția de fotografie și creație plastică, ce reunește peste 300 de lucrări ce pun în valoare frumusețea satului românesc, este o activitate ce face parte din proiectul „Frumusețea satului românesc văzută prin ochii copiilor”, aflat la ediția a V-a. Inițiativa acestui proiect aparține profesoarei de religie Ionița Timiș, de la Colegiul Național Pedagogic „Gheorghe Lazăr” care a declarat pentru radio Renașterea că prin acest proiect: „simţim nevoia să evidenţiem legătura dintre tradiţia şi spiritualitatea românească, aşa cum o percep copiii prin sufletul lor, pentru a fi exprimată în comunitatea Europei globalizate, în ideea de a nu ne pierde adevărata identitate naţională”.

În lucrările lor, elevii din țară, dar și cei ce fac parte din comunitățile românești din Franța, Italia, Spania, Elveția, Luxemburg, Irlanda, Norvegia, Suedia, Belgia, Canada și SUA, au surprins peisaje din lumea satului, monumente arhitecturale ecleziale din lemn, case țărănești, tradiții, obiceiuri și costume populare.

„Expoziția se dorește a fi itinerantă prin Europa. Și la edițiile anterioare am fost invitați de comunități românești din alte țări, unde, atât românii cât și străinii au fost impresionați de valorile pe care le are pământul românesc. În vara aceasta suntem invitați cu expoziția în Italia, cu ocazia Zilei costului popular”, a mai spus profesoara de religie, Ionița Timiș.

Expoziția deschisă în biserica parohiei „Sfântul Dimitrie cel Nou” din cartierul Gheorgheni poate fi vizitată până la data de 25 februarie.

Ultimele articole

Cerc preoțesc Valea Tecii, parohia Teaca , Protopopiat Bistrița

Cerc preoțesc Valea Tecii, parohia Teaca , Protopopiat Bistrița

Parohia Ortodoxă Teaca, din cadrul Protopopiatului Ortodox Bistrița, a găzduit luni 24 aprilie 2023, întâlnirea cercului preoțesc de pe Valea Tecii. Pornind de la îndemnul biblic: ,,Fiule, sprijină pe tatăl tău la bătrânețe și nu-l mâhni în viața lui. Și chiar de i se...

Ieșire in comunitate Penitenciarul Gherla

Ieșire in comunitate Penitenciarul Gherla

În ziua Înainte prăznuirii Bunei Vestiri, un grup de persoane private de libertate, rezidente ale Centrului Terapeutic Lotus din Penitenciarul de maxima siguranța Gherla însoțite de preotul capelan alături de cadre din Serviciul Educație , Sectorul Reintegrare Socială...