Episcopul Maramureşului şi Sătmarului a oficiat Sfânta Liturghie în satul natal

de | mart. 5, 2018

Duminică, 4 martie 2018, a doua din Postul Sfintelor Paşti, a Sfântului Ierarh Grigorie Palama, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie în satul natal Rozavlea, parohia Şesu Mănăstirii, în biserica cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă”, înconjurat de un sobor de preoţi.  

Din soborul slujitor au făcut parte arhim. dr. Ioachim Tomoiagă, consilier eparhial social-filantropic şi misionar, pr. Mihai Chira, protopopul Vişeului, pr. Vasile Cosma, parohul din Rozavlea Centru, tânărul preot Alexandru Anin Coste, noul paroh din Rozavlea Şesu Mănăstirii, ca urmare a concursului organizat de Episcopie, în urma plecării fostului preot Vasile Cosma în parohia Rozavlea Centru, pr. Ioan Coste, paroh la biserica „Sfântul Ştefan” din Zalău, pr. Alexandru Coste, tatăl preotului Alexandru Anin Coste, Preot Vasile Bota, de la parohia „Sfântul Andrei” Oradea, diaconi.

În timpul Sfintei Liturghii a fost hirotonit întru diacon teologul Vasile Timiş, profesor de religie, care va fi hirotonit ca preot misionar pe seama Protopopiatului Vişeu, la recomandarea protopopului Mihai Chira. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul de Muzică Bizantină „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, dirijat de arhid. Adrian Dobreanu. La Sfânta Liturghie s-au rugat împreună cu Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin, credincioşii din cele două parohii din Rozavlea, între care mulţi tineri. Au fost prezenţi şi credincioşi din alte parohii.

În cuvântul de învățătură, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin  a vorbit despre semnificaţia duminicii Sfântului Grigorie Palama și despre pericopa evanghelică a vindecării slăbănogului din Capernaum și despre rolul preotului duhovnic.

           „Modelul duhovnicului în Biserică este modelul lui Hristos, aşa trebuie să se comporte preotul întotdeauna, ca o icoană reprezentativă a lui Hristos pe pământ şi a Sfinţilor Apostoli”, a precizat Preasfințitul Iustin.

După Sfânta Liturghie, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a instalat ca paroh în Şesul Mănăstirii pe preotul Alexandru Anin Coste, fiu de preot, absolvent al Seminarului Teologic din Oradea şi al Facultăţii de Teologie din Sibiu. Preasfinţitul i-a înmânat însemnele pastorale: Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce şi cheia bisericii, De semenea, ierarhul i-a oferit mai multe cărţi de cult, printre care Sfânta Evanghelie, Penticostar, Liturghier, Aghiasmatar şi Catavasier.

În cuvântul său, noul peotul paroh a mulţumit tuturor pentru încrederea acordată, promiţând chiriarhului şi credincioşilor că va munci la fel de mult cât preotul căruia îi urmează, pentru a fi la înălţimea aşteptărilor comunităţii din Şesu Mănăstirii, care sunt oameni foarte credincioşi şi iubitori de biserică.

Actuala Parohie Şesu Mănăstirii din Rozavlea este locul în care a copilărit şi unde a urmat şcoala primară Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, şi unde merge să slujească cu mare plăcere şi nostalgie după anii copilăriei, în care s-a format creştineşte şi duhovniceşte, unde a învăţat să iubească mănăstirea.

Preotul paroh Alexandru Anin Coste, împreună cu credincioşii, a dăruit preasfinţitului Părinte Episcop Iustin o icoană a Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă, pentru a îmbogăţi colecţia Muzeului Episcopiei.

Biserica din Rozavlea Şesu Mănăstirii a fost ridicată în urmă cu aproape 19 ani, iar un incediu a mistuit-o în august 2016. În 2017, biserica a fost reînălţată în timp de doar 9 luni şi urmează a fi pictată. 

Andrei Fărcaş

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Binecuvântare arhierească în Parohia Ortodoxă Nima

Binecuvântare arhierească în Parohia Ortodoxă Nima

La Praznicul Înălțării Sfintei Cruci, sâmbătă, 14 septembrie 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, i-a binecuvântat pe credincioșii din Parohia Ortodoxă Nima, Protopopiatul Dej, județul...