Episcopul Benedict Bistrițeanul a așezat casa parohială din Jucu de Jos sub oblăduirea și binecuvântarea lui Dumnezeu

de | aug. 24, 2020 | Actualitatea religioasă

Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului s-a aflat, duminică, 23 august, în mijlocul credincioșilor din Jucu de Jos, unde a sfințit casa parohială, a cărei construcție a demarat în urmă cu doi ani, fiind ridicată pe locul unde se presupune că s-a aflat casa în care s-a născut marele Gheorghe Barițiu, fiu al comunei, întemeietorul presei românești în Trasilvania, deputat în Dieta Transilvaniei.

Construcția din temelii a casei parohiale a fost necesară, întrucât vechea locuință s-a aflat într-un stadiu avansat de degradare și pentru că nu a mai putut fi salvată, a fost demolată.

PS Părinte Benedict a oficiat slujba de sfințire a apei înconjurat de o un sobor de preoți din care au făcut parte PC Părinte Protopop Dan Hognogi, Părintele Diacon Sergiu Iustin Pop, Părintele Nicolae (starețul Mănăstirii Nicula), Părinții Cercului Preoțesc Jucu, Părintele Arsenie de la Mănăstirea Vad și Părintele Bogdan Chiorean (coordonatorul Centrului de Îngrijiro Paliative „Sfântul Nectarie” din Cluj-Napoca).

La evenimentul care s-a desfășurat cu binecuvântarea ÎPS Părinte Mitropolit Andrei au participat și reprezentanti ai administrației locale, în frunte cu primarul Valentin Dorel Pojar și vice-primarul Mihai Cocoși.

La finalul slujbei, PS Părinte Benedict a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură. Rezumând, Preasfinția Sa a subliniat diferența dintre casă și acasă, două noțiuni care adesea sunt confundate. Există o evidentă diferență între a construi și a locui. Din păcate, relația dintre a construi și a locui, respectiv dintre casă și acasă, a devenit una „obișnuită”. 

Casă și acasă. Sunt enități fixe, imobile, au coordonate topografice unice. Ambii termeni se referă la o locuință, la un acoperiș deasupra capului fiecăruia dintre noi, însă elementul care face cu-adevărat diferența este atmosfera, or aceasta nu este creată atât de elementele decorative, care o înfrumusețează, cât mai ales de senzația de confort, completată de prezența persoanelor dragi. Nimic nu se asociază mai potrivit cu termenul „acasă” decât fețele celor dragi.

PS Părinte Benedict a vorbit despre importanța actului de binecuvântare și sfințire a casei în care urmează să locuiască cineva:

Actul este ca un botez, un fel de încreștinare a spațiului. Este dorința și alegerea noastră de a locui în acest spațiu împreună cu Dumnezeu și sub ocrotirea Lui. Prin această slujbă așezăm casa cea nouă sub oblăduirea, paza și binecuvântarea lui Dumnezeu.

În final, Preasfinția Sa, atent la detalii, a remarcat că noua locuință are multe geamuri și i-a reamintit Părintelui Paroh Vasile Marius Abrudan că pereții casei parohiale sunt de „sticlă”, ușa de la intrare mereu deschisă, iar preotul pregătit să primească pe oricine, dar nu oricum, ci cu brațele generoase. Preotul se face cruce în relațiile cu parohienii, după modelul și pilda Mântuitorului Iisus Hristos.

Potrivit cutumei, au fost acordate diplome de aleasă cinstire unor oameni care au desfășurat o activitate rodnică în slujba Bisericii, implicându-se generos în lucrarea pastoral-edilitară a Parohiei Jucu de Jos. De asemenea, Părintele Paroh Vasile Marius Abrudan a fost ridicat la rangul de iconom, primind dreptul de a purta brâu roșu și bederniță.

Parohia Ortodoxă Jucu de Jos, arondată Protopopiatului Ortodox Român Cluj 1, beneficiază de casă parohială nouă, o capelă mortuară recent sfințită de ÎPS Părinte Mitropolit Andrei și de un așezământ social care a fost finalizat în urmă cu doi ani de zile.

    

Ultimele articole

Omul – lucrul cel mai de preț

Omul – lucrul cel mai de preț

Aspecte introductive În decursul activității Sale pământești, Domnul a făcut multe minuni. Între ele, o categorie importantă o reprezintă exorcizările. Uneori, El alungă demoni pentru că cineva din anturajul posedatului o cere, alteori pentru că însuși cel în cauză,...

24 iulie – Sf. M. Mc. Hristina; Sf. Mc. Ermoghen

24 iulie – Sf. M. Mc. Hristina; Sf. Mc. Ermoghen

Sfânta Muceniță Hristina era originară din Tir (Fenicia) și a trăit în timpul împăratului Septimiu Sever (193-211). Era fiica marelui dregător Urban care dorind să își protejeze fiica de ispitele din lume și să slujească tot timpul în templul zeilor păgâni i-a dăruit...

Patriarhul României a împlinit 70 de ani

Patriarhul României a împlinit 70 de ani

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a împlinit joi, 22 iulie 2021, vârsta de 70 de ani.  Patriarhul Daniel s-a născut în 1951, în satul Dobrești, comuna Bara, județul Timiș, fiind al treilea copil în familia învățătorului Alexie și...