Episcopul Macarie al Europei de Nord, Cetățean de Onoare al Județului Bistrița-Năsăud

de | dec. 14, 2023

Consiliul Județean Bistrița-Năsăud a acordat titlul de „Cetățean de Onoare al Județului Bistrița-Năsăud” pentru nouă personalități marcante care și-au pus amprenta asupra vieții culturale, religioase, economice și sociale din cuprinsul județului. Printre cei nouă nominalizați s-a aflat și Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord, laudatio fiind rostit de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului.

Astfel, joi, 14 decembrie 2023, în sala de evenimente a hotelului Metropolis din Bistrița, de la ora 10:00, a avut loc ceremonia festivă de decernare a titlului de „Cetățean de Onoare al Județului Bistrița-Năsăud” pentru persoanele nominalizate, distincțiile fiind înmânate de către președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan.

„Ne bucurăm de acest eveniment al Consiliului Județean, prin care dorim să vă mulțumim vouă, dragii noștri, pentru că puneți suflet în tot ceea ce faceți, pentru că munciți și pentru că faceți mândri un județ și o țară întreagă, prin reușitele voastre. Se încheie un an dificil, cu bune și cu rele, dar cu multe realizări importante pentru oameni. (…) Este o onoare pentru mine să fiu gazda unui număr atât de impresionant de oameni de valoare ai județului Bistrița-Năsăud! Întruchipați valori care transcend principii care ne înalță ca societate. Voi, cetățenii de onoare sunteți cei care exemplifică integritatea, empatia și responsabilitatea, iar acțiunile voastre se răspândesc în comunitatea noastră, modelând structura identității noastre colective.

Într-o lume care pune adesea accent pe realizarea individuală, voi, cetățenii de onoare ne amintiți că adevărata măreție constă în slujirea celorlalți. Să recunoaștem și să apreciem cetățenii de onoare dintre noi, pentru că ei ne inspiră să fim versiuni mai bune ale noastre”, a spus preşedintele Consiliului Judeţean, Emil Radu Moldovan.

În semn de apreciere și recunoștință, pentru nobila misiune de păstrare a credinței strămoșești și pentru promovarea spiritului tradițional românesc în cele mai îndepărtate colțuri ale Europei, precum și pentru promovarea județului Bistrița-Năsăud prin acțiunile sale cultural-religioase, Preasfințitul Părinte MACARIE DRĂGOI, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord, originar din localitatea Spermezeu, a primit titlul de „Cetățean de Onoare”, numărându-se printre cei nouă cetățeni de onoare ai județului Bistrița-Năsăud, propuși anul acesta. Laudatio a fost rostit de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului.

„Sunt onorat și recunoscător pentru distincția conferită astăzi, solemn, de cetățean al județului meu natal Bistrița-Năsăud. Este un semn al dragostei și recunoștinței și un imbold de a năzui să dobândim, cu toții, cea mai importantă distincție pe care o poate primi un om în viață: de a fi cetățean al Raiului! Mă simt, în continuare, lăuntric, copil. Un copil al părinților mei, Vasile și Ana. Un copil al părinților mei duhovnicești. Un copil al satului meu natal năsăudean. Un copil al acestor meleaguri. Să protejăm fiecare acest copil lăuntric care se bucură de lucrurile simple, iar, acum, de atmosfera Crăciunului, de o colindă, de un măr, de o binecuvântare a preotului!”, a spus Părintele Episcop Macarie.

VIDEO decernare titlu AICI

Celelalte opt personalități nominalizate la titlul de „Cetățean de Onoare al Județului Bistrița-Năsăud” au fost:

 • Doamna PATRICIA VLAD, în semn de apreciere și recunoștință pentru un parcurs educațional de excepție la universități internaționale de prestigiu (Universitatea Cambridge – Regatul Unit al Marii Britanii, Universitatea Harvard – Massachusetts, Statele Unite ale Americii și Universitatea Oxford – Regatul Unit al Marii Britanii) și pentru contribuția importantă adusă în promovarea imaginii județului Bistriţa-Năsăud, la nivel național și internațional.
 • Doamna MIHAELA IOANA ȘTEFF, în semn de apreciere și recunoștință pentru o carieră de excepție ca jucător și antrenor de tenis de masă și pentru contribuția importantă adusă la creșterea prestigiului județului Bistriţa-Năsăud, la nivel național și internațional.
 • Domnul General-maior CRISTIAN DANIEL DAN, în semn de apreciere și recunoștință pentru rezultatele remarcabile obținute în întreaga carieră militară și pentru reprezentarea cu onoare și demnitate a Armatei Române și a județului Bistrița-Năsăud, în țară și în străinătate.
 • Domnul OCTAVIAN HARȘIAN, în semn de apreciere și recunoștință pentru deosebita contribuție adusă în dezvoltarea domeniului agricol, viticol și zootehnic din județul Bistriţa-Năsăud.
 • Domnul COSMIN IOAN PĂTROIU, în semn de apreciere și recunoștință pentru aportul de excepție adus antreprenoriatului românesc prin dezvoltarea unei afaceri de succes și pentru promovarea şi creșterea economică şi socială a judeţului Bistriţa-Năsăud.
 • Domnul ALEXANDRU STÂNEAN, în semn de apreciere și recunoștință pentru aportul de excepție adus antreprenoriatului românesc prin dezvoltarea unei afaceri de succes și pentru promovarea şi creșterea economică şi socială a judeţului Bistriţa-Năsăud.
 • Domnul prof. univ. dr. TEODOR RUS, în semn de apreciere și recunoștință pentru impresionanta carieră academică în domeniul dezvoltării sistemelor software și al cercetării științelor tehnologice ale calculatorului și pentru promovarea județului Bistrița-Năsăud, în întreaga lume.
 • Domnul academician dr. DOREL BANABIC, în semn de apreciere și recunoștință pentru vasta activitate academică desfășurată în domeniile ingineriei și științelor tehnice și pentru promovarea județului Bistrița-Năsăud, atât pe plan național, cât și internațional.

