Mulţime de cititori şi credincioşi au fost alături de noi la Concertul de pricesne „O, Măicuţă Sfântă”, ediţia a VI-a, realizat, cu binecuvântarea Mitropolitului Andrei, de cotidianul Răsunetul, în colaborare cu Centrul Judeţean pentru Cultură, Centrul cultural Municipal Bistriţa şi Protopopiatul Ortodox Bistriţa. Bistriţenii au avut bucuria de a-l avea în mijlocul lor pe PS Episcop dr. Macarie Drăgoi, Episcop al Episcopiei Române al Europei de Nord. Evenimentul a debutat cu slujba Paraclisului Maicii Domnului, oficiată de părintele episcop Macarie, alături de părintele protopop Alexandru Vidican, pr. prof. Nicolae Feier, pr. Vasile Beni, pr. dr. Emanuel Vidican, gazdele evenimentului şi de un sobor de preoţi.
În cuvântul de învăţătură, prin pilde pe înţelesul tuturor, Episcopul Macarie a vorbit despre importanţa cinstirii Maicii Domnului şi despre puterea rugăciunii, despre puterea împărtăşaniei pentru sufletele noastre.
În acest cadru Menuţ Maximinian a prezentat cartea „Folclor muzical de pe Văile Țibleșului – vol. 1, Cântece ocazionale”, apărută sub egida „Centrului de studii transilvane al Academiei Române”, marcând o contribuție importantă la documentarea și tezaurizarea patrimoniului folcloric muzical din arealul natal al Preasfinției Sale. Rodul a mai multe decenii de cercetare concretizat într-un impresionant volum, peste patru mii de piese care au fost predate Institutului „Arhiva de Folclor a Academiei Române” (IAFAR) din Cluj. În volumul „De ce mă simt singur într-o eră a comunicării? Bucurie cerească, singurătate omenească”, tipărit la Editura Felicitas a Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord, PS Părinte Macarie observă cum, în contextul societății contemporane marcate de progrese tehnologice semnificative și de o creștere exponențială a mijloacelor de comunicare, se acutizează, în mod paradoxal, sentimentul de izolare și singurătate.
„Este o tradiţie şi o onoare pentru noi să avem prezenţa binecuvântată a Preasfinţitului Episcop Macarie Drăgoi, Episcopul Europei de Nord, născut pe Valea Ţibleşului. Preasfinţia Sa este nu doar apărătorul credinţei, ci şi al tradiţiei, având, pe lângă doctoratul în Teologie şi un doctorat în Etnologie, cercetările fiind fructificate în cărţi speciale. Aşezăm sărbătoare noastră sub patronajul Maicii Domnului, cea căreia ne rugăm şi este mijlocitoarea noastră la Tronul Ceresc. „Răsunetul” a ales să fie un ziar creştin şi prin cuvintele de învăţătură ale preoţilor în paginile noastre, balsam de mângâiere pentru creştini. Mulţumim părintelui episcop Macarie, cel care debuta cu primul text religios în urmă cu ani în cotidianul nostru, fiind un colaborator permanent, pentru grija purtată. Mulţumesc, în numele redacţiei, preoţilor de la Biserica „Coroana”, părintelui protopop Alexandru Vidican, pr. prof. Nicolae Feier, pr. Vasile Beni, care este şi redactorul rubricii noastre de Logos, şi pr. dr. Emanuel Vidican, care ne ţine la curent cu tot ce se întâmplă în Protopopiat, pentru dragostea pe care o au faţă de noi şi de cititori şi le mulţumesc astăzi că au acceptat să ne rugăm împreună Fecioarei Maria”, a declarat Menuţ Maximinian, directorul ziarului Răsunetul.
„Mare bucurie duhovnicească pentru credincioșii din Bistrița, la reântâlnirea cu „Episcopul sufletelor țibleșene”, Macarie Drăgoi, al Europei de Nord.
Înconjurat de un mare sobor de preoți, avându-l în frunte pe PC Părinte Protopop, Alexandru Vidican, Episcopul Macarie, a săvârșit Slujba Paraclisului Maicii Domnului și a rostit un vibrant Cuvânt de Învățătură Creștin -Ortodoxă. A urmat un emoționant concert de pricesne, susținut de voci tinere dar și consacrate, ale folclorului tradițional din Bistrița Năsăud, concert gândit de ziaristul, etnologul, poetul , scriitorul și redactorul Menuț Maximinian, inițiatorul și fondatorul acestui concert mariologic, la Bistrița.
„A fost o seară încărcată de emoția Cuvântului și Rugăciunii cântate, care ne-a apropiat pe toți de însemnătatea celei mai mari sărbători închinate Maicii Domnului. Slavă lui Dumnezeu pentru toate!” a declarat Alexandru pugna, manager CJC BN.
Pricesnele, care i-au făcut pe cei prezenţi să lăcrimeze, au fost aduse prin glasurile artiştilor reprezentativi pentru tradiţia noastră – Cornelia Ardelean Archiudean, Alexandru Pugna, Larisa Bozbici, Alina Ceuca, Cristina Bugnar, Cornelia Bodescu, Andreea și Maria Pavelean, Florina Bălan, Mădălina Oltean, Maria Vrăsmaș, Cristina Scurtu, Ioana Măgheruşan, invitat[ de onoare fiind Anghelina Timiș Lungu.
În final, artiştii, preoţii şi credincioşii au adus împreună slavă Maicii Domnului prin cântarea cunoscutei pricesne „O, Măicuţă Sfântă”. Printre cei prezenţi au fost prefectul Teofil Cioarba şi primarul ales al Bistriţei, Gabriel Lazany.
A fost o sărbătoare de care, cu siguranţă, bistriţenii îşi vor aminti şi de care se vor bucura mulţime de credincioşi, concertul fiind preluat de Ardeal TV şi Tele 21 Bistriţa.
Articol preluat: Ziarul Răsunetul