Émile Zola – romancier francez

Émile Zola este unul din cei mai populari romancieri francezi. Printre titlurile sale se numără „Germinalul”, „Nana” sau „La paradisul femeilor”.

Émile Zola s-a născut la data de 2 aprilie 1840 în Paris. Tatăl său era inginer civil și a fost angajat să construiască rețeaua de apă din Aix-en-Provence. Pe durata construcțiilor, s-a mutat împreună cu familia în acest oraș. Câțiva ani mai târziu, pe când  Émile avea doar 7 ani, tatăl său moare de pneumonie. Familia a rămas într-o stare materială precară, ceea ce i-a afectat studiul. În anul 1852 studiază la  gimnaziul Bourbon. În anul 1848 se întoarce în Paris pentru a-și continua studiile liceale. După ce pică de două ori examenul de bacalaureat, reflectează la starea materială precară din familie și se hotărăște să-și caute un loc de muncă. După doi ani în care nu a avut nici o slujbă reușește în cele din urmă să se angajeze ca funcționar la o editură.

Încă de mic era pasionat de literatură și visa să devină scriitor. Noua slujbă îi permitea să-și îndeplinească acest vis. Locul său de muncă îi permitea să intre în contact cu alți scriitori.  Datorită relațiilor legate în această perioadă a publicat articole în diverse ziare, iar prin editura unde activa a publicat romanul „Confesiunea lui Claude”.  Operele sale de dinainte de 1871 încearcă să critice moravurile, însă metoda sa este atât de insensibilă încât a ajuns un autor controversat.  Opera sa, Conquête de Plassans, spre exemplu a primit interdicție să fie vândută în gări. În martie 1871 este pus de două ori sub arest. Însă nu a fost găsit niciodată suficient de vinovat pentru a fi pedepsit.

În anul 1871 începe un proiect grandios. Este vorba de o serie de douăzeci de romane, care ilustrează viața unei familii în decursul epocii industriale. Acest ciclu poartă numele de Familia Rougon-Macquart. Timp de 20 de ani, în fiecare an, autorul a publicat un volum nou din această serie.

În anul 1898 a intervenit în cazul Dreyfus. Un ofțer francez a fost acuzat de trădare. Pentru că îl considera nevinovat, a scris un articol de ziar în care acuza ofițerii superiori că ascund adevărul. A fost acuzat de calomnie și găsit vinovat. Pentru a scăpa de pedeapsă a fugit în Anglia. După un an, cazul lui Dreyfus s-a redeschis și a revenit în Paris pentru a-l apăra pe ofițer. Implicarea în acest caz i-a pătat foarte mult imaginea publică. A ajuns în diverse caricaturi și era subiectul atacurilor cotidiene, atât verbale, între oameni, cât și în unele articole de ziar.

În data 29 septembrie 1902 pleacă din această lume. În timpul nopții combustia lentă a unui foc din șemineu l-a asfixiat. Parisul a fost în stare de șoc când a primit vestea. Deși era ridiculizat de unii, renumele său de romancier era mare. Această faimă a rămas peste veacuri. În secolele XX și XXI unele din romanele sale au fost ecranizate.

 

Surse:

https://www.printrecarti.ro/emile-zola

https://fr.wikipedia.org/wiki/%C3%89mile_Zola

https://www.linternaute.fr/biographie/litterature/1775080-emile-zola-biographie-courte-dates-citations/

http://www.emilezolasocietylondon.org.uk/zola-biographie.html

https://ro.wikipedia.org/wiki/%C3%89mile_Zola

Radio Renasterea
Radio Renasterea
Émile Zola - romancier francez
Loading
/
Guido Schäffer, sportivul misionar | Episcopul Benedict Bistrițeanul

Guido Schäffer, sportivul misionar | Episcopul Benedict Bistrițeanul

Nu de puţine ori, privind la Hristos, modelul Său ne pare foarte îndepărtat și inaccesibil. Și atunci, există sfinţii, prietenii Săi, care ne oferă „traduceri” ale sfinţeniei, adaptate la timpul și la geografi a noastră. Viaţa Bisericii înseamnă o astfel de succesiune...

„Vlădica Nicolae s-a mutat în străbuni” | Corneliu Coposu

„Vlădica Nicolae s-a mutat în străbuni” | Corneliu Coposu

Text apărut în ziarul Ardealul, Bucureşti, Anul I, nr. 5, 16 martie 1941, p. 10. Zi mohorâtă de doliu. Steaguri cernite străjuiesc în oraşul troienit. Viers jalnic de clopote, viers de durere, străbate văzduhul răscolit de viscol întârziat, împletindu-şi neagra solie,...