Episcopul-vicar Benedict a slujit la Biserica „Sf. M. Mc. Pantelimon” din Șimleu Silvaniei

de | dec. 19, 2021 | Actualitatea religioasă

În Duminica dinaintea Nașterii Domnului (a Sfinților Părinți după trup ai Domnului), 19 decembrie 2021, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a slujit la biserica Parohiei „Sfântul Mare Mucenic Pantelimon” din incinta Spitalului Orășenesc „Prof. Dr. Ioan Pușcaș” din Șimleu Silvaniei, județul Sălaj.

Cu acest prilej, Părintele Episcop Benedict Bistrițeanul a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici. Din sobor au făcut parte protopopul de Cluj I, preotul Dan Hognogi, secretarul de cabinet al ierarhului, arhidiaconul Sergiu-Iustin Pop (fiu al parohiei), starețul Mănăstirii Pantocrator din Beclean, protosinghelul Luca Gheberta, inspectorul adjunct al Inspectoratului Şcolar Judeţean Sălaj, pr. prof. Cosmin Porcar, preotul paroh Petru-Mircea Pop și preotul Dumitru Blaga (Parohia Bădăcin).

După citirea pericopei evanghelice, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a rostit un cuvânt de învățătură pe tema „Gătește-te, Betleeme!”. Vorbindu-le credincioșilor prezenți despre așteptarea Nașterii Domnului, ierarhul a spus că fără osteneală nu există bucurie.

 

Răspunsurile liturgice au fost date de Cvartetul Synavlia, compus din studenți de la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, dirijat de Roxana Chicidea. La chinonic, corul parohiei, dirijat de preoteasa Maria Pop, a interpretat mai multe colinde tradiționale.

La final Liturghiei, Cvartetul Synavlia împreună cu arhidiaconul Sergiu-Iustin Pop au susținut un concert de colinde.

De asemenea, preotul paroh Petru-Mircea Pop a mulțumit ierarhului pentru prezență și binecuvântare, precum și colindătorilor și tuturor celor prezenți.

 

Scurt istoric

Începând cu anul 1991, în incinta Spitalului Orășenesc „Prof. Dr. Ioan Pușcaș” din Șimleu Silvaniei a început să funcționeze o capelă de rugăciune.

În luna noiembrie 2006, pr. Petru-Mircea Pop a fost numit preot pe seama capelei Spitalului Orășenesc. Astfel, în anul 2008, acesta a început demersurile pentru construirea unei biserici de lemn în curtea spitalului.

Piatra de temelie a lăcașului de cult, cu hramul „Sfântul Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon”, a fost pusă în data de 2 martie 2008, de Preasfințitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, iar un am mai târziu, în data de 20 septembrie 2009, biserica a fost târnosită tot de PS Părinte Petroniu.

Biserica are o înălțime de aproximativ 25 m și a fost construită în stil maramureșan, din lemn de brad, iar tălpile și pridvorul bisericii – din lemn de stejar, fiind acoperită cu șindrilă. Lucrările au fost realizate de o echipă de 10 meșteri populari din Desești, județul Maramureș.

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Ionuț Chifa

 

Ultimele articole

Studenția și întrebările esențiale

Studenția și întrebările esențiale

Studenția, pentru cei care deja am parcurs-o, cu certitudine, este o perioadă de care ne-am legat și la care ne referim în termeni generoși. Pentru cei care o traversează este un timp provocator, cu resurse creative și, deopotrivă, ofertant, cu visuri și planuri...

Intrarea noastră în Biserică

Intrarea noastră în Biserică

Pe 21 noiembrie sărbătorim împreună Intrarea Maicii Domnului în Biserică, motiv suficient de serios pentru a ne chestiona asupra proprii noastre aduceri în biserică. Dacă aducerea Maicii Domnului în templu la vârsta de trei ani însemna consacrarea acesteia ca...

Viața și scrierile Sfântului Paisie Velicikovski de la Neamț

Viața și scrierile Sfântului Paisie Velicikovski de la Neamț

Anul comemorativ al sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț reprezintă o invitație a Sfântului Sinod adresată întregii noastre Biserici, dar mai cu seamă clerului, teologilor și monahilor de a medita asupra vieții și activității...

Însemnătatea omului pentru Dumnezeu | Pr. Cătălin Pălimaru

Însemnătatea omului pentru Dumnezeu | Pr. Cătălin Pălimaru

Cuvântul de învățătură al părintelui Cătălin Pălimaru, directorul Editurii Renașterea, rostit miercuri, 16 noiembrie 2022, în cadrul serilor duhovnicești organizate de Facultatea de Teologie din Cluj-Napoca, în prima săptămână a Postului Nașterii...

Conferință preoțească de toamnă în Protopopiatul Beclean

Conferință preoțească de toamnă în Protopopiatul Beclean

În perioada 4 octombrie – 15 noiembrie 2022, în cele nouă protopopiate ale Eparhiei Clujului, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, au avut loc...

De astăzi începe Postul Crăciunului

De astăzi începe Postul Crăciunului

În Biserica Ortodoxă începe astăzi, marți, 15 noiembrie 2022, Postul Crăciunului, care ține până în ziua de Ajun a Crăciunului, 24 decembrie inclusiv (zi de post aspru). Ziua din Ajunul Crăciunului este o zi de post aspru spre deosebire de celelalte zile ale Postului...