Eminescu, în amintirea clujenilor la 127 de ani de la moartea sa

de | iun. 15, 2016

Poetul Național Mihai Eminescu a fost omagiat astăzi la Cluj, la împlinirea a 127 de ani de la moartea sa. Festivitatea organizată de municipalitate a început în jurul orei 10:00, la statuia poetului din faţa Teatrului Naţional. La eveniment au participat preoți, scriitori, oameni de cultură, autorități locale, precum și reprezentanții mai multor instituții publice.

Ceremonia a început cu oficierea unei slujbe de pomenire, săvârșită de ÎPS Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului. Răspunsurile la slujbă au fost date de un grup de elevi de la Seminarul Teologic Ortodox din municipiu. Ierarhul a  menționat în discursul său un articol scris de poet în luna mai a anului 1883 în ziarul Timpul, care vorbește despre unitatea poporului român și despre rolul pe care îl avem în comunitatea Uniunii Europene:

Președintele Uniunii Scriitorilor din România, filiala Cluj, Irina Petraș, i-a invitat pe cei prezenți nu doar să-și amintească cu drag de Eminescu, ci și să învețe câte ceva din felul lui de a fi și de a acționa în interesul oamenilor și a omenirii:

În cadrul manifestării reprezentanții principalelor instituții publice au depus jerbe și coroane de flori la statuia poetului din fața Teatrului Național, în semn de apreciere pentru ceea ce a fost Eminescu și pentru moștenirea culturală ce a lăsat-o în urma lui.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Liturghie arhierească și sfințirea capelei mortuare din Geaca

Liturghie arhierească și sfințirea capelei mortuare din Geaca

Sâmbătă, 20 aprilie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul comunității din Parohia Geaca, județul Cluj, cu prilejul sfințirii capelei mortuare...

Denia Acatistului Bunei Vestiri la Mănăstirea Nicula

Denia Acatistului Bunei Vestiri la Mănăstirea Nicula

În săptămâna a V-a din Postul Paştilor, vineri seara, 19 aprilie 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a oficiat Denia Acatistului Bunei Vestiri (a Imnului Acatist), înconjurat de un sobor...