Episcopul-vicar Benedict a participat la hramul Catedralei Episcopale din Caransebeș

de | mai 1, 2022

În Duminica a 2-a după Paști (a Sfântului Apostol Toma), 1 mai 2022, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, în sobor de ierarhi, a slujit la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” și „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din Caransebeș, cu prilejul hramului principal, sărbătorit în a doua duminică după Sfintele Paști.

La hramul Catedralei Episcopale din Caransebeș au oficiat anul acesta Sfânta Liturghie 12 ierarhi, în prezenţa a sute de credincioşi, printre care copii şi tineri îmbrăcați în port popular.

După ce au mers în procesiune de la Centrul Eparhial până la Catedrala Episcopală, ÎPS Ioan, Mitropolitul Banatului, a oficiat Sfânta Liturghie împreună cu ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, PS Ignatie, Episcopul Hușilor, PS Lucian, Episcopul Caransebeșului, PS Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, PS Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, PS Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei, PS Galaction, Episcopul Alexandriei, PS Visarion, Episcopul Tulcii, PS Siluan, Episcopul românilor ortodocși din Ungaria, PS Benedict Bistrițeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, și PS Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului.

Răspunsurile liturgice au fost date de Corul Catedralei Episcopale, dirijat de părintele profesor Petru Paica. La bucuria hramului au luat parte și autorități centrale, județene și locale, civile și militare.

Cuvântul de învățătură a fost rostit de Părintele Episcop Benedict Bistrițeanul, care a subliniat identificarea fiecărui om cu starea de îndoială a Apostolului Toma.

„Toma înseamnă celălalt eu, adică este vorba despre mine. Prin ceea ce trăiesc sunt aidoma Apostolului Toma. Eu sunt și necredincios, eu sunt și credincios. Sunt Toma pentru că el mă exprimă pe mine în această căutare sinceră a lui Dumnezeu. Toma ne arată ce este omul, este ceea ce se exprimă între «cred, Doamne, și nu prea». Eu sunt Toma pentru că îmi doresc eu să Îl văd pe Hristos. Nu ne mulțumim în general doar cu ceea ce ne spun alții. Dictonul «crede și nu cerceta», nu este acceptat în biserica noastră, ci îndemnul Mântuitorului este «Vino și vezi». Toma este semnul acestei dorințe a omului de a avea el experiența sa personală cu Domnul”, a spus Preasfințitul Benedict.

 

De asemenea, Înaltpreasfintitul Părinte Ioan a afirmat la final că „de moarte nu trebuie să ne mai fie frică, însă ar trebui să ne fie frică de înviere, pentru că atunci vom da socoteală de tot ce am făcut în această viață”.

La finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Lucian a mulțumit celor 11 arhierei, precum și oficialităților, preoților și tuturor credincioșilor care au participat la acest important eveniment din Eparhia Banatului Montan.

„Este într-adevăr ziua de astăzi o zi specială pe care Domnul a făcut-o ca să ne bucurăm și să ne veselim întru ea. Astăzi suntem și noi fericiți căci L-am văzut cu ochii minții pe Mântuitorul sufletelor noastre, iar El ne spune și nouă, în cetatea Caransebeșului, cu același glas blând și duios «Fericiți cei ce n-au văzut și au crezut!»”, a afirmat Preasfințitul Lucian.

După Sfânta Liturghie, în fața Catedralei, a avut loc și un moment artistic de promovare a folclorului tradițional bănățean.

Odată cu sărbătorirea hramului, în Episcopia Caransebeșului a debutat și ediția a XV-a a Zilelor Credinței și Culturii, dedicată Anului omagial al rugăciunii.

 

Concert de muzică psaltică și binecuvântarea demisolului Catedralei Episcopale

Prima manifestare cultural-spirituală, după Sfânta Liturghie prilejuită de hramul Catedralei Episcopale din Caransebeș, s-a desfășurat în după-amiaza Duminicii Tomii. Pe soleea sfântului locaș a urcat Corul psaltic al Mănăstirii Nera, care a interpretat un concert de cântece bisericești specifice perioadei pascale, dar și cântări închinate sfinților români care s-au îndeletnicit cu rugăciunea isihastă, întrucât ne aflăm în Anul comemorativ al Sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț”.

La acest eveniment au participat mai mulți ierarhi ai Bisericii noastre, printre care PS Ignatie, PS Lucian, PS Nicodim, PS Siluan, PS Benedict Bistrițeanul și PS Emilian Crișanul.

Apoi, toți cei prezenți au mers la demisolul Catedralei, recent renovat și înfrumusețat, pentru a participa la slujba de sfințire. Cei 6 ierarhi au oficiat slujba de binecuvântare a acestui paraclis, unde s-a slujit neîntrerupt din data 24 decembrie 2006, până în 11 septembrie 2010, când a fost târnosită Catedrala Episcopală de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. Paraclisul va fi întrebuințat ca și sală de festivități pentru manifestările culturale ale Episcopiei Caransebeșului și a altor instituții de cultură din județul Caraș-Severin.

Mai multe fotografii AICI

Text și foto: Episcopia Caransebeșului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Procesiune de Rusalii la Cluj-Napoca

Procesiune de Rusalii la Cluj-Napoca

Clujenii sunt invitați să participe duminică, 23 iunie 2024, la tradiționala Procesiune de Rusalii organizată în centrul municipiului Cluj-Napoca. Evenimentul continuă o veche tradiţie din Ardeal ce are în centrul ei rugăciunea pentru mediul înconjurător şi pentru...

Binecuvântare arhierească în Parohia Ortodoxă Arșița

Binecuvântare arhierească în Parohia Ortodoxă Arșița

Sâmbătă, 15 iunie 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din satul Arșița, comuna Măgura Ilvei, județul Bistrița-Năsăud, cu prilejul sfințirii capelei...