La final, cetățenii de onoare au semnat în Cartea de Onoare a Județului Bistrița-Năsăud.

De asemenea, ca semn de recunoaștere a meritelor deosebite, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud a acordat mai multe Diplome de Excelență și Diplome de Merit unor persoane care, prin activitatea desfășurată, au adus cinste județului.

Au fost acordate „Diplome de Excelență” pentru:

 1. Eduard Dragu,pentru calificarea în Finala „Românii au Talent”;
 2. Florica Gîvan şi Nicoleta Legian,pentru obținerea locului întâi la cea de a XX-a ediție a concursului internațional de inginerie seismică “2023 Undergraduate Seismic Design Competition”, desfășurat în San Francisco, California, SUA;
 3. Liviuț Chirlejan,pentru continuitatea activității desfășurate timp de 50 de ani, cu pricepere și responsabilitate a atribuțiilor de zi cu zi din cadrul societății Comelf SA.
 4. Bogdan Covaci, pentru contribuția adusă în câștigarea campionatului mondial de minifotbal, organizat în Emiratele Arabe Unite;
 5. Vasile Pop, pentru contribuția adusă în câștigarea campionatului mondial de minifotbal, organizat în Emiratele Arabe Unite;
 6. Bogdan Berende,pentru câștigarea medaliei de aur la 6 Husky, la Campionatul FISTC WORLD CART CHAMPIONSHIP, organizat în Cehia și pentru promovarea imaginii județului Bistrița-Năsăud, la nivel internațional;
 7. Damaschin Berende,în semn de apreciere și respect pentru câștigarea medaliei de argint la 4 Husky, la Campionatul FISTC WORLD CART CHAMPIONSHIP, organizat în Cehia și pentru promovarea imaginii județului Bistrița-Năsăud, la nivel internațional;
 8. Attila Kiss,în semn de apreciere și respect pentru câștigarea medaliei de bronz  la 8 Husky, la Campionatul FISTC WORLD CART CHAMPIONSHIP, organizat în Cehia și pentru promovarea imaginii județului Bistrița-Năsăud, la nivel internațional;
 9. Dan Szekely,pentru câștigarea titlului de campion mondial la pescuit alături de echipa României, la Free Style Method feeder World Championship, organizat în Spania;
 10. Manuela Mureșan,pentru munca și rezultatele de excepție dobândite în practicarea ciclismului, precum și pentru cucerirea a două medalii de aur la Campionatele Balcanice de ciclism pe șosea, desfășurate în localitatea Larissa (Grecia).

Au fost acordate „Diplome de Merit” unor persoane care, prin munca desfășurată, au dat dovadă de mult suflet față de semenii lor:

 1. Familia Camelia Felicia și Ioan Petru Varga, asistenți maternali profesioniști pentru determinarea de a da sens vieții unor copii minunați și în semn de recunoștință pentru un suflet care a pus mai presus de orice bucuria de a da speranță și de a construi destine;
 2. Onița Linul, asistent maternal profesionist;
 3. Mihaela Ramona Găzdac, asistent maternal profesionist;
 4. FamiliaDomnica Sabina și Florin Mureșan, asistenți maternali profesioniști;
 5. 5. Ana Târgoveț, asistent maternal profesionist;
 6. Rodica Lup, asistent maternal profesionist.

Totodată, alte trei persoane au primit diplome pentru activitatea desfășurată în administrația publică a județului:

 1. Maria Mihaese, pentru activitatea desfășurată în slujba administrației, în calitate de secretar al comunei Salva, din județul Bistrița-Năsăud, în perioada 01.03.1996 – 11.03.2023;
 2. Radu Turți, pentru activitatea desfășurată în administrația publică și pentru implicarea în dezvoltarea proiectelor din județul Bistrița-Năsăud;
 3. Silviu Leon Dănilă, pentru activitatea desfășurată în administrația publică și pentru implicarea în dezvoltarea proiectelor din județul Bistrița-Năsăud.

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Emil Radu Moldovan / Facebook

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Noaptea Muzeelor 2024 la Muzeul Mitropoliei Clujului

Noaptea Muzeelor 2024 la Muzeul Mitropoliei Clujului

A fost o nouă Noapte a Muzeelor memorabilă pentru instituția noastră, a douăzecea pe plan european și național și a zecea de când, într-un număr atât de mare, ne treceți pragul. Și în seara zilei de 18 mai 2024, peste 900 de vizitatori au dorit să descopere un spațiu...