Episcopul Benedict Bistrițeanul, la Tureni: „Cine nu se uită la Cer, nu poate să trăiască bine pe Pământ”

de | aug. 23, 2020 | Actualitatea religioasă

Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat duminică, 23 august 2020, în mijlocul comunității parohiale din localitatea Tureni, din Protopopiatul Turda.

Cu acest prilej, ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți de la parohiile învecinate, și a rostit cuvântul de învățătură. Pornind de la pericopa evanghelică rânduită de Biserică pentru lectură în Duminica a 11-a după Rusalii, care ne relatează „Parabola datornicului nemilostiv”, tema centrală a predicii a fost „Iertarea, forma cea mai grea a dragostei”.

Evanghelia Domnului Hristos, în general, și această pericopă evanghelică, în special, doresc să ne obișnuiască mai mult cu Cerul, cu Împărăția lui Dumnezeu. Cine nu iubește și nu iartă, în consecință, nu se poate bucura de Împărăția lui Dumnezeu. Forma cea mai grea a dragostei care se manifesă între noi și cu noi este tocmai iertarea.

Socoteala pe care Domnul o cere datornicului este o formă de milostivire, prin care Dumnezeu caută să-l conștientizeze pe om cu privire la situația lui, mai spune Preasfințitul Părinte Benedict:

Domnul, când îl cheamă la socoteală pe datornic, nu vrea să-l condamne, ci vrea doar să-i amintească. Să nu uite cât i-a fost iertat și cât îi este de mare datoria. Este și acesta un semn al milostivirii lui Dumnezeu. Socoteala din Evanghelie nu este o realitate definitivă, ea se poate repeata, și Dumnezeu o repetă de multe ori cu noi, nu ne condamnă o dată pentru totdeauna. El ne cheamă mereu cu mărinimie, cu candoare, cu grijă. Îngăduie câte o suferință, o încercare, un necaz, pentru a ne face mai sensibili la Împărăția lui. Noi suntem atât de împământeniți încât ni se pare că trăim la nesfârșit, trăim ca și când nu vom muri niciodată. Cine nu se uită la Cer, nu poate să trăiască pe Pământ bine.  

Cuvântul de învățătură al Preasfințitului Părinte Benedict Bistrițeanul, rostit în Duminica a 11-a după Rusalii, în Parohia Tureni, Protopopiatul Turda.

După oficierea Sfintei Liturghii, ierarhul a binecuvântat și noua capelă mortuară din localitate. Edificiul a fost construit anul acesta de Primăria Tureni și este destinat tuturor cultelor creștine.

Pentru implicarea deosebită în viața comunității parohiale, doamnei Elena Mănăilă, primarul Comunei Tureni, i-a fost acordată „Crucea Transilvană”, cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Clujului.

Potrivit preotului paroh, părintele Viorel Păcurar, biserica parohială, cu hramul ,,Sfânta Treime”, din localitatea Tureni, a fost construită în anul 1881, sub forma de corabie, cu semiboltă din cărămidă și piatră, acoperită cu tablă zincată.

Pictura s-a realizat în ulei pe pânză, în anii 2003-2004, de către preotul pictor Damian Tuluc și echipa sa.

Locașul de cult a fost sfințit pe 11 iulie 1999.

Mai multe fotografii AICI

În Duminica a 11-a după Rusalii, 23 august 2020, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al…

Publicată de Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului pe Duminică, 23 august 2020

Ultimele articole

6 octombrie – Sfântul Apostol Toma; Sf. Mc. Erotiida

6 octombrie – Sfântul Apostol Toma; Sf. Mc. Erotiida

Biserica Ortodoxă sărbătorește astăzi pe Sfântul Apostol Toma și pe Sfânta Muceniță Erotiida. Sfântul Apostol Toma s-a născut în cetatea Paneada (numită şi Cezareea lui Filip), din Galileea. Numele de Toma, în limba aramaică, înseamnă geamăn, ca şi cel de Didymos în...

Gloria Bizanțului

Gloria Bizanțului

Istoria creștinismului nu poate fi înțeleasă în complexitatea ei fără fascinanta lume a Bizanțului. Pe durata a peste o mie de ani, acest imperiu a cunoscut gloria dar și declinul, expansiunea dar și împresurările, și în pofida conotațiilor peiorative ale termenului...

Hramul Parohiei „Sf. Ap. Toma” din cartierul clujean Mărăști

Hramul Parohiei „Sf. Ap. Toma” din cartierul clujean Mărăști

În Duminica a 19-a după Rusalii (Predica de pe munte – Iubirea vrăjmașilor), 2 octombrie 2022, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor...