Episcopul Europei de Nord împlineşte 15 ani de la hirotonia în arhiereu

de | mai 2, 2023

Preasfinţitul Părinte Macarie a împlinit marţi 15 ani de la hirotonia în arhiereu. Patru zile mai târziu devenea cel dintâi episcop al românilor ortodocşi din Europa de Nord.

Cu ocazia aniversării, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel i-a transmis Preasfinţiei Sale un mesaj de felicitare.

Detalii biografice

PS Macarie s-a născut în data de 9 mai 1977 în localitatea Căianu-Mic, județul Bistriţa-Năsăud, fiind cel de-al treilea copil în familia credincioşilor ortodocşi Vasile şi Ana din localitatea Spermezeu, jud. Bistriţa-Năsăud.

La botez a primit numele Marius-Dan.

Studii

Între anii 1991-1996 a urmat Seminarul Teologic Ortodox Sfântul Mitropolit Dosoftei din Suceava, între 1996-2000 Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, Universitatea „Babeş-Bolyai”. În iunie-septembrie 1997 a absolvit cursuri de perfecţionare a limbii franceze în Comunitatea „Le Verbe de Vie”, Aubazine, Franţa. A urmat studii Aprofundate/Master, secţia Teologie-Istorie, Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, Universitatea „Babeş-Bolyai”, între 2000-2001, apoi în februarie-aprilie 2002 cursuri de perfecţionare a limbii engleze în „The English Language Centre” din York, Marea Britanie.

În perioada anilor 2004-2005 a urmat studii de specializare în Marea Britanie la Universităţile din Leeds (College of the Resurrection-Mirfield) şi Durham (St John’s College); între 2000-2005 cursuri de doctorat la Facultatea de Studii Europene, Universitatea „Babeş-Bolyai”, Cluj-Napoca, specialitatea Istorie europeană şi etnologie, cu teza: Istorie şi identităţi culturale în nord-vestul Transilvaniei, iar în 2001-2005 cursuri de doctorat la Facultatea de Teologie Ortodoxă, Universitatea „Babeş-Bolyai”, Cluj-Napoca, specialitatea Istoria Bisericii Ortodoxe Române şi noţiuni de Paleografie. În 2 aprilie 2008 a obţinut  titlul academic de Doctor în Teologie, primind calificativ maxim, cu teza: Ortodocşi şi greco-catolici în Transilvania (1874-1916). Convergenţe şi divergenţe.

Activităţi

A fost secretar de cabinet al IPS Părinte Arhiepiscop Bartolomeu al Vadului, Feleacului şi Clujului între 1998-2003, în 1999-2001 redactor la Radio Renaşterea din Cluj-Napoca. În februarie-iulie 2001 a fost profesor suplinitor de religie la Şcoala Ioan Bob din Cluj-Napoca. A fost tuns în monahism cu numele Macarie de către Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Andrei al Alba Iuliei, în Mănăstirea Sfântul Ioan Botezătorul din Alba-Iulia, fiindu-i naş de călugărie Preasfinţitul Episcop-Vicar Vasile Someşanul, în data de 23 iunie 2003.

În 24 iunie 2003, la sărbătoarea Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul, a fost hirotonit întru ierodiacon de către Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Andrei al Alba Iuliei, la Liturghia din ziua hramului Mănăstirii Sfântul Ioan Botezătorul din Alba-Iulia. În 6 ianuarie 2004, de Botezul Domnului, a fost hirotonit întru ieromonah de către Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Andrei al Alba Iuliei, în Catedrala Reîntregirii din Alba-Iulia, ca slujitor pe seama acestei catedrale, iar în paralel este numit preparator şi duhovnic la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba-Iulia.

Între anii 2004-2005, în perioada studiilor de specializare în teologie la universităţile din Leeds şi Durham din Marea Britanie, cu binecuvântarea şi sub îndrumarea Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Iosif al Europei Occidentale şi Meridionale, a pus bazele unei prime parohii ortodoxe româneşti în nordul Angliei, Parohia Ortodoxă Română Sfântul Cuvios Macarie cel Mare Mirfield-Leeds, cu două filii la Manchester şi Corby.

În 24 aprilie 2005, Duminica Floriilor, a fost hirotesit protosinghel şi eclesiarh al Catedralei din Cluj-Napoca de către Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Bartolomeu al Vadului, Feleacului şi Clujului. Între 2005-2008 a fost eclesiarhul Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca şi profesor-duhovnic la Seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca.

În data de 5 martie 2008, ales episcop al Episcopiei Ortodoxe Române pentru Europa de Nord de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, cu 42 din 45 de voturi liber exprimate. Primeşte rangul de arhimandrit. În 16 martie 2008, în Duminica Ortodoxiei, a fost hirotesit arhimandrit în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca de către Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop şi Mitropolit Bartolomeu.

A fost hirotonit arhiereu în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca de către un sobor de 11 ierarhi, în 2 mai 2008, de Izvorul Tămăduirii. În 6 iulie 2008, în Duminica a III-a după Rusalii, a fost întronizat în Catedrala Episcopală Sârbă din Stockholm ca cel dintâi episcop al românilor ortodocşi din Europa de Nord.

Foto credit: Basilica.ro

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Ziua mondială de conștientizare față de autism

Ziua mondială de conștientizare față de autism

În data de 2 aprilie a fiecărui an suntem invitați să conștientizăm faptul că în lume unul din 68 de copii suferă de tulburări din spectrul autist și să acționăm în vederea îmbunătățirii vieții lor. Ziua mondială de sensibilizare faţă de autism a fost decisă de...

30 martie ‘89: Monahul Nicolae Steinhardt trecea la viața veșnică

30 martie ‘89: Monahul Nicolae Steinhardt trecea la viața veșnică

Pe 30 martie 1989, Nicolae Steinhardt, monahul de la Mănăstirea Rohia, trecea la viața veșnică. Convertit la ortodoxie și botezat în detenție la Jilava, a fost o personalitate emblematică a spiritualității și culturii creștin-ortodoxe românești din perioada comunistă....