Episcopul Nicolae Ivan și Mitropolitul Bartolomeu Anania, pomeniți la Catedrala Mitropolitană

de | feb. 5, 2023

În Duminica a 33-a după Rusalii (a Vameșului și a Fariseului), 5 februarie 2023, Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a oficiat Sfânta Liturghie, alături de un sobor de preoți și diaconi, la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca. Cu acest prilej, la finalul slujbei, au fost comemorați Episcopul Nicolae Ivan și Mitropolitul Bartolomeu Anania.

După citirea pericopei evanghelice, pornind de la pilda vameșului și a fariseului, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură în cadrul căruia a afirmat că „creștinul de caracter se roagă, postește și este smerit”. Ierarhul le-a spus credincioșilor prezenți că începând cu această duminică începe perioada Triodului, care ține 10 săptămâni, până la Marele Praznic al Învierii Domnului, perioadă în care suntem chemați la pocăință.

 

La momentul rânduit din cadrul slujbei, ierarhul a hirotonit întru preot pe diaconul Gabriel Alexandru Creța, pe seama Parohiei Mociu II, Protopopiatul Cluj I.

Răspunsurile liturgice au fost date de Corul Catedralei Mitropolitane, dirijat de pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu, directorul Școlii Doctorale „Isidor Todoran” din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din municipiu.

Slujba Parastasului

La finalul Liturghiei, Mitropolitul Clujului a săvârșit slujba Parastasului pentru Episcopul Nicolae Ivan, de la a cărui trecere la cele veșnice s-au împlinit vineri, 3 februarie, 87 de ani, și pentru Mitropolitul Bartolomeu Anania, de la a cărui trecere la Domnul s-au împlinit marți, 31 ianuarie, 12 ani.

Cu această ocazie, Părintele Mitropolit Andrei a vorbit despre personalitatea celor doi mari ierarhi ai Clujului și a spus că suntem datori să reîmprospătăm în minte numele înaintașilor noștri vrednici de pomenire. De asemenea, Înaltpreasfinția Sa a oficiat o slujbă de pomenire și la mormintele celor doi ierarhi, din cripta de la demisolul Catedralei Mitropolitane.

La Sfânta Liturghie au participat numeroși credincioși clujeni, iar o parte din cei prezenți au asistat la slujbă în fața Catedralei din Piața Avram Iancu, rugându-se alături de ierarh pentru cei aflați în necazuri și suferințe, pentru pacea, sănătatea și mântuirea lumii.

Scurtă biografie

Episcopul Nicolae Ivan (17 mai 1855 – 3 februarie 1936) este reîntemeietorul Eparhiei Clujului, care a păstorit cu un neîntrecut har de ctitor, lăsând posterităţii actuala Catedrala Mitropolitană, Reşedinţa Eparhială, prima Academie Teologică, revista „Renaşterea”, dar, în primul rând, acesta a dus la împlinirea unui vis de veacuri al românilor ortodocşi ardeleni, care şi-au dorit un ierarh al lor în metropola Transilvaniei.

Mitropolitul Bartolomeu Anania (18 martie 1921 – 31 ianuarie 2011), tălmăcitor al Bibliei şi ctitor remarcabil, a păstorit Eparhia clujeană cu înţelepciune, timp de 18 ani, reuşind să-i dinamizeze activitatea, pentru a răspunde prompt şi eficient solicitărilor noi şi tot mai diverse ale lumii moderne. De numele Mitropolitului Bartolomeu se leagă actul istoric de reînființare, în anul 2006, a Mitropoliei Clujului, ca o reînviere a vechii mitropolii de la Feleac, ctitorită la finele veacului al XV-lea, de Sfântul Voievod Ștefan cel Mare și ocrotită de urmașii lui.

Cei doi ierarhi sunt înmormântați în cripta ierarhilor de la demisolul Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca, unde își dorm somnul de veci alături de Arhiepiscopul Teofil Herineanu și Episcopul Vasile Flueraș (Someșanul).

În prezent, în fața Catedralei din Piața Avram Iancu se găsesc statuile celor doi ierarhi. Acestea au fost inaugurate și sfințite în anul 2018, la sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei. Astfel, Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Vadului, Feleacului și Clujului a marcat simbolic Centenarul Marii Uniri, prin cultivarea memoriei unor mari oameni ai Bisericii, dar și prin marcarea unor locuri și evenimente simbolice, care ilustrează parcursul celor 100 de ani de la reîntregirea țării. Biografia detaliată a Episcopului Nicolae poate fi consultată AICI, iar a Mitropolitului Bartolomeu AICI 

Mai multe fotografii AICI 

Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA