Episcopii Ortodocşi din Germania subliniază importanţa Euharistiei în vremurile de criză Covid-19

de | iun. 26, 2021 | Actualitatea religioasă

Adunarea Episcopilor Ortodocşi Canonici din Germania (OBKD) a subliniat la cea de-a 22-a întrunire importanţa Tainei Sfintei Euharistii în vremurile de criză Covid-19.

Evenimentul a avut loc în 23 iunie 2021 la Köln, la sediul Mitropoliei Ortodoxe Antiohiene a Germaniei și Europei Centrale, cu participarea reprezentanții eparhiilor grecești, antiohiene, sârbe și române.

Biserica Ortodoxă Română a fost reprezentată de Mitropolitul Serafim al Germaniei, Europei Centrale şi de Nord.

Întâlnirea a fost prezidată de Înaltpreasfinţitul Părinte Augustin, Mitropolitul Germaniei și Exarhul Europei Centrale (Patriarhia Ecumenică).

Ierarhii au adoptat o declarație comună intitulată „Sfânta Euharistie în vremurile crizei de coronavirus”, care prezintă efectele pandemiei declanșate de coronavirus asupra vieții Bisericii Ortodoxe din Germania și în special în ceea ce privește oficierea Sfintei Euharistii.

Lucrarea atrage atenția asupra importanței de netăgăduit a Euharistiei, precum și a comunității euharistice a credincioșilor pentru viața bisericească. Astfel,  sunt expuse posibilități prin care parohiile și credincioșii pot fi ajutaţi să facă față situației actuale.

Proiectul textului a fost pregătit de un grup de lucru al teologilor din toate eparhiile ortodoxe din Germania, sub îndrumarea episcopului sârb Grigorije.

Membrii Adunării Episcopale au discutat şi despre festivitățile planificate pentru sărbătorirea a 1700 de ani de la Primul Sinod Ecumenic (Niceea 325), în 2025.

Cu puţin timp înainte de votul Parlamentului European pe așa-numitul raport Matić privind „Situația în ceea ce privește sănătatea sexuală și reproductivă și drepturile conexe în UE în legătură cu sănătatea femeilor”, OBKD a discutat pe marginea documentului și a atras atenţia că proiectul respectiv nu ia în considerare drepturile copiilor nenăscuți.

„Potrivit învățăturii ortodoxe, omul a fost creat după chipul și asemănarea lui Dumnezeu. Această asemănare a omului este atributul său permanent, care nu poate fi luat de la el și care întemeiază demnitatea și egalitatea tuturor oamenilor. Această demnitate a vieții, de subliniat în special și în cazul copiilor nenăscuți, este inviolabilă și inalienabilă”.

„Prin urmare, considerăm problematic faptul că prezentul proiect de rezoluție nu ia în considerare aceste drepturi ale copiilor nenăscuți. Acestea sunt cel puțin la fel de importante ca și preocuparea pentru protejarea femeilor din exploatare, opresiune și violență, pentru sănătatea și drepturile lor, pe care se bazează proiectul de rezoluție”, au transmis ierarhii din OBKD.

Întâlnirea de toamnă a fost stabilită pentru 11 noiembrie 2021 la sediul Mitropoliei românești din Nürnberg.

Foto credit: Facebook / Orthodoxe Bischofskonferenz in Deutschland

Sursa: Basilica.ro

Ultimele articole

Primele spectacole ale lunii octombrie la Teatrului „Puck”

Primele spectacole ale lunii octombrie la Teatrului „Puck”

Artiștii Teatrului de Păpuși „Puck” din Cluj-Napoca vor prezenta la finalul săptămânii două spectacole cu magie, aventuri și învățăminte de viață. Este vorba de „Palkó és Panna”/„Palkó si Panna” (sâmbătă, 1 octombrie, de la ora 11) și de „Croitorașul cel isteț”...

Constituirea noii Adunări Naționale Bisericești, mandatul 2022-2026

Constituirea noii Adunări Naționale Bisericești, mandatul 2022-2026

La Palatul Patriarhiei din București s‑a desfășurat joi, 29 septembrie 2022, ședința de constituire a noii Adunări Naționale Bisericești pentru perioada 2022‑2026. În cadrul ședinței, prezidate de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, au fost validate mandatele...