Episcopul Iustin, de Ziua copilului: „Să-i creștem curați și cu sfințenie, căci pentru ei, pentru copii, ne mai zâmbește încă Dumenzeu”

de | mai 31, 2021 | Aniversări și comemorări

Mesajul Preasfințitului Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, transmis cu ocazia Zilei internaționale a copilului, 1 iunie:


​Copiii sunt veniți pe pământ direct din raiul lui Dumnezeu. Ei ne aduc în lume zâmbetul, bucuria, blândețea, bunătatea și sfințenia desăvârșită a Celui singur sfânt prin Sine – Dumnezeu.

​Ei sunt darul și împlinirea, speranța și dăinuirea părinților (mama și tata), ei sunt cununa apostoliei dascălilor, ei sunt comoara Bisericii lui Hristos, ei sunt frumusețea și tinerețea fără bătrânețe a satelor noastre românești, ei sunt continuitatea, normalitatea, înveșnicirea și nemurirea neamului nostru românesc cel iubitor de Dumnezeu și mărturisitor de Hristos.

​Iată ce spune Mântuitorul despre nașterea unui prunc:

„Când femeii îi vine ceasul să nască, se întristează că a sosit ceasul ei (durerile facerii), dar pe când a născut, uită de dureri, de bucurie că s-a născut om (viața) în lume!” (Ioan 16, 21).

​La nașterea fiecărui copil, ca miracol divin, părinții și cunoscuții se întreabă: „Oare ce va fi pruncul acesta?” (Luca 1, 66). Noi nu știm niciodată dinainte ce va fi, Dumnezeu însă știe! Fiecare copil, fiecare om este un proiect unic al lui Dumnezeu, conceput să devină capodopera Sa pentru veșnicie.

​Proiectul lui Dumnezeu poate fi perfect sau poate fi urâțit, poate fi amputat, poate fi compromis prin intervenția nefericită, neinspirată, lipsită de viziune, de măsură, de respect și responsabilitate a părinților, a dascălilor, a mentorilor și a unei societăți, ea însăși abătută grav de la poiectul Creatorului.

​Pentru a zidi o capodoperă este necesară conlucrarea între autorul proiectului – Dumnezeu și beneficiarii Lui – oamenii.

​Astfel, FAMILIA – mama și tata – se cuvine să fie primii pedagogi, dăruindu-i educația celor șapte ani de-acasă, fiecărui copil și „bunul simț românesc (țărănesc)”, care însemnează: credința în Dumnezeu și frica de El, rușinea de oameni și simțul măsurii.

ȘCOALA și dascălii să le dăruiască educația adevărată, să le inspire iubirea de frumos, de valori adevărate și nemuritoare, de cultură românească și credință strămoșească, de țară, de eroi, de istorie, de personalități de geniu, din toate domeniile și de oamenii simpli, adevărați, drepți și cinstiți care trudesc să țină țara pe umeri.

BISERICA, prin slujitorii și lucrarea ei, va desăvârși proiectul personal al fiecărui copil, aducând în ființa lui harul și făcându-l fiu al Cerului, fiu al lui Dumnezeu și conștientizându-l, printr-o lucrare înțeleaptă și plină de dragoste, că viața este un examen de toate categoriile și toate treptele, iar Biserica lui Hristos este „școală pentru toată viața”. In Biserică se desăvârșește formarea noastră completă ca și ființe divino-umane, alcatuite din trup și suflet, și că pentru tot lucrul bun și frumos suntem binecuvântați de Dumnezeu și iubiți, apreciați și prețuiți de oameni, de comunitate și de națiune, iar pentru orice lucru rău și iresponsabil, suntem pasibili de judecata și sancțiunea divină, dar neîntârziat suntem judecați și dezaprobați de oameni în mod necruțător.

​Asupra acestor lucruri se cuvine să ne uităm noi cei maturi, pe umerii cărora apasă întreaga responsabilitate, părinți, dascăli și păstori de suflete și să veghem ca fiii și fiicele, copiii atât de înzestați și luminați ai neamului nostru, să crească frumos și armonios, în bucurie și lumină, iar viața lor să fie un vis frumos care să se realizeze pe deplin și în folosul națiunii și să nu devină un coșmar din cauza noastră și a unei lumi căzute, degradate, dezumanizate, instinctuale și iraționale.

​În încheiere aș spune așa, ca Păstor de suflete și împreună cu voi toți răspunzător de educația copiilor, de viitorul Țării, al Neamului și al Bisericii noastre Ortodoxe strămoșești:

  • Să nu frângem aripile îngerilor – copiii!
  • Să nu le întunecăm soarele și lumina!
  • Să nu le răpim copilăria, bucuria și nevinovăția!
  • Să-i creștem curați și cu sfințenie, căci pentru ei, pentru copii, ne mai zâmbește încă Dumenzeu, din când în când, și ne arată mila, iubirea și fața blândă, senină!
  • Pentru nevinovăția îngerească a copiilor mai ține Dumezeu lumea!

​La mulți ani tuturor copiilor de geniu, frumoși și buni ai României creștine și copiilor din lumea întreagă!

Dumnezeu să vă ocrotească și să vă dăruiască un viitor strălucit, într-o lume normală, bună și frumoasă, ca să vă bucurați de darul vieții și de eforturile pe care le-ați făcut și le faceți ca să deveniți viitorul neamului nostru românesc.

​Iubiți-L pe Hristos, Singurul care vă face liberi și vă iubește necondiționat, însoțindu-vă cu îngerul Lui păzitor în permanență.

​Pentru voi toți rugător către Dumnezeu și împreună cu voi, de ziua voastră,

† IUSTIN

Frate mai mare și prieten

Baia Mare, 01 iunie 2021

 

Ultimele articole

Măiestrie vieneză la Opera Națională din Cluj-Napoca

Măiestrie vieneză la Opera Națională din Cluj-Napoca

Premiera Cavalleria rusticana/Dodici anni dopo de Pietro Mascagni/Mario Menicagli a deschis stagiunea 2022-2023, sâmbătă 24 septembrie. De altfel, întreagul an se anunță plin de evenimente de neuitat, artiști desăvârșiți și opere de excepție. Publicul trebuie doar să...

13 septembrie: Ziua Pompierilor din România

13 septembrie: Ziua Pompierilor din România

Ziua de 13 septembrie amintește de lupta din Dealul Spirii de la București. În anul 1848, odată cu izbucnirea Revoluției Franceze, trupele otomane doreau încetarea ei pe teritoriul Principatelor Române. Revoluția Franceză, izbucnită în 1848, a cuprins și celelalte...

Centenarul Protopopiatului Ortodox Român Huedin (1 septembrie 2022)

Centenarul Protopopiatului Ortodox Român Huedin (1 septembrie 2022)

Înființarea Episcopiei Ortodoxe Române a Vadului, Feleacului și Clujului în anul 1921 a adus cu sine necesitatea reorganizării administrativ-teritoriale a eparhiei prin descentralizare și fondarea unor protopopiate, parohii și filii noi care să corespundă realităților...

Vocația martirică a părintelui Florea Mureșanu

Vocația martirică a părintelui Florea Mureșanu

Părintele Florea Mureșanu și-a descoperit vocația mărturisitoare prin actele de curaj, prin caracterul său neîntinat de compromisuri, prin gestul total al morții martirice în închisoarea Aiudului în uitare și abandonare. Vocația mărturisitoare s-a probat prin actele...

Preasfințitul Părinte Iustin împlineşte 61 de ani

Preasfințitul Părinte Iustin împlineşte 61 de ani

Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, împlinește joi, 23 iunie, frumoasa vârstă de 61 de ani. Profil biografic Episcopul Iustin s-a născut în 23 iunie 1961 în comuna Rozavlea, judeţul Maramureş din părinţi creştini ortodocşi Ştefan şi...